SportWorkout

Waar let je op bij het uitzoeken van een sportschool?

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 26 februari 2015 2 Comments
sportschool zoeken

Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van een sportschool, laat mij maar lekker buiten sporten. Toch merk ik steeds vaker dat een sportschool wel erg fijn is als je krachttraining wilt doen, vooral omdat het gewoon echt onmogelijk is om thuis alle attributen te hebben. Al een paar keer heb ik een aantal sportscholen in de buurt bekeken, maar nog geen knoop doorgehakt. Het is heel verleidelijk om bij Fit For Free een abonnement af te sluiten – want lekker goedkoop – maar is dat wel de beste keuze? Ik heb een checklist gemaakt en eigenlijk vind ik dat alle 10 de punten een vinkje moeten krijgen om een contract af te sluiten. Je komt er vaak namelijk ook niet meer zomaar vanaf.

Locatie

Voor de één zal dit wat belangrijker zijn dan voor de ander. Bedenk goed hoever je wilt reizen voor je bij de sportschool bent. Ga je sneller als hij bij jou om de hoek zit, wellicht op de route van werk naar huis of vind je het niet erg om een kwartiertje met de auto te reizen of te fietsen. Persoonlijk vind ik het niet erg om in de auto te moeten stappen, maar dan moet het wel echt de moeite waard zijn. Voor een reguliere sportschool doe ik dat niet zo snel, maar voor de sportschool waar ik kickboks wel. Verder kan het interessant zijn om een abonnement bij een keten af te sluiten omdat er dan meerdere locatie door het land verspreid zijn waar je terecht kunt. Handig als je bijvoorbeeld studeert en in de weekenden naar je ouderlijk huis gaat.

Openingstijden

Bedenk op welk tijdstip je het liefste naar de sportschool gaat, en kijk of deze dan open is. Veel sportscholen werken met een daluren abonnement, maar daar heb je niks aan als je werkt. Ook kan het tricky zijn om alleen een weekend abonnement af te sluiten, dat betekent namelijk dat je nooit door de weeks kan. Veel sportscholen gaan al op 7.00 open, ideaal als je een ochtendmens bent!

Faciliteiten

Het verschilt nogal eens wat voor faciliteiten er door een sportschool worden aangeboden. Sommige bieden de hele mikmak aan inclusief een sauna en zwembad, maar daar mag je dan ook wel de portemonnee voor trekken. Bedenk van welke faciliteiten je gebruik wilt maken. Een sauna klinkt aantrekkelijk, maar gebruik je het ook daadwerkelijk?

Aanwezige apparatuur en losse gewichten

Vraag of je even een proefuurtje mag trainen om te kijken of alle apparaten/gewichten die jij graag gebruikt aanwezig zijn en goed werken. Ook niet geheel onbelangrijk, is het niet te druk bij de apparatuur die je wilt gebruiken. Niets is zo vervelend dat je je trainingsschema aan het afwerken bent en niet lekker door kan trainen omdat je continue moet wachten.

Groepslessen

Vind je het leuk om groepslessen mee te doen? Kijk dan hoe groot het aanbod is, zijn de lessen op tijden die jij handig vindt en check of de kosten hiervoor binnen je abonnement vallen. Veel sportscholen hanteren een additionele prijs voor groepslessen, samen met een inschrijfsysteem.

Personeel / trainers

Niet dat je daar heel veel gebruik van zult maken – behalve als je met een personal trainer gaat trainen – maar wel goed om te kijken of het personeel verstand van zaken heeft. Goede sportscholen doen een intake en plannen eenmalig een training met je in, waarbij ze soms zelfs een trainingsschema voor je willen maken. Ook is het natuurlijk wel zo prettig dat als je vragen hebt, deze goed beantwoord worden.

Hygiene

Niks is zo belangrijk als een schone sportschool. Zijn de kleedkamers en toiletten schoon? Kun je in de kleedkamer makkelijk gebruik maken van lockers? Zijn er in de zalen desinfectie spray en papier aanwezig om de apparaten en gewichten af te nemen? Liever iets extra betalen voor een schone sportschool dan dat je kans loopt op schimmel (ja, echt, dat heb ik een keer gehoord).

Extra voordelen

Sommige sportscholen bieden extra voordelen aan zoals fysiotherapie, verkoop van producten of voedingsadvies. Wil je hier gebruik van maken?

Kosten

Niet geheel onbelangrijk, wat ga je betalen voor de sportschool en vind je dit een redelijk bedrag. Wat ik zelf altijd doe is de kosten terugrekenen naar per keer dat ik sport. Bijvoorbeeld; een abonnement is €60 per maand, dat is gemiddeld €15 per week. Als ik 2x per week naar de sportschool ga, betaal ik dus ongeveer €7,50 per keer. Is dit een redelijk bedrag of vind je het te duur? Bedenk goed of je de kosten eruit gaat halen. Het is ook zonde om een duur abonnement af te sluiten terwijl je er nooit gebruik van maakt.

Contract

Last but not least en in lijn met de kosten, is het contract ook belangrijk. Wat voor soort contract sluit je af en hoelang is je opzegtermijn. Sluit je een contract af voor een jaar? Bedenk dan dat je er echt een lange tijd aan vast zit. Vaak is het ook mogelijk om een contract voor drie maanden of een half jaar af te sluiten tegen een kleine meerprijs. Als je niet zeker weet of dit echt jouw sportschool is of niet ergens zo lang aan vast wilt zitten, dan kan het een goede oplossing zijn. Reken maar uit, het zal uiteindelijk duurder zijn als je een half jaar niet meer naar de sportschool gaat er er wel voor moet betalen.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Maurits 28 februari 2015 at 15:35

Goede tips! Ik ga over een paar maand verhuizen. Pak dan zeker deze tips er weer bij. Al blijft buiten sporten vele malen fijner

Reply
Avatar
Andrea 26 februari 2015 at 09:45

Handige tips! Ik vond locatie idd erg belangrijk. Ik weet dat ik niet ga als het te ver is (ik kan de sportschool zien vanuit min raam dus dat is goed gelukt haha). Ook vind ik begeleiding belangrijk of in ieder geval personeel dat oplet en je eventueel aanspreekt als je oefeningen verkeerd uitvoert.

Reply

Leave a Comment