ReceptenSpreads & Dips

Tuinbonenspread met geitenkaas

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 3 april 2016 0 comments
bonenspread

♦ Blog geschreven door Elle & Pip ♦

Benieuwd hoe de lente smaakt? Dan moet je echt deze tuinbonenspread met geitenkaas en munt proberen: fris, licht & heerlijk zacht! Het officiële tuinbonenseizoen loopt van mei t/m september dus ik was er een beetje vroeg bij. Verse tuinbonen zijn het allerlekkerste, dus maak deze bonenspread zeker snel!

Eerlijk is eerlijk, het gebruik van verse tuinbonen in het gerecht maakt de bereiding van de spread een mindfull proces. De tuinbonen moet je namelijk doppen, vervolgens even kort koken en dan dubbel doppen (nog een keer uit het schilletje halen). Dat laatste hoeft niet perse maar het zorgt ervoor dat de boon minder taai wordt en voor mijn gevoel minder bitter. Je kunt voor het recept ook tuinbonen uit een potje gebruiken, maar ik vind het doppen wel iets gezelligs hebben waarbij ik moet opmerken dat het doppen voor een hoeveelheid spread voor tien personen een ander verhaal wordt…

Ingrediënten:

  • Tuinbonen voor 2 personen (je groenteman weet precies hoeveel)
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • Paar blaadjes munt
  • Paar druppels citroensap
  • Chilivlokken
  • Versgemalen peper
  • Zout

Trek wat tijd uit voor het dopproces. Voor het dubbeldoppen: doe de bonen nadat je ze uit de schil hebt gehaald 2 minuten in een pannetje kokend water, vervolgens in een vergiet en spoel ze af met koud water. Dop ze vervolgens nog een keer en laat de tuinbonen dan nog een paar minuten (kleine boontjes nog een minuut of 5 en grote bonen nog wel 8 minuten of langer) koken. Ik proef tussendoor altijd een boon en als ze niet meer echt hard zijn, kun je ze weer afgieten en alvast in de keukenmachine stoppen. Houd een paar boontjes achter voor de decoratie! Geen zin in dubbeldoppen? Kook kleine bonen dan een minuut of 7/8 en grotere bonen dan een minuut of 10/12.

Voeg de geitenkaas (ik gebruikte twee bio minibolletjes die heerlijk in olijfolie zijn gemarineerd), muntblaadjes naar smaak, een paar druppels citroensap, chilivlokken (niet veel!) en versgemalen peper en zout toe. Doe de keukenmachine aan tot het een smeuïg geheel is. Proef nog even of je er mogelijk nog iets aan moet toevoegen. Ik heb de spread geserveerd op desembrood dat ik met olijfolie had besprenkeld en een paar minuten knapperig in de oven had gemaakt. Enjoy!

Ps. Ik ga de spread snel weer maken maar dan meteen in een dubbele hoeveelheid!

bonenspread

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment