Hardlopen / TrailrunningSport

Wat trek je aan bij welke temperatuur met hardlopen?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 24 november 2015 5 Comments
Temperatuur hardlopen wat trek je aan

Wanneer je gaat hardlopen kan het kiezen van de juiste kleding nog wel eens lastig zijn, want de ene is de andere dag niet. Zo was het dit weekend ineens weer een stuk kouder dan de week ervoor, stond er veel wind en was de kans op een flinke plensbui erg groot. Maar het komt ook wel eens voor dat je naar buiten gaat, denkt je je perfect hebt gekleed en vervolgens het na een kilometer al bloedheet hebt. Waar let je dus op als je voor de kast staat?

Het drie lagen systeem

Over het drie lagensysteem schreef ik al eens. Dit is niets anders dan drie lagen waaruit kleding voor het bovenlichaam kan bestaan; een basislaag, een tussenlaag en een buitenlaag. Alledrie hebben ze hun eigen functie: een basislaag moet gemaakt zijn van perfect ademde stof en zit vaak strak op het lichaam, de buitenlaag beschermt juist tegen hevige weersinvloeden zoals kou, wind en regen. De tussenlaag zijn de basic hardlooptops en shirts zoals iedereen die in zijn kast heeft liggen.

Ezelsbruggetje voor temperatuur

Een veel gehoorde regel bij het hardlopen is de +10 graden regel. Dit betekent dat je gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen altijd circa 10 graden warmer is dan de buitentemperatuur. Is het bijvoorbeeld 3 graden, dan is je gevoelstemperatuur tijdens hardlopen 13 graden. Stem daar dus je kleding op af. Als je naar buiten stapt en je hebt het frisjes, dan is dat een goed teken. Binnen no time ben je opgewarmd en heb je precies de juiste kleding aan. Als je naar buiten stapt en je hebt het direct al warm, dan kun je beter weer even naar binnen gaan om iets uit te trekken.

Kledingtabel voor hardlopen

Vind je het nog steeds lastig bepalen? Kijk dan eens naar onderstaande tabel, die geeft wat houvast. Maar bedenk wel dat het richtlijnen zijn, de ene persoon vindt 10 graden nog heerlijk warm en draagt een short, terwijl ik persoonlijk dan al een (dunne) tight aantrekt. Ook is het goed om te kijken of de zon schijnt of dat het regent. Met een zonnetje warm je veel sneller op!

Temperatuur hardlopen wat trek je aan

Wat trek ik het liefste aan?

Ik ben typisch zo iemand die pas bij 17 graden een short aan trekt en bij alles daaronder een tight. Nu heb ik daar wel veel keuze in, want ik heb zowel hele dunne tights als wintertights. Mocht je niet zo’n uitgebreide sportcollectie (willen) hebben dan zou ik kiezen voor een short, tight en wintertight.

Qua bovenlichaam ben ik altijd snel koud, dus ik draag heel graag longsleeves met duimsgaten en een opstaande kraag, dan slaat de wind ook niet zo op je keel! Ook draag ik al heel snel een hoofdband in verband met suizende oren. Een hoofdband vind ik persoonlijk prettiger omdat ik dan alsnog een goede, stevige knot in mijn haar kan maken. Handschoentjes laat ik vaak thuis vanwege de duimsgaten in mijn shirt plus dat ik ze snel te warm vind en dan loop je er weer mee.

Zorg daarnaast natuurlijk ook voor een goede sportbeha en schoenen (de basis van je hele garderobe) en vind fijne sportsokken die niet schuren of blaren veroorzaken.

Lees ook:

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

5 Comments

Hardloopkleding in het voorjaar - Eat.Run.Love. 26 februari 2017 at 07:00

[…] schreef eerder al eens een artikel over wat je aan kunt trekken bij welke temperatuur met hardlopen. Een handig ezelsbruggetje is om 10 graden op te tellen bij de buitentemperatuur. Is het […]

Reply
Avatar
Dick 14 oktober 2016 at 09:09

Vanaf pakweg 10 graden altijd in korte tight/short en shirt met korte mouw. Daaronder afhankelijk van verdere weersomstandigheden (windkracht etc). Dus kan ik met 8 of 9 graden gerust in korte tight en shirt met korte mouw lopen. Zoals een paar jaar geleden op de dag voor kerst. Zitten mensen je wel vreemd aan te kijken als ze zelf op de fiets zitten met dikke winterjas en handschoenen aan. ;-)
Heb het vrij snel warm dus heel veel laagjes doe ik ook niet. Echt bij extreme kou gaat er een thermohemd aan, daarboven een loopshirt (al dan niet korte of lange mouw) en vervolgens jack.
Haarband of buff standaard op ook vanwege het zweet. ;-)
En een enkele keer in de winter met zo’n kartmuts gelopen. ;-)

Reply
Zo loop jij stralend de Dam tot Damloop uit - Eat.Run.Love. 23 augustus 2016 at 06:30

[…] de wedstrijd wat de temperatuur wordt en kleed je alsof het 5 tot 10 graden Celsius warmer is. In deze blog¬†staat een handige tabel met kleding suggesties. Tijdens een wedstrijd loop je normaal gesproken […]

Reply
Avatar
Anja 24 november 2015 at 17:58

Ik stond me net af te vragen wat ik straks aantrek voor mijn run. Brrr toch maar die winter thight. En dan te bedenken dat ik vorige week nog in shorts en T-shirt liep. Goede tips!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 24 november 2015 at 23:00

Ja, groot verschil heh! Ik hoop dat je lekker hebt gelopen.

Reply

Leave a Comment