ReceptenZoete tussendoortjes

Vijgentaart met amandelmeel en pistachenoten

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 28 oktober 2015 7 Comments
vijgentaart

Het is weer vijgentijd, daarom reden genoeg om een lekkere vijgentaart te bakken! Dit recept heb ik van Honey&Co geleerd toen ik deze zomer bij Ballymaloe Cookery School zat. De chefs van Honey&Co, een populair restaurant in Londen, kwamen overvliegen om hun recepten uit het midden oosten te demonstreren. Het was super leerzaam en ongelofelijk lekker. Van taarten, tot falafel. Dit recept heb ik erna vaak gemaakt en je kunt de vijgen ook vervangen door pruimen of kersen, ook erg lekker. Ze vliegen bij Honey&Co over de toonbank!

In het originele recept wordt 50 gram zelfrijzend bakmeel gebruikt. Ik maak hem liever glutenvrij en gebruik daarom 25 gram extra amandelmeel en een theelepel bakpoeder in plaats van zelfrijzend bakmeel en dat werkt prima.
Voor 8 stukjes:
  • 100 gr suiker + 20 gr voor topping
  • 90 gr lichte basterdsuiker
  • 205 gr amandelmeel
  • 30 gr ongezouten pistachenootjes, gemalen + 50 gr voor de topping
  • 45 gr kokosrasp
  • 1 snufje zout
  • 150 gr gesmolten roomboter
  • 3 vrije uitloop biologische eieren
  • 300 gr verse biologische vijgen
  • 1 theelepel bakpoeder

En zo maak je hem:

Verwarm de over op 190 graden. Vet de bakvorm in met een klontje roomboter. Ik gebruik een bakvorm van 20cm diameter.

Mix alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom. Smelt de boter in een pannetje en laat even afkoelen. Giet de gesmolten boter over de droge ingrediënten en voeg vervolgens de eieren toe. Meng alles goed met een garde tot een beslag. Het beslag zal niet glad worden door de pistache noten en het amandelmeel. Doe het beslag in de bakvorm en snijd de vijgen in kwartjes door de lengte. Leg de vijgen op de bovenkant van de taart en bestrooi met wat extra suiker en de grof gehakte pistachenootjes.

Zet de taart voor 25min in de oven. Enjoy!

Voedingswaarden per stuk: 577 calorieën
11,7 gram eiwit – 39,8 gram koolhydraten – 41,1 gram vetten

Reactie Jessica: vandaag het eerste recept van Florence’s hand. Ze is enorm fan van taarten en vroeg dus ook of haar eerste recept een taart mocht zijn. De meeste recepten zijn op Eat.Run.Love. iets gezonder, maar zo af en toe moet dit kunnen (80/20 heh!). Ik ben in ieder geval fan en bewaar deze vijgentaart voor een bijzondere gelegenheid!

vijgentaart

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Avatar
PW 10 oktober 2020 at 23:59

Dag Jessica,
Nu twee keer deze taart gemaakt. de eerste keer in een springvorm van 24cm. Hij was redelijk gaar. Nu heb ik hem in een blik van 20 cm gemaakt waardoor hij hoger is. Hij is echter niet echt goed gaar geworden. ik heb hem 60 min in de heteluchtoven gehad. kun je aangeven waar dit aan kan liggen?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 25 oktober 2020 at 09:48

Wat vervelend om te horen. Je zou kunnen proberen de volgende keer eventueel toch wat zelfrijzend bakmeel te gebruiken ipv extra amandelmeel?

Reply
Avatar
Yvonne 6 oktober 2019 at 21:58

Hallo Jessica,

Ik heb vanmiddag je taart gemaakt!
Minder suiker gebruik ik en als vervanger ik verse abrikozenpuree
Ik krijg de binnenkant niet gaar!
Komt het daardoor?
Heerlijk is hij wel😋
Groet, Yvonne

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 12 oktober 2019 at 17:12

Hi Yvonne, ik denk inderdaad dat de abrikozenpuree ervoor zorgt dat hij niet gaar wordt. Of tenminste, daardoor blijft hij ‘nat’ van binnen. Gelukkig was hij wel lekker!

Reply
Avatar
cees nuijten 28 juli 2020 at 14:02

Hallo Jessica

Ik heb deze taart geheel volgens jouw recept gemaakt. En hij was niet gaar aan de binnenkant, maar wel lekker hoor! de echte reden dat de taart van Yvonne (en van mij) niet gaar was, is dat er een fout in jouw recept staat. Je geeft aan dat de baktijd 25 minuten is, maar elders in de vermelding van Foody staat dat de baktijd 40 minuten is. Dat lijkt mij een betere baktijd voor zo’n zware, gevulde taart. Jammer dat ik die 40 minuten niet heb aangehouden. Bovendien schrijf je niet of je hetelucht, dan wel boven- en onderwarmte moet gebruiken.  Ik heb onder- en bovenwarmte gebruikt.

Reply
Avatar
Liesbeth 28 oktober 2015 at 22:25

Wauw, wat een mooie cake! Ben toevallig net op zoek naar een recept voor een glutenvrije cake voor mijn verjaardag. Weet je ook wat de verhouding meel is als ik het in een cakeblik maak? En zou boekweitmeel ook te gebruiken zijn ipv amandelmeel?

Reply
Avatar
Florence Gramende 29 oktober 2015 at 10:18

In een cakeblik kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden. Je zou ook boekweitmeel kunnen gebruiken in plaats van amandelmeel alleen dan wordt de smaak en structuur heel anders. Amandelmeel is luchtiger en heeft een nootsmaak. Ik zou dan toch een deel boekweitmeel erin doen (bijv. 50/50) omdat de cake anders wel heel anders wordt. Succes! Laat je weten hoe hij was?

Reply

Laat een reactie achter bij PW Cancel Reply