SportTriathlon

Waarom een wetsuit dragen tijdens triathlon

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 25 april 2017 7 Comments
waarom een wetsuit dragen tijdens triathlon

Echte triathleten dragen een wetsuit. Vorig jaar tijdens mijn eerste triathlon in Amsterdam droeg ik geen wetsuit. Ik heb het wel overwogen, maar vond ze best duur en wist ook niet of ik het wel leuk genoeg zou vinden. De Bosbaan Triathlon is heel toegankelijk, maar toch viel het me op dat merendeel van de deelnemers een wetsuit aan had. Toen ik het water in plonsde begreep ik ook waarom, want stiekem was het nog best koud. Toen ik me dus inschreef voor de Barcelona triathlon besloot ik al gauw dat ik dan toch ook maar een wetsuit moest gaan kopen. Voor sommige wedstrijden is het zelfs verplicht. Voor Barcelona volgens mij niet, maar als ik de foto’s bekijk, draagt iedereen een wetsuit. En dat is niet voor niks.

Waarom draag je een wetsuit tijdens een triathlon?

Het allergrootste voordeel van een wetsuit dragen is dat deze beschermt tegen kou. Afhankelijk van wanneer en waar je een triathlon gaat doen, kan het water behoorlijk koud zijn. Met een wetsuit kun je al buiten zwemmen als de watertemperatuur ongeveer 16 graden is, dan ga je liever nog niet met alleen je badpak het water in. Nog kouder kan ook, maar zorg dan wel dat je goede hoofd- en voetbescherming hebt (mij niet gezien).

Maar daarnaast zijn er nog een paar voordelen:

 • Een wetsuit geeft meer drijfvermogen dus een hogere ligging. Eigenlijk geldt: hoe slechter je zwemt, hoe groter de tijdwinst met een wetsuit. Bij sommige zwemmers scheelt het wel 10 tot 15 seconden per 100 meter. Voor heel goede zwemmers is dit tijdsvoordeel veel minder.
 • Door het dragen van een wetsuit spaar je energie (kouverlies en beenkracht) en die kun je in een triatlon goed gebruiken bij het fiets- en looponderdeel. (Bron: Zwemanalyse)

waarom een wetsuit dragen tijdens triathlon

Waar let je op bij het kopen van een wetsuit

Een nadeel van een wetsuit blijft wel dat het je bewegingsvrijheid beperkt, het is dus belangrijk om goed na te denken wat voor pak je gaat kopen.

 • Allereerst; zorg ervoor dat je echt een triathlon wetsuit koopt en geen surf wetsuit. Hier zit een groot verschil in. Surf wetsuits zijn vaak dikker en stugger. Triathlon wetsuits hebben op bepaalde plekken (zoals rondom de schouders) dunner materiaal zodat de bewegingsvrijheid beter is. Head is een merk dat speciale wetsuits voor het zwemmen maakt.
 • De pasvorm wordt verfijnd wanneer een pak uit meer panelen bestaat. Hoe meer losse onderdelen, hoe beter een pak gevormd kan worden.
 • Bij een wetsuit is het heel belangrijk dat deze echt goed zit, je moet er lekker in kunnen bewegen, maar wel goed strak zitten.
 • Je kunt prima online shoppen, veel webshops hebben goede maattabellen die betrouwbaar zijn en waarmee je de juiste maat kunt uitzoeken. Ik heb mijn wetsuit bij Campz.nl besteld en met behulp van de maattabel heb ik direct de goede maat besteld.
 • De prijzen van een wetsuit variëren behoorlijk van zo’n €200 tot wel €1000. Ga je beginnen met een relatief korte afstand en weet je net als ik niet 100% zeker of je er mee door gaat, dan kun je een instapmodel kiezen. Ben je van plan echt lange afstanden te maken en dus ook langer te trainen in buitenwater dan kan het de moeite waard zijn te investeren in een wat duurder pak.

waarom een wetsuit dragen tijdens triathlon

Je pak aan- en uittrekken

Ik ben nogal een ongeduldig persoon dus vind het aan- en uittrekken van een wetsuit maar ingewikkeld. Gelukkig heb ik wat mensen in mijn omgeving (zwager die triathlons doet en vriend die surft) die mij een aantal tips konden geven:

 • Gebruik (pedaalemmer) zakjes om makkelijker in je pak te komen.
 • Trek niet aan de buitenkant van je pak – dan beschadigd deze snel – maar gebruik de binnenkant om hem stuk je bij beetje aan te trekken.
 • Geduld is een schone zaak, trek je pak dus rustig aan.
 • Zorg dat je armen en schouders goed in het pak zitten, door een beetje heen en weer te bewegen zorg je dat het pak op de goede plaats komt, daarna kun je heel makkelijk de rits dichttrekken. Bovenaan de rits zit een flapje die je over de rits heen kunt vouwen. Zorg dat je deze goed strak dicht doet zodat er geen water bij je nek in het pak kan lopen.
 • Wanneer je hem uit wilt trekken; doe je rits vast open in het water en laat water in je pak lopen, dan gaat hij makkelijker uit.
 • Trek je pak naar beneden en trek je armen er uit waardoor het pak binnenste buiten komt te zitten. Trek je benen één voor één omhoog en dan gaat hij als het goed is redelijk makkelijk uit.
 • Wanneer je direct op de fiets stapt omdat je in een wedstrijd zit, laat je het pak natuurlijk voor wat het is, maar zorg dat je hem na de race goed uitspoelt onder schoon water en uithangt op een brede hanger.

waarom een wetsuit dragen tijdens triathlon

De wetsuit die ik draag

Ik mocht een wetsuit uitkiezen bij Campz en ben na wat onderzoek uiteindelijk voor een wetsuit van Head gegaan. Dit merk maakt veel producten voor zwemmers, krijgt goede reviews en ze hebben ook iets goedkopere instapmodellen. De maattabel heeft me geholpen de juiste maat uit te kiezen en die was perfect. De eerste keer dat ik het pak aantrok was vreselijk, omdat ik helemaal niet wist waar ik op moest letten. Maar de tweede keer – de keer dat ik ook een duik in het Uitgeestermeer nam – merkte ik dat het al makkelijker ging met bovenstaande tips. Ik zag een beetje op tegen de plons in het water, maar behalve koude voeten en een koud gezicht hield het pak me goed warm en kwam ik makkelijk vooruit. Precies wat ik zocht in een wetsuit. Ik ben klaar voor het triathlon seizoen!

waarom een wetsuit dragen tijdens triathlon

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Een slechte wedstrijd is een goede training - Eat.Run.Love. 4 mei 2017 at 06:30

[…] ga ik voor het eerst met wetsuit zwemmen. Gelukkig zwemmen in het een buitenzwembad, maar ik had me niet gerealiseerd dat je ook dan […]

Reply
Avatar
Hanne 26 april 2017 at 08:54

Bij koude voeten: kousjes in neopreen voor duikers heb je al vanaf 10€ (kwaliteitsmerk). Ik heb een paar keer een wetsuit gehuurd, om deel te nemen aan een triathlon. Als je natuurlijk vaker buiten wilt zwemmen & triatlons doen, is het wel een goed investering!

Reply
Avatar
Jessica - Eat.Run.Love 26 april 2017 at 22:39

Dat is idd ook een heel goed idee, dank voor de extra tip!

Reply
Avatar
Eveline 26 april 2017 at 07:12

Haha ‘echte triathleten dragen een wetsuit’… niet waar en je doet hier een aantal mensen (en jezelf) te kort mee! Je verhaal klopt best ,maar als het te warm is mag!! je je vaak geen wetsuit aan, en ik zou zeggen voor beginners die kortere afstanden willen proberen, als het weer het toelaat kan zonder wetsuit prima! Dat scheelt een hoop kosten en dan kan je daarna (net zoals jij) altijd nog besluiten of je verder wilt gaan en deze aankoop wilt doen. Ik weet dat je de lat graag hoog legt voor jezelf en dat is goed, maar je bent een ‘runner’ als je rent (hoe langzaam/ver dan ook) en een triathlete als je zwemt/fietst/rent (in wat voor outfit/fiets/tempo dan ook!)

Reply
Avatar
Jessica - Eat.Run.Love 26 april 2017 at 22:39

Hi Eveline, ik begin de blog ook met de opmerking dat ik zelf vorig jaar geen wetsuit droeg omdat het best een dure investering is en ik ook niet zou weten of ik het leuk zou vinden. Feit blijft wel dat het me opviel dat in nederland merendeel van de mensen wél een wetsuit draagt. Dat heeft niks te maken met de lat hoog leggen, maar met een observatie van mijn kant :)

Reply
Avatar
Eveline 27 april 2017 at 06:33

Het was geen kritiek! Maar het klonk alsof je vond dat je vorig jaar geen ‘echte’ triatleet was omdat je geen wetsuit aanhad en dat is zonde!

Reply
Avatar
Irma 25 april 2017 at 11:26

Wat een goed idee met die pedaalemmer zakjes! Worstel er altijd mee met mijn surf wetsuit. Chill!

Reply

Leave a Comment