SportTriathlon

Van hardlopen naar triathlon

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 21 februari 2017 21 Comments
van hardlopen naar triathlon

Zoals jullie weten ben ik altijd in voor een nieuwe uitdaging. Het standaard hardlopen ben ik sinds vorig jaar eigenlijk een beetje zat. Ik kwam in aanraking met trailrunnen (weet niet meer hoe) en met een triathlon (door mijn zwager). Beiden vond ik fantastisch en wil ik dit jaar vaker gaan doen. Trailrunnen doe ik echt voor de fun, daar heb ik geen doel voor. Maar de 1/8ste Bosbaan Triathlon smaakte toch wel naar meer. Omdat ik het iets uitdagender voor mezelf wil maken, besloot ik eind vorig jaar dat ik een 1/4 triathlon wil doen. Inmiddels ben ik er over uit welke het gaat worden: 1/4 Triathlon van Barcelona in oktober! Super gaaf, maar ook wel een beetje spannend. Overigens is de inschrijving nog niet gestart, maar hopelijk lukt het om me gewoon in te schrijven.

Ik heb gelukkig nog wel even om te trainen en dat is ook wel nodig… Inmiddels ben ik met zwemtraining begonnen en kan niet wachten tot de temperaturen weer wat hoger zijn zodat ik lekker op de fiets kan springen. Omdat ik weet dat meer mensen triathlons interessant vinden, ga ik de komende tijd een aantal triathlongerelateerde artikelen schrijven om van newbie in triathlons een iets betere triathleet te worden.

Van hardlopen naar een triathlon

Hardlopen doe ik al jaren. Daarnaast heb ik vorig jaar voorjaar een racefiets aangeschaft met het idee in de weekenden lekker te gaan fietsen met vrienden en familie. Ik heb best wat mensen in mijn omgeving met een racefiets, dus het leek me wel leuk. Vooral voor de fun was het idee! Totdat mijn zwager mij overhaalde om een triathlon te doen, waarom ook niet?! Maar ehm, zwemmen, daar ben ik dus niet zo goed in heh. Ik ben ook totaal geen zwemmer. Dus heel leuk dat ik hier ja op zei, maar hoe ging ik dat in de praktijk brengen? Met een gezond lijf en en gezond verstand heb ik vorig jaar de schoolslag tijdens de Bosbaan Triathlon gedaan. Maar dat moet dit jaar wel anders. En daarom ben ik begonnen met zwemtraining. Na wat onderzoek ben ik uiteindelijk uitgekomen bij Zwemanalyse, een bedrijf dat door heel het land zwemtrainingen geeft. Daarover later meer, want ik ben echt super enthousiast.

Voor nu wil ik graag de tips van Zwemanalyse delen om van landrot een waterrat te worden.

Langzaam starten

Mensen die veel sporten en redelijk goed zijn in bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen hebben het idee dat zwemmen snel moet. Dat zijn ze immers ook gewend bij andere sporten. Dit is echt een misverstand. Wanneer je een goede hardloper of fietser bent, maar na een paar banen borstcrawl al buiten adem bent, dan is de kans groot dat je (op dit moment) gewoon te hard gaat.

Note to self; dit herken ik. Heel erg. Ik ga dus te hard.

Belangrijk is om de snelheid iets te laten zakken, rustig en ontspannen te zwemmen en goed op je ademhaling te denken. Denk aan je zwemtechniek en niet aan je snelheid. Grote kans dat je dan een stuk verder komt. En na een aantal keer oefenen gaat het vanzelf beter. Bedenk dat je niet de snelste hoeft te zijn, maar dat het vooral niet al te veel moeite moet kosten.

Span je spieren niet aan

Vechtsporters, maar ook krachtsporters, zijn gewend om te trainen met spierspanning. Bij zwemmen is dat niet nodig, sterker nog, het werkt tegendraads. Zodra je al je spieren aanspant, zink je richting de bodem. Uiteraard gebruik je wel spieren, maar dat zijn spieren om te zorgen dat je vooruit komt. Zorg dat je ontspannen bent zodat je blijft drijven en gebruik maakt van de opwaartse druk die het water aan je lichaam geeft.

Het heeft geen zin om een gevecht aan te gaan met het water. Concentreer je op het zwemmen zelf en laat je meevoeren door het water. Spaar energie voor de zwembeweging en verspil geen energie door alle spieren aan te spannen.

Zorg voor flexibele enkels en schouders

Goede zwemmers zijn lenig. Een zwembeweging is makkelijker uit te voeren wanneer je soepele gewrichten hebt. Schouders en enkels zijn daarbij het belangrijkste.

Schouders

Met soepele schoudergewrichten kun je makkelijker je arm over het water naar voren brengen waarbij je je hand dicht bij je lichaam houdt. Je roteert daarbij om je lengte-as en blijft mooi in één lijn liggen. Met soepele schouders kun je het insteken en door strekken allemaal naar voren richten. Heb je stijve schoudergewrichten dan wordt de overhaal lastiger. Je hand gaat breed over het water en zwaait voor je hoofd langs met insteken. Je lichaam is daarbij uit balans en dat levert extra weerstand op.

Enkels

De voortstuwing van de beenbeweging komt uit je voet. Met flexibele enkels heb je een voordeel, je hebt namelijk je stuwvlak effectiever op het water staan dan wanneer je stijve enkels hebt. Je tenen wijzen naar achteren en je maakt een kleine bewegingsuitslag met veel rendement. Heb je stijve enkelgewrichten, dan is de stand van je voet soms zo dat je jezelf tegenwerkt. Mensen met stijve enkels gaan soms achteruit wanneer ze met een plankje alleen beenslag zwemmen. Dat komt omdat de tenen niet naar achteren wijzen, maar te veel naar de bodem van het zwembad. De voeten zijn dan een soort ankers geworden die wel veel energie kosten, maar weinig rendement leveren.

Voor mij waren deze drie tips best wel een eye-opener. Vooral de eerste. Ik wilde als een malle door het water heen en na een paar baantjes was ik al compleet uitgeput. Hoe dan, dacht ik? Ik heb toch een super goede conditie. Dat kan wel zo zijn maar je spreekt toch weer ander type spieren aan.

Ik ben benieuwd, heb jij wel eens een triathlon gedaan of wil je gaan trainen voor eentje? 

Bron informatie: Zwemanalyse

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

21 Comments

Avatar
patricia 12 april 2017 at 09:19

Hi!
Leuk om te lezen. Ik heb vorig jaar de olympische afstand gedaan in Barcelona. En let op een kwart en olympische verschillen wel van elkaar qua wat er toegestaan is qua fietsen en ook de zwemafstand is langer bij de olympische. Veel plezier met trainen.
Groeten,
Patricia

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 12 april 2017 at 10:31

Thanks! Ben ik idd van op de hoogte :) Doe Olympische afstand, dus zwemmen is 1500m en een triathlon fiets (met armsteunen) is niet toegestaan.

Reply
Avatar
Yamina 20 maart 2017 at 13:59

Ik heb vorig jaar voor het eerst een kwart triathlon gedaan. Jaren synchroonzwemmen gedaan en de laatste jaren loop ik graag hard. Na mijn triathlon ben ik ‘’ingestort’. Trainen voor zo’n afstand, samen met afstuderen en 32 uur werken was een beetje teveel van het goede.
De kriebels komen terug, dus ik ga je zeker volgen in het avontuur!

Reply
Avatar
Johan Kruger 23 februari 2017 at 20:19

Ik kom uit het fietsen en ben vorig jaar met triathlon begonnen. In januari 2016 cursus bij zwemanalyse gedaan en in april Start2Tri triathlon cursus. Vorig jaar 3x 1/4 en 1x sprint gedaan. Ben nu 3x per week aan het zwemmen en het begint langzaam te komen. Loop 9 april Rotterdam Marathon en 21 mei eerste 1/2 triathlon (Nieuwkoop). Als ik blessurevrij blijf ga ik in 2018 voor een Ironman.

Reply
Avatar
Gea 22 februari 2017 at 13:24

Ik heb het andersom gedaan. Jaren triatlon gedaan van de sprintafstand tot een hele triatlon en nu sinds 2 jaar alleen maar hardlopen(ultra afstanden) succes ermee. Ik

Als je nog advies wilt.. Je mag altijd contact opnemen, met mijn eigen ervaring en mijn ervaring als triathlontrainer en voedingsdeskundige kan ik je altijd van advies voorzien

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 26 februari 2017 at 12:31

Wat lief van je, ik ga het zeker onthouden!

Reply
Avatar
Claudia Broeke 22 februari 2017 at 10:31

Hi allemaal, en vooral de mensen die zelf ook triatlon ambities hebben. In de zomer geeft zwemanalyse gratis buitenwater trainingen op donderdagavonden waar je alle triatlon skills kunt oefenen. Als je dat nuttig lijkt, stuur ze even een mailtje via info@zwemanalyse.nl en vraag of je de uitnodiging kunt krijgen?

Reply
Avatar
Linda 22 februari 2017 at 07:29

Leuk, triatlon-artikelen! Ik ga in september voor het eerst één doen (een kwart), ik kom juist vanuit het zwemmen. Maar ik ga ‘m doen in open water, dus dat is wel een extra uitdaging :) nu heb ik een blessure, dus sport ik helaas nauwelijks op ’t moment. Duimen dat het met rust snel over is!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 26 februari 2017 at 12:32

Ik doe ook de triathlons op open water, en straks in Barcelona in zee! Hopelijk is je blessure snel over. Succes!

Reply
Avatar
Paul 21 februari 2017 at 19:57

Ik heb zelf vanuit rennen/ hockeyen een halve ironman gedaan :-) van Mallorca…

Ik kon niet echt zwemmen maar als je op YouTube zoekt naar beginner freestyle swimming vind je een aantal topfilmpjes! Aanrader! Kon na 4 weken goed borstcrawlen!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 februari 2017 at 21:38

Tof dat je Mallorca hebt gedaan! En goeie tip :)

Reply
Avatar
Anne-Marije 22 februari 2017 at 12:29

denk dat dat van jouw definitie van ‘goed’ afhangt ;-)

Reply
Avatar
r 21 februari 2017 at 09:10

Ik herken heel veel van wat je zegt over het zwemmen. Lopen, fietsen en schoolslag zwemmen zijn geen probleem voor mij. Maar bij crawl vecht ik nog teveel met het water. Ik ga vanavond gelijk eens je tips uitproberen.

Reply
Avatar
Ruurdje 21 februari 2017 at 07:15

@eef: jij gaat een achtste doen, kwart is dus 2x zoveel.

Ik wil in ieder geval weer meedoen aan de vrouwentriatlon in Utrecht (1/8), dat vond ik vorig jaar erg leuk. Misschien leuk voor jou als training? k Vond de sfeer erg goed! Ik heb zwemlessen via mijnzwemcoach, dus hoop m ook dit jaar met de borstcrawl te kunnen ipv schoolslag! Ewn kwart staat ook nog op mijn lijstje, even kijken voor wat leuks later in her jaar!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 februari 2017 at 09:02

1/8ste is 500m of 750m zwemmen :) Ik ga Olympische afstand doen; 1500m zwemmen. Heb me ingeschreven voor Utrecht, 9 juli. Is dat de vrouwentriathlon? Hoor goede verhalen over Holten! Maar Amsterdam lijkt me ook leuk. Succes met trainen!

Reply
Avatar
Eveline 21 februari 2017 at 06:42

Thanks! Super fijne tips dit en inderdaad, ook voor mij echt eyeopeners die eerste paar. Ik heb me net opgegeven voor een 6-weekse triathlon cursus en begin maandag! Ben super benieuwd… Wat voor afstanden is een kwart triathlon? Ik ga trainen voor een “fun triathlon”; 400m 20km 5km ..

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 21 februari 2017 at 09:01

Wat super leuk dat je een triathlon cursus gaat doen. Ik ga een Olympische afstand doen, dat is 1500m zwemmen, 40km fietsen en 10km rennen. Vorig jaar voor het eerst een 1/8ste gedaan (750m zwemmen, 20km fietsen, 5km rennen) en dat was echt te gek! Succes met je trainingen!

Reply
Avatar
Eveline 22 februari 2017 at 03:24

Ja heb er zin in! En wil inderdaad zelf ook ooit de Olympische afstand doen! Trouwens, mss een idee voor een artikel ooit… Wat voor horloge gebruik jij / raad je aan? Ik twijfel erg tussen een ‘hardloop horloge’ met fietsmodus (Garmin F235) of een echt triathlon horloge (Garmin 735xt – maar weet niet of dat het geld waard is voor hoeveel ik het ga gebruiken….)

Reply
Avatar
Anne-Marije 22 februari 2017 at 12:32

Ben super blij met mijn 735xt! Vooral voor open water zwemmen is het moeilijk inschatten hoe ver/lang je gezwommen hebt, en dit horloge voldoet aan mijn eisen. Ook handig dat hij een hartslagmeter op de pols heeft (voor hardlopen en fietsen, werkt niet met zwemmen geloof ik).

Reply
Avatar
Eveline 23 februari 2017 at 07:48

Thanks!!

Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 26 februari 2017 at 12:32

Goed idee! Ik loop/fiets/zwem nu met TomTom Spark, ook een fijn horloge, maar ik ga me er eens in verdiepen!

Reply

Leave a Comment