Hardlopen / TrailrunningSport

Veilig hardlopen in het buitenland

posted by Amanda M. 10 mei 2018 2 Comments
veilig hardlopen in het buitenland

♥ Blog geschreven door Amanda M ♥

Eén van de grootste uitdagingen tijdens mijn marathontraining in Brazilië is om hier veilig te hardlopen. Toen ik Nederland woonde was dat altijd vrij makkelijk: in m’n eentje door het bos of op de hei was geen enkel probleem, en in het donker hardlopen kon ook prima langs een niet al te afgelegen weg. Hier in Brazilië ligt dat wel iets anders, maar met wat voorbereiding kun je hier ook prima veilig hardlopen. Speciaal voor de globetrottende lezers, hier wat tips om je hardlooptraining ook in het buitenland te kunnen doen!

De gevaren in het buitenland

Ik zie twee potentiële gevaren als je als vrouw alleen in het buitenland gaat hardlopen: mensen die jou (of jouw spullen) opzettelijk wat willen aandoen, en het verkeer. Het eerste is uiteraard het meest onvoorspelbare, maar vaak kun je zelf wel goed inschatten of het verstandig is om de weg op te gaan of niet. Het verschilt enorm per land of zelfs per stad. Zo voelde ik me heel veilig tijdens mijn reizen in Zuidoost-Azië, maar al veel minder in India – daar zou ik niet zo snel in m’n eentje gaan hardlopen.

Brazilië is ook geen veilig land, maar je kunt hierin principe wel redelijk veilig hardlopen. Het grootste gevaar in Brazilië én in de rest van Latijns-Amerika zijn de gewapende berovingen. Overvallen waarbij gedreigd wordt met een mes of een pistool en je ter plekke alles af moet geven komen hier heel vaak voor, en soms word je zelfs gedwongen om langs verschillende pinautomaten te rijden om zoveel mogelijk geld te pinnen. (Los van bovenstaande is Brazilië wel echt een fantastisch land hoor :)).

Deze boeven zitten over het algemeen vooral achter je spullen aan en zijn er niet op uit om jou als persoon iets aan te doen. Dus tenzij je tegenwerkt, kom je meestal met de schrik en wat minder spullen vrij. Het is ook niet zo dat zulke berovingen op elk moment van de dag en op elke plek in een stad plaatsvinden – op een drukke weg met veel voetgangers heb je meestal niks te vrezen. Terwijl ik dit schrijf klop ik het even hard af op mijn houten tafel, maar in mijn gehele tijd in Latijns-Amerika (in totaal 3 jaar) is mij nog nooit iets overkomen.

Veilig hardlopen in het buitenland

Het is vooral belangrijk om te weten waar en vooral op welk moment van de dag je gaat lopen. Een bepaalde weg kan bijvoorbeeld overdag en rond zonsondergang geen enkel probleem zijn, maar juist vroeg in de ochtend wel. Ik reis veel voor m’n werk en kijk (als ik op de bestemming wil gaan hardlopen) altijd van tevoren op mapmyrun.com om te zien of een bepaalde route vaak wordt genoemd. Dan weet ik dat het gebruikelijk is om daar te lopen. Als ik iemand uit die stad ken of spreek vaak ik vraag ook altijd nog even na of het inderdaad veilig genoeg is, of anders vraag ik dat na bij het hotel (en soms ook nog gewoon op straat).

veilig hardlopen in het buitenland

Na inmiddels aardig wat runs in Latijns-Amerikaanse steden ben ik er achter gekomen dat een boulevard meestal de beste plek is in een stad aan het water, zelfs tot na zonsondergang. In bijvoorbeeld Rio en Salvador zie je dan nog tientallen mensen lekker slenteren en kun je er prima gaan hardlopen. Van verhalen weet ik dat het hier ’s ochtends heel vroeg (nog voor zonsopgang) dan juist wel gevaarlijk kan zijn, maar meestal lig ik dan nog in bed ;) En overdag is een park vaak een prima optie, maar die kun je meestal beter mijden vanaf zonsondergang. Sowieso loop ik liever niet in het donker, al merk ik dat ik mijn grenzen in Brasilia langzaam aan het verschuiven ben. Als je toch in het donker gaat hardlopen, blijf dan in het gedeelte met de meeste mensen en verlichting. Zodra mijn straat hier er eenzaam uit begint te zien, draai ik me weer om. En het is altijd raadzaam om zo min mogelijk mee te nemen als je op pad gaat: ik neem wel mijn telefoon mee voor noodgevallen maar verder alleen een paar Braziliaanse reais voor als ik toch wat water moet kopen.

veilig hardlopen in het buitenland

Maar echt, ondanks de beruchte verhalen over Brazilië is het allergrootste gevaar hier voor mij het verkeer. Stoppen voor een zebrapad doen auto’s in Brasilia alleen als je met je arm uitgestrekt naar voren staat te wachten (het ziet er niet uit), ze doen hun knipperlichten niet aan (of soms zelfs geen van de lichten als het donker is) en ‘recht door gaat voor’ geldt hier niet voor voetgangers als zij afslaan. Meestal probeer ik dat wel af te dwingen, maar als zij met 6okm per uur de bocht om komen scheuren, kies ik toch liever verstandig voor mijn eigen leven. In Brasilia zijn er heel weinig voetgangers en ook bijna geen fietsers, dus automobilisten verwachten je ook niet echt. Ik heb al vaak meegemaakt dat ze mij pas opmerkten toen ik recht voor hun auto stond als zij bijvoorbeeld een uitrit uitkwamen. Ik kijk dus altijd goed om me heen, maak oogcontact met ze waar mogelijk en draag een goed licht als ik met zonsondergang ga lopen.

Ga je binnenkort op reis in een minder veilig land en wil je daar ook hardlopen? Bereid je dus goed voor door van tevoren te kijken welke route je wilt lopen, vraag na of het ook veilig is op jouw voorkeursmoment, neem zo min mogelijk mee (en wees bereid dat af te staan bij een overval) en pas je aan aan de lokale verkeersregels. Natuurlijk zijn er ook nog andere zaken waar je rekening mee moet houden: zoek van tevoren op waar je water kunt krijgen bij een lange duurloop, neem de juiste kleding mee en een no-brainer: check het weer voordat je je run plant. Hardlopen met 28 graden kan er behoorlijk inhakken weet ik uit ervaring ;)

En die marathon in Rio..?

Die is al over minder dan een maand! En ik ben nog steeds volop aan het trainen. Na mijn dates met de fysiotherapeut ging ik weer met veel hoop verder trainen, maar helaas heeft mijn training twee weken op een lager pitje gestaan. Ik heb van dichtbij een onverwacht sterfgeval meegemaakt en dat heeft er ingeslagen als een bom. De verwerking hiervan i.c.m. een paar reizen in een korte tijd kostte me veel energie, en toen ik mijn eerste 30km vlak daarna wilde lopen kreeg ik niet meer dan 20km voor elkaar. Helaas, maar soms wil een training gewoon niet lukken. Dan kun je niet veel meer doen dan het te accepteren (hoe moeilijk ook) en je best weer doen voor de volgende training. Afgelopen week ging gelukkig wel heel goed, al merk ik wel dat ik minder snel en fit ben dan tijdens mijn vorige marathontraining. Ik houd er al rekening mee dat ik gewoon af en toe een stukje moet gaan wandelen (zeker met die huidige temperaturen van 29 graden in Rio…). Ook niet erg toch? Het ging mij altijd om de weg er naar toe :)

veilig hardlopen in het buitenland

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Sandra 14 mei 2018 at 09:55

Gecondoleerd. Succes met de verdere training, en bedankt voor deze heldere blog!

Reply
Amanda
Amanda 14 mei 2018 at 12:11

Dankjewel Sandra :)

Reply

Leave a Comment