Hotspots & Travel

Vork en Mes || Hoofddorp

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 27 augustus 2016 1 Comment
vork en mes hoofddorp

Eigenlijk maak ik niet zo heel erg vaak hotspot artikelen meer, terwijl ik er wel vaak eentje bezoek en het ook hartstikke leuk vind om te doen. Mijn voornemen is dus om weer wat vaker hotspots te delen als ik ze écht de moeite waard vind. Vork en Mes is zo’n restaurant. Waarschijnlijk kom je er niet zo snel omdat het een beetje afgelegen in Hoofddorp ligt, maar dit bijzondere, duurzame en biologische restaurant is zeker het bezoeken waard!

Vork en Mes is gelegen op een idyllische plek met uitkijk op de Haarlemmermeerse bos en een meer. Bij binnenkomst loop je onder een waterval door die van het dak stroomt en als je mazzel hebt kun je prachtig buiten zitten. Toen wij er met mijn verjaardag waren (11 augustus) was het de slechtste augustusdag in jaren, dus wij liepen snel naar boven. Het was deze donderdag wat aan de rustige kant, maar daardoor hadden we een heerlijke plek bij het raam. Het restaurant is ontworpen door architecten uit New York en dat zie je terug het gebouw. Het is een flitsend gebouw, groots opgezet, met veel ramen en licht.

vork en mes hoofddorp

De beste ingrediënten uit eigen tuin en kwekerij

Eigenaar Jonathan Karpathios startte Vork & Mes negen jaar geleden. Alle kruiden en groenten worden in eigen tuin bij het restaurant en kwekerij in Aalsmeer verbouwd. In de kas van ruim 2500m2 worden meer dan 200 gewassen gekweekt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, daarom is het menu altijd sterk afhankelijk van wat er op dat moment geoogst kan worden. Gevolg hiervan is dat de producten altijd vers zijn. Ook heeft Vork & Mes zijn eigen varkens en wordt er samengewerkt met boeren uit de regio. Het eten wat overblijft wordt aan de varkens gegeven, de varkens zijn vervolgens weer voedsel. Op deze manier is er geen voedselverspilling en is de keten gesloten.

We willen vanaf het zaadje de hele keten beheersen. Hierdoor kunnen wij producten aanbieden in ons restaurant waarvan duidelijk is waar deze vandaan komen.

vork en mes hoofddorp

Op het menu

Dagelijks stelt de chefkok één verrassingsmenu samen die is afgestemd op de oogst van de dag en ook afwijkt van de à la carte kaart. De à la carte kaart wordt aangepast aan het seizoen en bevat alleen de meest verse ingrediënten. Op het menu vind je geen standaardgerechten, maar bijzondere gerechten zoals bieterballen, kikkererwtenfriet, watermeloencarpaccio, shortrib, geroosterde bloemkool met haringeitjes en tarte tartin met messenklever. Gerechten die ik in ieder geval nooit eerder had, maar allen zeer smaakvol waren.

De natuur bepaalt het menu

vork en mes hoofddorp

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor Vork & Mes, ze doen er dan ook alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Het is daarom extra leuk dat Vork & Mes is genomineerd voor het meest duurzame restaurant van Nederland. Kijkend naar de pijlers waarop wordt beoordeeld, krijg je gelijk een gevoel waar Vork en Mes voor staat.

  • Gebouw en energie
  • Communicatie
  • Duurzame menukaart
  • Innovatie en onderscheidend vermogen
  • Sociale impact/maatschappelijke bijdrage

Vork en Mes is niet een restaurant waar je elke dag heen gaat, maar zeker een restaurant dat ik aanraad wanneer je wat te vieren hebt en als je bijzonder en lekker wilt eten.

Vork en Mes
Paviljoenlaan 1
2131 LZ  Hoofddorp

www.vorkenmes.nl

vork en mes hoofddorp

vork en mes hoofddorp

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Favorieten van de maand || Augustus - Eat.Run.Love. 4 september 2016 at 06:30

[…] Deze maand werd ik dus 30 en om die reden ging ik samen met mijn ouders en vriend uit eten. De jarige jop mocht uiteraard beslissen, dus ik koos Vork en Mes in Hoofddorp waar ik erg veel goede verhalen over had gehoord. En dit was niks gelogen want wat hebben we lekker en bijzonder gegeten. Ik probeerde allemaal nieuwe dingen en naast dat het het er prachtig uit zag, was het ook nog eens heel erg lekker. De uitgebreide review heb je wellicht al op de blog gelezen.  […]

Reply

Leave a Comment