SportTriathlon

Waarom wielrennen leuk is!

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 13 juni 2017 0 comments
Waarom wielrennen leuk

Vorig jaar zomer kocht een ik een racefiets om af en toe op de fiets te stappen als ik daar zin in had, maar dat ik het zo leuk zou vinden had ik nooit verwacht. Ik fiets nu circa twee keer per week, maar iedere keer als ik van de fiets afstap heb ik alweer zin in mijn volgende ritje. Afgelopen weekend sprak ik met Bo af om te gaan fietsen en dat was zó gezellig. Ik reed met de auto en mijn fiets in de kofferbak naar Haarlem en vanaf daar fietsten we naar Noordwijkerhout. Daar lunchten en kletsten we op een terras om vervolgens weer terug te fietsen. De rest van de dag heb ik zitten genieten van mijn fietstochtje. Diezelfde dag zei mijn vriend toevallig ook dat hij wel enigszins verbaasd was dat ik het zo leuk vond. Ik bedacht me dus waarom ik wielrennen zo leuk vind en besloot dat ook gelijk maar met jullie te delen!

Lekker buiten

Voor mij denk ik een van de voornaamste redenen dat ik het leuk vind. Je bent lekker buiten! Ondanks dat ik crossfit te gek vind, vind ik het heerlijk om buiten te sporten. Ik moet dan ook wel eerlijk bekennen dat ik een echte mooi weer fietser ben. Heerlijk als de zon schijnt en ik in korte broek op de fiets kan stappen. Daarnaast doet de buitenlucht zoveel goed voor je: het zit vol met zuurstof, energie en vitamine D.

waarom wielrennen leuk

Het is een sociale sport

Sinds ik een racefiets heb, ben ik er achter gekomen hoeveel mensen eigenlijk een fiets hebben. Grappig is dat. Mijn triathlon trainer heeft één training per week voor me uitgeschreven, deze doe ik dan ook het liefste alleen omdat het wat pittiger trainingen zijn en ik dan geen energie heb om te kletsen. Maar we hebben afgesproken dat ik de tweede training zelf in vul. Dat vind ik zo fijn. Het ene weekend stap ik op de fiets met mijn vriend en leggen we op hoog tempo een flinke afstand af, het andere weekend spreek ik af zoals afgelopen weekend met Bo en doen we het wat rustiger aan. We hebben bijna twee uur op de fiets gezeten en alleen maar gekletst. Heel relaxed, want je praat heel gemakkelijk over van alles en nog wat en ondertussen ben je een goede workout aan het doen. Wat wil je nog meer?

De omgeving ontdekken

Dit ligt wel een klein beetje in lijn met het lekker buiten zijn, maar op de racefiets kun je zo makkelijk de omgeving ontdekken. Met hardlopen blijf je toch vaak een beetje in een straal van x aantal kilometers rondom je huis. Terwijl met de racefiets maak je al snel flinke afstanden en kun je alle kanten op. Ook kom je op de racefiets op plekjes waar je normaal gesproken niet komt. Ik heb zelf een Suunto Spartan sporthorloge en op het platform Suunto Moves kan ik mijn afgelegde routes bekijken en ook direct weer nieuwe routes maken. Zo fietsten we afgelopen weekend van Haarlem naar Noordwijkerhout en dat bracht mij weer op het idee om ook een keer dit rondje te fietsen en er een extra lus aan te maken door te starten vanuit Amsterdam. Waar voorheen mijn vriend verantwoordelijk was voor het uitzoeken van de routes, merk ik dat ik het nu ook echt leuk vind om te doen!

waarom wielrennen leuk

Goede training

Denk maar niet dat je niks aan het doen bent op de fiets. Je kunt je zelf flink moe maken door hard te trappen, maar ook als je wat langzamer fietst verbrand je flink wat calorieën. Wielrennen is typisch een sport waarmee je vet verbrandt omdat je vaak op lage hartslag fietst. Zeker omdat je al snel langer dan een uur fietst, tikt dit behoorlijk aan. Zo zat ik afgelopen weekend 1.45 uur op de fiets en gaf mijn horloge bijna 1000 verbrande calorieën aan. Naast dat het een goede vetverbrander is, is het goed voor de spieren en gewrichten. Wielrennen is veel minder belastend voor de spieren en gewrichten dan andere sporten en kan daardoor ook makkelijk naast andere sporten gedaan worden als bijvoorbeeld een hersteltraining. Ennuh, heb je wel eens de benen van professionele fietssters gezien? Ik vind dat wel mooi hoor!

Wellicht vind je dit ook interessant: Begin je net met wielrennen? Maak niet deze fouten.

Vol met energie

Na het wielrennen zit ik altijd bomvol energie. Ok, als ik een lange tocht heb gedaan, heb ik echt wel moeie benen. Maar ik ben vooral altijd heel blij. Blij dat ik lekker een paar uur in de buitenlucht heb doorgebracht, een leuke ochtend of middag heb gehad met degene met wie ik heb gefietst en een goede workout heb gedaan. En daarnaast endorfine wordt aangemaakt waardoor je die sportershigh krijgt en het stresshormoon cortisol wordt verlaagd; je raakt veel meer ontspannen dus.

Ben jij aan het twijfelen om een racefiets te kopen? Ik kan alleen maar zeggen: DOEN! 

Wellicht vind je dit ook interessant: Je eerste racefiets kopen

waarom wielrennen leuk

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment