SportTriathlon

Waarom een triathlon doen?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 10 oktober 2016 8 Comments
Waarom een triathlon

Al een paar jaar vind ik de Ironman enorm fascinerend. Deze triathlon der triathlons bestaat uit 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,1 km hardlopen. Het record staat op 7 uur en 35 minuten, kun je je voorstellen dat je in deze tijd zoveel zwemt, fietst en ook nog een een marathon aflegt? Ik heb bewondering voor deze sport en ben sinds mijn finish bij de Amsterdamse Bosbaan triathlon enorm enthousiast om een langere afstand te doen. Mijn plan is om in 2017 een Olympische afstand te doen die bestaat uit 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km rennen en ik ben blij als ik deze binnen de drie uur ga halen. Toen ik gisteren op de racefiets zat voor een rondje van 47 km moest ik er toch echt niet aan denken om nog eens 10 km te rennen. Maar dat is gelukkig te trainen! Naast dat een triathlon enorm afwisselend is door de verschillende sporten, is het ook nog eens een uitdagende sport en daar wil ik vandaag op in gaan, want waarom zou je een triathlon doen?

De oorsprong van de triathlon

Voor ik in ga op waarom je een triathlon zou willen doen, eerst een klein stukje geschiedenis. Het is namelijk een heel leuk verhaal hoe de Ironman tot stand is gekomen. De eerste triathlons werden georganiseerd in Frankrijk tussen 1920 en 1930, maar de hele triathlon is pas sinds de eind jaren ’70 een fenomeen. Op het eiland Honolulu vroegen marineofficier John Collins, zijn vrouw Judy en enkele andere zich af welke atleten nu de beste conditie hadden; lopers, zwemmers of fietsers. Ze besloten daarom een wedstrijd te organiseren die alle langeafstandraces van Honolulu combineerde. Wie deze drie wedstrijden op rij kon winnen, mocht zich de Ironman (man van staal) noemen. De Ironman Hawaï bleef een onderonsje van enkele fanatiekelingen tot de Amerikaanse media deze wedstrijd ontdekten en er over gingen berichten. Inmiddels worden overal ter wereld triathlons georganiseerd, maar de Ironman Hawaï wordt als het officieuze wereldkampioenschap beschouwt. Een mooi streven!

Waarom een triathlon

Ironman Hawaï

Het mooie van een triathlon

Triathlon is een multisport, een duursport waarbij je meerdere sporten combineert. Anders dan veel andere duursporten train je je hele lichaam. Bij het fietsen en hardlopen ligt de focus op de benen, maar bij het zwemmen wordt toch echt het bovenlichaam aan het werk gezet (mits je een goede borstcrawl doet) en train je ook goed je core. Deze combinatie van sporten is ook nog eens goed in te plannen in een trainingsweek omdat het elkaar afwisselt en aanvult. Zo kun je zwemmen als actief herstel op hardlopen gebruiken en train je toch je hele lichaam.

Daarnaast heb ik met mijn eerste triathlon een paar dingen ervaren:

  • Het verveelt niet. Zodra je denkt nu ben ik er wel klaar mee, kun je aan je volgende sport beginnen. Afwisseling is in elke sport goed. Als jij fervent hardloper bent, kun je naast je hardlooptrainingen ook het beste nog wat krachttraining doen. Hier heb je profijt van met hardlopen. Triathlon heeft deze afwisseling al van zichzelf en zo ben je gedurende de week eigenlijk met drie verschillende sporten bezig. Het grote voordeel voor mij was dat de wedstrijd voorbij vloog. Ik was 1,5 uur bezig en toen ik over de finish kwam dacht ik “huh, nu al?”. Ik was nog lang niet klaar!
  • Het is uitdagend. Ik vond het enorm spannend om in één wedstrijd drie onderdelen te doen, want zou dat wel goed gaan? Bij een triathlon is het belangrijk om je wedstrijd goed in te delen, te oefenen op de wissels, niet teveel tijd kwijt te zijn in de wisselzones en de sporten goed op elkaar af te stemmen. Als jij weet dat zwemmen je zwakste onderdeel is, is het belangrijk om je daar niet helemaal op te blazen zodat je genoeg energie overhoudt om de andere twee onderdelen goed te doen.

Waarom een triathlon

  • Je bent op jezelf aangewezen. Bij een triathlon mag je geen hulp aannemen van andere mensen. Nu is dat bij andere sporten natuurlijk ook niet zo. Maar bij een triathlon moet je wel aan heel wat meer dingen denken. Je moet alles goed voorbereiden anders verlies je veel tijd en daarnaast heb je natuurlijk nog kans op een lekke band of ander materiaalpech. Ik heb de mazzel gehad geen lekke band te hebben gereden, maar indien dat wel was gebeurd was het einde wedstrijd voor mij. Ik kan namelijk geen (nog niet) banden verwisselen van een racefiets *oeps*.
  • Het is kleinschalig. Ondanks dat triathlon steeds meer aan populariteit wint, is het bij lange na niet zo grootschalig als diverse hardloop evenementen. Ik vond het ook gewoon heel leuk om mee te doen en een babbeltje te maken met andere deelnemers. Iedereen loopt met dezelfde zenuwen rond, dat is bij een hardloop wedstrijd ook, maar het is toch anders. Je zou het zelf moeten ervaren! Het inschrijfgeld vind ik aan de hoge kant, maar daar krijg je ook een hele goede organisatie voor terug. Alles moet logistiek tot in de puntjes geregeld zijn, anders wordt het chaos. Nadat ik had meegedaan aan de Bosbaan triathlon begreep ik dat heel goed.

Waarom een triathlon

Is een triathlon wat voor jou? 

Ondanks dat ik tegen iedereen roep die van hardlopen houdt, een beetje kan fietsen en sportief is dat hij of zij ook een triathlon moet doen, moet je daar natuurlijk wel goed over nadenken. Want waarom wil je een triathlon doen? Omdat het een nieuwe trend is? Of omdat je het een mooie uitdaging voor jezelf vindt? Indien je een beetje goed voor de dag wilt komen, moet je echt wel goed trainen. Wanneer je sportief bent, goed kunt hardlopen en af en toe op een racefiets hebt gezeten, kun je een sprint triathlon (750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen) prima volbrengen. Maar het is altijd verstandiger om gericht te trainen.

Bedenk hoeveel tijd je hebt om te trainen en op welke onderdelen je sterker wilt worden. Natuurlijk wil je op alle onderdelen sterker worden, maar het ene onderdeel zal meer aandacht vragen dan het andere onderdeel. Zo behoeft bij mij vooral zwemmen behoorlijk wat aandacht. Hardlopen zit wel snor en fietsen moet ik gewoon met wat meer regelmaat gaan doen. Maar dat zwemmen… Dat vind ik echt lastig. En daar wil ik de komende maanden dan ook echt mee aan de slag!

Vertel, hoe denk jij over een triathlon? Zou je dit een keer willen doen en weet je al voor jezelf waar je dan aan moet gaan werken?

Mijn eerste triathlon

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

8 Comments

Avatar
Linda 10 oktober 2016 at 17:02

Leuk! Ik wil volgend jaar een kwarttriatlon doen! Ik zwem al m’n hele leven, ben een half jaar geleden begonnen met hardlopen en anderhalve maand geleden met fietsen. Ben in eerste instantie begonnen ter afwisseling, maar toen het hardlopen best goed ging, besloot ik dat dit wel een leuke afwisseling zou zijn! Ik ben wel van plan om in 2017 bij een triatlonvereniging te gaan! :)

Reply
Avatar
Linda 10 oktober 2016 at 17:03

Tweede keer afwisseling moet natuurlijk uitdaging zijn ;)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 10 oktober 2016 at 21:40

Zeker een mooie uitdaging! Voor mij wordt het ook een uitdaging hoor, het zwemmen vooral. Maar zo te lezen wordt dat voor jou juist een eitje :) succes met trainen!

Reply
Avatar
Jeroen 10 oktober 2016 at 13:05

Hallo Jessica, Het lijkt mij erg gaaf om nog eens een triathlon te doen! Als jongen van 16 heb ik weleens samen met m,n neef meegedaan met de 1/8ste bij de triathlon van wassenaar. Erg gaaf was dat. In deze zomer is het ook weer gaan kriebelen en dook ik regelmatig het braassemermeer in om even 2km te gaan zwemmen. Wie weet gaat het er weer van komen. Jij bent ook goed bezig hoor!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 10 oktober 2016 at 21:41

Zomaar even 2km zwemmen, ik doe het je niet na :) Tof!

Reply
Avatar
Linda 10 oktober 2016 at 07:10

Wij hadden in gran Canaria de Ironman gezien en dachten het lijk ons wel leuk om een kleinere afstand te doen. Ik zag alleen gigantisch op tegen het zwemmen, ik ben meer een “kijk mij eens dobberen in de zee persoon”. Dus nu hebben we besloten een run-bike-run te gaan doen. En het jaar daarop te gaan zwemmen, zo kunnen we het zwemmen meer oefenen.

Reply
Jessica
Jessica 10 oktober 2016 at 09:06

Lijkt me ook heel leuk een run-bike-run en is een mooie variatie op de triathlon! Wanneer ga je deze doen? En zwemmen kun je gelukkig heel goed oefenen zoals alles :) Succes!

Reply
Avatar
Linda 13 oktober 2016 at 09:33

Ik weet nog niet wanneer, we willen het met zijn drieen doen, dus we zijn op zoek naar een leuke wedstrijd die niet te ver weg is :)

Reply

Leave a Comment