Gezondheid

Wat is sportpsychologie?

posted by Susannah - De Prestatiekwekerij 15 januari 2016 0 comments
wat is sportpsychologie

“Ik ben sportpsycholoog” “Oh interessant! Wat is dat?”

Deze reactie, of iets vergelijkbaars, is inmiddels mijn verwachting als ik aan nieuwe mensen uitleg wat ik doe. Toen ik zes jaar geleden werd gegrepen door het vak, wist ik nog niet wat het echt betekent om sportpsycholoog te zijn, maar ik wist dat ik in het vakgebied wilde werken.

Ik zat in het tweede jaar van mijn opleiding psychologie aan de universiteit van Groningen en hier kregen we de mogelijkheid het keuzevak ‘introductie in de sportpsychologie’ te volgen. Deze werd gegeven door dhr. Pepping, een waanzinnig enthousiaste en grappige docent. Hij legde helder uit wat er allemaal in je hoofd en lichaam gebeurt tijdens presteren, en wat er allemaal mis of juist goed kan gaan.

Wat mij het meest aanspreekt is het idee dat je mentaal kunt oefenen om beter te kunnen presteren. We hebben allemaal al eens ervaren dat wat er in je hoofd gebeurt heel veel invloed kan hebben op wat je doet. Maar dat je mentale vaardigheden kunt trainen, dat is voor de meeste mensen nog niet zo bekend. En dat is precies het werk van de sportpsycholoog.

Sportpsychologie is dus het vakgebied binnen de psychologie dat zich bezig houdt met (sport)presteren. We kijken naar factoren die invloed hebben op je prestatie, zoals motivatie, beslissingen nemen, doorzetten, samenwerken, aandacht, voorbereiden, omgaan met tegenslagen en gedachten en emoties tijdens presteren. Deze kennis gebruiken we om sporters inzicht te geven en om met hen mentale vaardigheden te trainen, zoals doelen stellen, imagery, zelfspraak en communiceren. Dat zijn een hele hoop termen achter elkaar, maar waar het op neer komt is: als je beter snapt hoe prestatie ontstaat en je de juiste mentale skills hebt om te presteren, doe je het beter en met meer plezier. Dit noemen we ‘mentale weerbaarheid’ of in het Engels ‘mental toughness’.

In mijn praktijk, De Prestatiekwekerij, houd me voornamelijk bezig met topsporters en fanatieke amateurs, maar iedereen die meer plezier en meer prestatie uit zichzelf wil halen kan wat hebben aan mentale training. We beginnen altijd in de spreekkamer, waar ik de sporter beter leer kennen, en we besluiten samen waar we aan gaan werken. Daarna gaan we aan de slag met theorie en oefeningen in de praktijk (dus op de baan, de weg of in het zwembad) zodat de sporter weet hoe zij de kennis moet gebruiken.

Mijn praktijk heb ik nu net een jaar en van het ondernemen leer ik nog elke dag. Dit is de kant van sportpsychologie die ik niet had verwacht; bijna iedereen wordt ondernemer met eigen praktijk. Mijn droom is om de sportpsychologie naar een breder publiek te trekken zodat iedereen meer kan leren over mentale training. Om die leuke aha-momentjes te ervaren, en om die geweldige kick te krijgen als je hard hebt gewerkt en je terugkijkt en ziet dat je het op de juiste manier hebt aangepakt en het resultaat top is!

Ik wil elke blog graag afsluiten met een vraag aan jullie. Voor deze eerste blog: wanneer voelde jij je mentaal sterk en waarom?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment