Gezondheid

Nationale Week Zonder Vlees

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 5 maart 2018 0 comments
Vegetarische voeding en sporters

Wanneer je veel op social media zit, heb je het wellicht al voorbij zien komen; vandaag start de Nationale Week Zonder Vlees. Een super mooi initiatief van Isabel, bekend van De Hippe Vegetariër. Zelf noem ik mezelf graag een flexitariër, ik eet dus af en toe nog wel vlees maar ook heel vaak vegetarisch. Omdat ik ook vind dat mensen vaker een dagje geen vlees of vis zouden moeten eten en het ook echt heel lekker is om vega te eten, steun ik dit initiatief graag. Ik ga zelf ook zeker mee doen aan de Nationale Week Zonder Vlees. In deze blog lees je meer informatie over dit initiatief en hoop dat je net als ik mee doet!

Waarom een week zonder vlees?

De initiatiefnemers vinden dat elke dag vlees of vis eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Wist je bijvoorbeeld dat je door één week geen vlees of vis te eten  maar liefst 7 maanden douchewater bespaart? Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je bijna 7 maanden douchewater. Maar je bespaart bijvoorbeeld ook 114 km autorijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom.

De Nationale Week Zonder Vlees roept in de week van 5 tot en met 11 maart op om een week lang geen vlees of vis te eten en de verrassende mogelijkheden van de vegetarische en plantaardige keuken te ontdekken. Een manier om Nederland bewust te maken van de positieve effecten en te stimuleren om vaker vegetarisch te eten. Een beter milieu begint tenslotte bij jezelf. Ik vind het slim om er een nationale week van te maken om zo mensen in beweging te krijgen, maar ik hoop dat het een blijvend effect heeft op gedrag van mensen. Eigenlijk zou iedereen er naar moeten streven om in ieder geval een paar keer week bewust geen vlees of vis te eten.

week zonder vlees

Meer informatie over vegetarisch eten

Op de website van Nationale Week Zonder Vlees kun je veel informatie vinden over vegetarisch en plantaardig eten. Heel fijn dat ze zoveel achtergrond informatie geven om mensen te overtuigen van het positieve effect. Zo twijfelen mensen of ze met een vegetarische levensstijl wel alle voedingsstoffen binnen krijgen. Dat is zeker het geval. En het is een duurzame keuze die niet alleen goed is voor de dierenwelzijn en de toekomst van de planeet, maar ook voor onze eigen gezondheid. Een eetpatroon met minder vlees en meer plantaardige producten zorgt voor een lagere bloeddruk en een lager risico op hart – en vaatziekten.

Een stukje vlees van 100 gram kun je goed vervangen met:

  • 100 gram vleesvervanger
  • 135 gram peulvruchten
  • 25 gram ongezouten noten, pitten of zaden
  • 2 eieren

Ook goed om te weten is hoe een volwaardige vleesvervanger eruit hoort te zien:

  • Eiwit: meer dan 12% van de totale energie aan kilocaloriën
  • IJzer: meer dan 0.8 milligram per 100 gram
  • Vitamine B12: 0.24 microgram per 100 gram

Hoe vegetarisch eet ik?

Dan moet ik zelf natuurlijk ook even met de billen bloot. Want hoe vegetarisch eet ik? Ik noem mezelf een echte flexitariër. Onze avondmaaltijden zijn ongeveer de helft van de tijd vegetarisch. Dit is zo gegroeid, maar ik ben wel bewust minder vlees en vis gaan eten. Ik heb echt talloze vegetarische recepten op de blog staan en zal mijn favorieten deze week ook even delen! De lunchmaaltijden probeer ik vaak ook vegetarisch te maken, maar ik moet zeggen dat ik toch wel bijna dagelijks kipfilet eet als lunch. Dus ook voor mij is de Nationale Week Zonder Vlees een mooie uitdaging om vooral nog eens bewuster te gaan kijken naar mijn lunchmaaltijden. Een extra grote uitdaging is dat ik maandag en dinsdag in het buitenland zit voor mijn werk en dus weinig tot geen invloed zal hebben op wat ik kan eten. Heel benieuwd hoe dat gaat!

Meedoen aan de Nationale Week Zonder Vlees

Ben je getriggerd om ook mee te doen aan de Nationale Week Zonder Vlees? Ik zeg doen! Op de website kun je je inschrijven en direct een magazine downloaden met inspiratie, recepten, interviews en weetjes. Laat je in een comment weten of je mee doet? Ik zal volgende week ook even een update geven van hoe het mij is vergaan!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment