Hardlopen / TrailrunningSport

Wanneer ben je een hardloper?

posted by Manon 20 november 2017 0 comments
AndyAstfalckASICSFR

♦ Blog geschreven door Manon 

De definitie van een hardloper

 hard·lo·per (de; m,v; meervoud: hardlopers)
 1. iem. die hardloopt: hardlopers zijn doodlopers iem. die te geestdriftig begint, houdt het vaak niet vol - Van Dale

Op dit moment loop ik niet hard. Al meer dan vier maanden niet, en daar zullen nog wel een paar maanden bij komen. Volgens het woordenboek ben ik dus geen hardloper. Als je hardloopt, dan ben je een hardloper, en dat doe ik momenteel niet. Toch voel ik mij geen buitenstaander of indringer tijdens hardloop gerelateerde evenementen. Of ben ik het wel maar merk ik het niet op omdat hardlopers zo respectvol zijn en iedereen zich welkom laat voelen?

Ben ik nog een loper?

Als ik een keuze moet maken ben ik een hardloper, ook nu ik even niet loop.  Al lijk ik fysiek tegenwoordig misschien niet echt meer op een loper en zeker geen lange afstandsloper.

“Ik heb niet getraind om een gespierd(er) bovenlichaam te krijgen.”

Terwijl ik gefouilleerd wordt bij de security-check op het vliegveld zegt de beambte: “Je krijgt wel gespierde armen van die krukken hè?” Waarop ik antwoord dat ik denk dat het eerder komt door de de rolstoel waar ik de afgelopen maanden in heb gezeten. Ook mijn collega’s merken de fysieke verandering op, nadat ik ze een tijd niet heb gezien doordat ik vooral vanuit huis heb gewerkt de laatste maanden. Zelf merk ik het ook. Zodra ik een nauwsluitende bloes aantrek, staan de knoopjes op springen.

Ik heb niet getraind om een gespierd(er) bovenlichaam te krijgen. Het is nu eenmaal de manier waarop het lichaam zich aanpast aan de nieuwe behoefte. Stiekem ben ik best trots op de nieuwe ontwikkeling. Het is niet zo zeer dat ik het mooier vind, maar ik vind het gaaf dat ik nu pull-ups kan.

Na de vele kilometers in rolstoel, op krukken en de krachttraining in de sportschool, zie ik er nu blijkbaar niet meer uit als een loper. Ik lijk nu eerder een… Tja, wat eigenlijk? Een zwemmer, bokser, CrossFitter, roeier? Ik noem maar wat voorbeelden van wat ik de laatste tijd te horen heb gekregen.

0C5A0327-2

Wat je doet ben je zelf!

“Jij bent tegenwoordig meer van de fitness hè?” Niets mis met fitness natuurlijk, maar lichtelijk geïrriteerd hoor ik aan hoe iemand mij meer een fitness dame noemt. Alsof ik geen hardloper meer ben. Toegevend, ik train minimaal 3 keer per week in de sportschool. Maar normaal gesproken loop ik daarbij ook 3 tot 4 keer per week hard. Als ik blessurevrij wil blijven. Sneller en sterker wil worden om goed in de bergen te kunnen lopen, is fitness wat mij betreft een essentieel onderdeel. De trainingen naast mijn hardlooptrainingen staan allemaal in het teken van het worden van een betere loper.

Jouw fysiek vertelt misschien wat jij doet, maar zeker niet wie je bent

Eigenlijk staat zo goed als mijn hele leven in het teken van hardlopen. Ik plan vaak sociale activiteiten om mijn trainingen heen en als het zou kunnen plan ik mijn werk ook om mijn trainingen heen. Ik schrijf over hardlopen en mijn social media kanalen – Instagram en Facebook – gaan over hardlopen. Daarnaast ben ik een ASICS FrontRunner, wat inhoudt dat ik een ambassadeur ben voor ASICS hardloop divisie. Maar zodra ik (ook) een andere sport beoefen ben ik dan geen hardloper meer?

Ben je een bodybuilder als je aan fitness doet, ben je een triatleet als je zwemt, fiets en loopt, of ben je een hardloper als je je een loper voelt? Als ik geen loper ben, wat ben ik dan wel?

0C5A0300

Hokjes denken is zó 2016!

Ik ben nog steeds blij en trots mijzelf een hardloper te noemen, want dat is wat ik het liefst doe. Maar ik blijf daarnaast ook andere sporten beoefenen. Ik geniet te veel van de diversiteit aan sporten. Van hardlopen word je fit. En fit zijn vind ik fijn omdat het je toestaat zoveel meer activiteiten te ondernemen dan als je niet fit bent. Ik geniet van avonturen in de bergen, klimmen, hiken, skiën. Ook krijg ik een goed gevoel van  het trainen in de sportschool, waarbij ik nieuwe bewegingen leer en merk hoe mijn lichaam sterker en mobieler wordt. Misschien moeten we gewoon afspreken dat we allemaal sportieve individuen zijn? Sporters! Dit sluit aan bij de nieuwe ‘I Move Me campagne’ van ASICS.

“I MOVE ME aims to bring people together and inspire them to be healthy and happy through movement.” #IMoveMe

Ik ben blij dat ik mij met de nieuwe #Imoveme campagne van ASICS kan identificeren. We zijn allemaal sportende individuen en die diversiteit vind ik geweldig!

AndyAstfalck ASICS

Header en laatste foto: Andy Astfalck, Fitness foto’s: Killerbody Photography

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment