DinerEatReceptenVegetarisch

Vegetarische curry met paneer

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 2 juli 2018 0 comments
Vegetarische curry met paneer

Paneer, ik had er tot een paar weken geleden eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Toen Apetina® mij benaderde met de vraag of ik hun paneer wilde testen dacht ik aan kaas om mee te paneren. Daar zat ik dus mooi even naast. Paneer – ook wel Panir, dit betekent kaas – is wel kaas, maar geen paneerkaas, of -meel. Deze kaas smelt niet, heeft een subtiele smaak en lijkt qua structuur op kip. Daarnaast is de kaas – die veel wordt gegeten in India – hoog in eiwit en laag in zout wat voor een kaas uniek is. Hiermee is het een ideale vleesvervanger voor diverse gerechten. Ook voor vegetariërs omdat paneer geen stremsel bevat. Het is lekker om de paneer vooraf te kruiden omdat het erg goed de smaken opneemt.

Ik was erg nieuwsgierig om de paneer te proberen en heb er een vegetarische tikka masala (een typisch Indiaas gerecht) mee gemaakt. De paneer heb ik vooraf gekruid en gebakken en daarna door de tikka masala geroerd. Je kunt Apetina® paneer vanaf heden kopen in de supermarkt, te vinden in het kaas- of vegaschap. En ik zou zeggen, probeer het zeker eens uit als je vegetarisch wilt eten, maar wel voldoende eiwitten wilt binnen krijgen!

Vegetarische curry met paneer

Vegetarische curry met paneer

4 personen

Voor de paneer:

  • 225 gram Apetina® paneer
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl garam masala
  • Mespunt chili

Snijd de paneer in blokjes van zo’n 2 bij 2 cm en kruid ze met de kruiden. Schep vervolgens de yoghurt erop en meng goed. Laat minimaal 30 minuten staan om te marineren.

Voor de curry*:

  • 1 ui
  • 3 tomaten (500 gram)
  • 200 gram aubergine (+/- helft)
  • 150 gram courgette (+/- helft)
  • 100 gram paprika (+/- helft)
  • 70 gram tomatenpuree
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 tenen knoflook
  • 4 cm gember
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 2 tl komijn
  • 1 tl zout
  • 200 gr zilvervliesrijst
  • 1 naanbrood

*Geen zin om zelf te koken of nog sneller klaar te zijn? Neem dan een keer een kant en klare currypasta. Dan kun je alle kruiden achterwege laten.

Bereiding van de vegetarische curry met paneer

Breng een pannetje water aan de kook.

Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes en bestrooi met zout. Laat even uitzweten en dep droog met keukenpapier.

Kruis de tomaten aan de onderkant in en leg deze voor 10 seconden in het kokende water tot het velletje van de tomaten loslaat. Haal uit het water en haal het vel van de tomaat af. Snijd in kleine blokjes. Het pannetje water mag je nu leeggooien.

Vul de pan opnieuw met schoon water en breng aan de kook voor de rijst. Kook de rijst volgens de verpakking gaar.

Verhit wat olijfolie in een pan en bak op hoog vuur de aubergine blokjes zo’n 5 minuten tot deze bruin gaan kleuren. Schep uit de pan en schenk wat extra olie in dezelfde pan. Fruit de ui, knoflook en gember. Roer alle kruiden er doorheen, voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, paprika, courgette en aubergine toe en laat 10 minuten pruttelen. Voeg als laatste de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat nog eens 5 minuten pruttelen.

Wanneer de groenten aan het pruttelen zijn, bak je de gekruide Apetina® paneer in een koekenpannetje rondom lichtbruin. Dit duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Blijf goed omscheppen zodat de yoghurt niet aankoekt. Zodra de curry klaar is schep je de paneer erdoorheen. Serveer de curry met zilvervliesrijst, naanbrood en verse koriander. Eet smakelijk!

Voedingswaarden per persoon: 505 calorieën
24,4 gram eiwit – 68,5 gram koolhydraten – 13,3 gram vet

Vegetarische curry met paneer

Vegetarische curry met paneer

*Dit artikel is in samenwerking met Apetina® tot stand gekomen*

Leave a Comment