Hardlopen / TrailrunningPersoonlijkSport

Waarom ik graag ’s ochtends hardloop

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 26 januari 2014 11 Comments
zonsopgang_blog
Lopen jullie wel eens hard ’s ochtends vroeg? En dan bedoel ik echt vroeg, voor werk dus. Ik deed het in de zomermaanden heel erg veel, heerlijk om voor werk te gaan als er een warme dag op komst was. In het Westerpark kom je dan ook echt al veel lopers tegen. Ik had me voorgenomen om dat in de winter ook te blijven doen, maar nadat de donkere ochtenden aanbraken is het er toch een beetje bij ingeschoten. Toch blijf ik er wel iedere keer aan denken en heb ik me dus voorgenomen om morgenochtend voor werk te gaan hardlopen. Houden jullie mij daar aan?

Maar wat zijn nu de grote voordelen van ’s ochtends hardlopen?
Voor mij is één van de grootse voordelen dat ik me de rest van de dag fit voel, ik word lekker wakker, krijg er energie van en hoef ’s avonds na werk niet meer te gaan. Want ook voor mij is die bank vaak verleidelijker dan het donkere gat buiten.

Voor mensen die willen afvallen is hardlopen in de ochtend ook een aanrader. Je zet je verbranding al voor je ontbijt een tandje hoger. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je na die training gezond en niet teveel ontbijt. Kies bijv. voor havermout, hierdoor zit je gedurende de dag ook langer vol.

Het is nog lekker rustig buiten, de zon komt op en je hoort fluitende vogels. Ok, in de winter zijn die ver te zoeken, maar toch, bedenk die fluitende vogels er gewoon bij! En ik vind het heerlijk dat je niet continue hoeft te stoppen voor auto’s, stoplichten en zigzaggend tussen mensen door hoeft.

Voor mij toch wel een aantal pluspunten, en zoveel vroeger hoef je niet op te staan. Meestal zet ik de wekker maar drie kwartier eerder. Best te doen!

Nog een paar tips als je ’s ochtends vroeg rent:
Je lichaam is vaak nog niet helemaal wakker voor een forse inspanning. De lichaamstemperatuur is laag en de energievoorraad is beperkt. Dat is ook niet raar want gedurende de dag beweeg en eet je veel. Houd er dus rekening mee dat je zo vroeg geen toptijd gaat lopen, wil je toch ook op snelheid trainen, doe dan in de tweede helft van de run een aantal versnellingen van bijv. 30 seconden. Ik kies er zelf altijd voor om zo’n 6 à 7 km te lopen, zonder ontbijt, en dat gaat prima. Als ik een langere afstand wil rennen, zorg ik er voor dat ik beter ontbijt (wel iets lichts) en goed wakker ben.

Vergeet niet te ontbijten nadat je terug bent, je hebt toch een behoorlijke inspanning geleverd dus het is belangrijk om het tekort aan vocht en voedingsstoffen aan te vullen. Kies voor een ontbijt waar koolhydraten en eiwitten in zitten, bijv. havermout met plantaardige melk of yoghurt met muesli en fruit. Je kunt hier ook makkelijk een schepje proteïne aan toevoegen (zou ik zelf ook wat vaker moeten doen). Zo houd je dat frisse ochtend gevoel na de training langer vast.

Waarschijnlijk ben je ’s avonds iets eerder moet omdat je vroeg bent opgestaan, geef daar dan ook gewoon aan toe. Dit draagt bij aan je herstel en zorgt ervoor dat je de volgende ochtend weer fris en fruitig wakker wordt. Idealiter ga je de avond voor de run natuurlijk ook wat eerder naar bed. Het is even wennen, maar op een gegeven moment verschuift je biologische klok en word je vanzelf makkelijker wakker!

Ik ben benieuwd, zijn jullie overtuigd om ’s ochtends te lopen? Doen jullie het zelf wel eens of zijn jullie meer een middag/avond loper?

Bron foto: Natuurlandschap

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

11 Comments

Tips voor hardlopen in de ochtend - Eat.Run.Love. 6 maart 2016 at 16:30

[…] ook: – Go, go, go; tips om ’s ochtends hard te lopen – Waarom ik graag ’s ochtends hardloop – Welk tijdstip kun je het beste gaan hardlopen? – Hoe houd je het hardlopen leuk?  […]

Reply
Welk tijdstip kun je het beste gaan hardlopen? - Eat.Run.Love. 30 september 2014 at 21:41

[…] 8.00 ‘s ochtends functioneren veel lichaamsfuncties nog op een laag pitje. Ik schreef al eerder waarom ik graag ‘s ochtends vroeg hardloop. Je moet op dit tijdstip niet te veel van je […]

Reply
Go, go, go; tips voor ‘s ochtends – Eat.Run.Love. 23 juli 2014 at 07:00

[…] na school of werk tijd om nog lekker van het avond zonnetje te genieten. Ik roep het al vaker; ik vind ‘s ochtends sporten heerlijk, maar ook ik vind het soms lastig om uit bed te komen ook al komt de zon voor 06.00 op. Regelmatig […]

Reply
Avatar
Anouk 15 april 2014 at 13:54

Ik heb de luxe dat ik over de middag kan gaan lopen (douches op het werk!), maar in het weekend ga ik graag ’s ochtends al de deur uit + ook op warme zomerdagen voor het werk. In het weekend is dit dan wel niet zooo vroeg natuurlijk. 16km op nuchtere maag is geen probleem, de brunch erna smaakt dan extra goed :)

Reply
Avatar
Jessica 15 april 2014 at 20:50

Wauw wat een luxe om in de middag hard te lopen en dan op werk te douchen!! 16 km hardlopen op de nuchtere maag haal ik niet hoor, maar is eigenlijk ook niet zo goed! Ondanks dat je het wel red, zou ik als ik jou was wel wat (langzame) koolhydraten eten voordat je zo’n afstand gaat lopen. Anders vraag je ook onnodig veel van je lichaam.

Reply
Avatar
Anonymous 12 maart 2014 at 15:39

Ik sta al zo’n twee/drie jaar om kwart voor zes op, zodat ik om zes uur kan gaan hardlopen. Heerlijk:)

Reply
Avatar
Reismeisje 27 januari 2014 at 09:43

Vind ook heerlijk inderdaad, ’s ochtends rennen! En ik voel me dan ook gelijk de hele dag een stuk fitter :-)!

Reply
Avatar
Miss M 26 januari 2014 at 17:39

Oeh, met 2 kinderen en een man die om half 7 al de deur uit gaat, is dat wel lastiger plannen voor mij. Dat betekent dat ik rond kwart voor 6 á 6 uur de deur uit zou moeten… Hmmm… nu ik er zo over na denk én je stukje nog eens leest, is dat misschien helemaal geen slecht idee… Want dat ’s avonds lopen breekt me ook weleens op, moet ik zeggen. De hele dag gewerkt, dan koken, de kids, eten; dan is het vaak al tegen 20.30 uur dat ik kan gaan rennen. En vaak heb ik geen zin in. Maar ik moet wel van mezelf :-)
Vraag ik me nu af: als je ’s ochtends vroeg loopt, hoe laat ga je dan de deur uit?

Groetjes, Marjolijn

Reply
Avatar
Jessica 26 januari 2014 at 21:18

Ik heb geen kids en mijn werk is vlakbij mijn huis. Ik ga dan dus rond een uur of 7 wat een hele schappelijke tijd is! Kan me voorstellen dat voor zessen vroeg is, maar ken wel wat mensen die het doen. Je zou het gewoon eens moeten proberen!

Reply
Avatar
Andrea 26 januari 2014 at 09:23

Klinkt goed!! Ik ga zelf al om half 7 de deur uit om naar werk te gaan. Het wordt voor mij dan wel heel vroeg lopen, maar ik zie er wel de voordelen van in. Ik vind het in de avond namelijk ook altijd heel moeilijk om te gaan … Vooral als het straks weer wat lichter is in de ochtend lijkt het me heerlijk!

Reply
Avatar
Jessica 26 januari 2014 at 21:20

Ik ken wel wat mensen die rond zessen gaan, maar dat is voor jou nu al de tijd dat je opstaat? Kan me voorstellen dat het dan wel heel vroeg is… Maar misschien gewoon eens proberen als het eerder licht wordt?

Reply

Leave a Comment