Gezondheid

Waarom doelen zo belangrijk zijn voor motivatie

posted by Susannah - De Prestatiekwekerij 10 februari 2016 7 Comments
Waarom doelen zo belangrijk zijn voor motivatie

♦ Blog geschreven door Susannah 

Of je nu hardloopt omdat je op een wedstrijd een goede tijd wil neerzetten, of omdat je het gewoon lekker vindt om sportief bezig te zijn, iedereen geniet ervan als ze merkt dat ze beter wordt. Groei en ontwikkeling werken motiverend. Als sportpsycholoog hoor ik maar al te vaak dat sporters in een dip raken omdat ze geen vooruitgang meer boeken. Dit kan vaak net zo frustrerend zijn als een blessure oplopen. Hier zijn wat adviezen die ik geef om een sporter weer op gang te helpen.

Waarom doelen?

Onderzoek in de prestatiepsychologie wijst uit dat het stellen van doelen motivatie verhoogt. Waarom is dat zo? Het stellen van doelen heeft een aantal positieve gevolgen. Doelen…

  1. … vergroten je inzet,
  2. … helpen je te onderscheiden wat belangrijk is en wat niet,
  3. … zorgen dat je je beter kunt concentreren,
  4. … leiden tot het opdoen van nieuwe ervaringen,
  5. … verhogen zelfvertrouwen

Door het stellen van doelen houd je dus je aandacht bij datgene wat je wilt bereiken. Daardoor is je inzet hoger en de inzet die je levert is allemaal richting hetzelfde doel. Je boekt hierdoor progressie en dat is gaaf. Je zelfvertrouwen gaat omhoog en je bevindt je in nieuwe situaties in het nastreven van je doel, wat spannend is.

WAAROM DOELEN ZO BELANGRIJK ZIJN VOOR MOTIVATIE

Hoe stel ik doelen?

Hoe stel je dan doelen die al deze goede gevolgen hebben? Want, hoe goed je bedoelingen ook zijn, als je ongetraind bent kun je niet volgende week een marathon lopen. Het eerste wat je doet is je bewust worden van je droomdoel. Een droomdoel is niet per se heel indrukwekkend, maar is wel iets wat je nu nog niet kan, en wat een beetje vaag is. Bijvoorbeeld: ik wil graag een snelle hardloper zijn, of ik wil een trail run lopen. Een droomdoel geeft je richting aan en is je terugvalbasis als je even niet meer weet waar je mee bezig bent.

Daarna hang je hier een concreet doel aan, bijvoorbeeld: 10 km onder de 45 minuten, of je kiest een specifieke wedstrijd uit. Hiervoor moet je al wat meer onderzoek doen want je concrete doel mag niet te hoog liggen, maar moet ook niet te makkelijk zijn. Ga goed bij jezelf na wat je kan. ‘Snel hardlopen’ is voor de een heel anders dan voor de ander. Kijk goed waar je vandaan komt en denk bij het stellen van je concrete doel aan waar je krachten en zwaktes liggen. Want uiteindelijk ben je het meest tevreden als je jouw doel haalt. De kans dat je dat lukt is groter als het doel echt bij je past.

Als je een concreet doel hebt, breek je die op in kleine stukjes – je subdoelen. Deze kan je zo klein maken als je wil, en afhankelijk van wat je prettig vindt hang je er strikte tijdslimieten aan. Sommige stukjes gaan over techniek, andere over conditie of snelheid, weer andere over voeding of lifestyle. Als je stukjes over verschillende dingen gaan, kun je lekker afwisselen en als een niet lekker gaat, heb je wat anders om je op te focussen.

Tenslotte, neem een dagboek of maak notities in je sport-app. Schrijf op wat je hebt gedaan in de training, op welk subdoel je hebt gefocust en hoe het ging. Door aantekeningen te maken, ben je je meer bewust van je ontwikkeling en je progressie.

Samengevat:

  1. stel je droomdoel
  2. stel je concrete doel, op basis van wat je weet over jezelf
  3. stel subdoelen, variërend van onderwerp.
  4. Schrijf het op!

Deel hieronder je droom- concrete en subdoelen, en ik geef er feedback op! Veel plezier met het najagen van je nieuwe doel.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

I love me! Een blog over zelfacceptatie - Eat.Run.Love. 28 april 2017 at 06:30

[…] als uitdagingen waar je misschien wat aan kunt doen. Als je daar aan toe bent, lees dan ook mijn blog over doelen […]

Reply
Hoe begin ik? En hoe houd ik vol? - Eat.Run.Love. 9 april 2016 at 06:30

[…] over hoe doelen je motivatie versterken, dus als je wil begrijpen hoe dat werkt, lees dan mijn blog “Waarom doelen zo belangrijk zijn voor motivatie”. Je kan voor elke fase verschillende doelen gebruiken. Deze […]

Reply
Avatar
Saskia 15 februari 2016 at 12:34

Leuk artikel! Ik raak vooral gemotiveerd als ik weet waar ik het voor doe, als ik het even niet zie zitten, is dat mijn houvast. En wat bij mij ook nogal helpt is het aan iedereen vertellen wat ik wil bereiken, dan wil ik zeker bewijzen dat ik het kan (falen is geen optie). Zo had ik m’n moeder verteld dat ik mee zou doen met de Nijmeegse Vierdaagse, een maand later overleed zij onverwachts en was ik vastbesloten de vierdaagse voor haar te gaan lopen. Met een foto van haar op zak, heb ik het uitgelopen. Vervolgens kreeg ik te horen dat ik gendrager ben van BRCA1, daarmee heb je een hele hoge kans op borst- en eierstokkanker. Eigenlijk is het daarmee niet de vraag of je het krijgt, maar wanneer. Ik besloot toen mijn borsten preventief te laten verwijderen. Een jaar en 4 operaties verder (door complicaties), was er niks meer over van mijn conditie. Ik besloot te gaan hardlopen (mijn eerste ervaring), maar wel met een doel, niet alleen m’n conditie opkrikken, maar ik wilde ook binnen een jaar de halve marathon kunnen lopen. En met succes, met een hardloop app legde ik alles vast, erg verslavend…wilde iedere keer een stukje verder en ook een beetje sneller. En het is me gelukt! M’n vriend, vriendinnen, zus met gezin en een goede vriendin van m’n moeder stonden mij op te wachten bij de finish. Het gevoel toen ik hun zag was onbeschrijflijk! Toen maakte iemand de opmerking, op naar de marathon. Op facebook liet ik iedereen weten me in te hebben geschreven voor de marathon in Rotterdam, nu moet ik wel ;) Ik merk dat doordat alles best ik een rap tempo gaat, het soms nogal moeilijk is te genieten van een loop, omdat ik iedere keer mijn grenzen moet verleggen. Maar door stil te staan waarom ik het doe, om terug te kijken naar het gevoel van de vierdaagse en de halve marathon, kan ik niet wachten om te starten voor de marathon. Ook heb ik al heel wat recepten gemaakt die op deze site staan en ik merk dat je het daarmee leuker maakt, niet alleen bezig te zijn met het trainen, maar ook bezig te zijn met eten en alle tips. Inderdaad de subdoelen die het lekker afwisselend maken :)

Reply
Susannah
Susannah 15 februari 2016 at 13:11

Hi Saskia, wat een inspirerend verhaal, en wat fijn dat je die wil delen. Wat ik vooral geweldig vind om te lezen is hoe je tegenslagen weet om te zetten in positieve ervaringen. Je opmerking over het delen van je doel is ook een hele goede toevoeging. Dit werkt voor veel mensen zo. Toen ik begon met hardlopen heb ik dezelfde ervaring gehad. Ik had een wedstrijd uitgekozen, maar toen ik het tegen anderen ging zeggen veranderde er echt iets aan mijn drive – inderdaad dat gevoel van “falen is nu geen optie meer”. Leuk om te lezen, dank je wel!

Reply
Avatar
Bianca 10 februari 2016 at 19:31

Interessant artikel. Ik ga maar eens nadenken wat mijn doelen zijn. Nu is mijn enige doel lekker buiten zijn en mijn hoofd leeg maken. Dit doe ik met hardlopen. En mijn andere doel is 4 x per week sporten. 2x in de sportschool en 2x hardlopen

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 10 februari 2016 at 22:59

Ik denk dat je hoofd leegmaken ook een heel belangrijk en vooral goed doel is. Een lege geest zorgt voor meer ontspanning, rust en creativiteit! Die zou ik er dus zeker in houden. Maar wellicht is het ook leuk wat je wilt bereiken met de 2x per week trainen in de sportschool en hardlopen. Wil je sterker worden? Sneller worden? Meedoen aan een wedstrijd? Of misschien toch gewoon lekker bewegen waardoor je ook lekker in je vel zit?

Reply
Susannah
Susannah 11 februari 2016 at 11:11

Hi Bianca, goed dat je zo geniet van het sporten. Dit is het eerste en voornaamste in sport; dat het je plezier geeft. Het klinkt alsof je wel een soort droomdoel hebt geformuleerd, namelijk dat je in balans bent en rust krijgt van het sporten. Ook een concreet doel is er: 4x per week, waarvan 2 hardlopen en twee in de sportschool. Om een nieuw concreet doel te stellen kun je je afvragen of je binnen het hardlopen of fitnessen iets wil leren of doen wat nieuw is, bijvoorbeeld ook op vakantie kunnen genieten van hardlopen, of een krachtdoel in de sportschool. Een andere vraag is: lukt het om altijd genoeg te sporten? Zo niet, is dit ook iets wat je nog niet kan. Dan kun je subdoelen formuleren om je concrete doel haalbaar te maken. Als je hier meer vragen over hebt, of er een keer over wil sparren, stuur me een mailtje!

Reply

Leave a Comment