Persoonlijk

Trainingsschema update

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 juli 2017 2 Comments
trainingsschema update

Weten jullie nog dat ik eind mei mijn nieuwe trainingsschema met jullie deelde? Inmiddels heb ik er zeven weken van dat schema op zitten en heb ik vorige week mijn eerste oefen triathlon in Utrecht gedaan. Overigens heeft Sander een opbouwend schema voor mij gemaakt tot en met de triathlon van vorige week. Volgende week ga ik een weekje naar Frankrijk en dan pak ik vanaf 31 juli een nieuw trainingsschema op. In de tussen liggende drie weken doe ik dus gewoon even waar ik zin in heb! Overigens heb ik dat schema nog niet gezien, dus ik ben erg benieuwd naar de trainingen die Sander voor me in petto heeft. Vandaag blik ik even terug op de afgelopen weken met een trainingsschema update. Hoe verliepen de trainingen? Lukt het me om me aan het schema te houden? En hoe vind ik het?

Heb ik me aan het trainingsschema gehouden? 

Ja en nee. Ik heb me in grote lijnen aan het trainingsschema gehouden, maar ik moet ook eerlijk bekennen dat het me zeker niet is gelukt om elke week 8 trainingen te volbrengen. Zoals jullie weten heb ik een drukke baan, run ik Eat.Run.Love. en probeer ik ook nog een sociaal leven te onderhouden. En dat is veel. Dat betekende dus dat ik af en toe een training oversloeg of een extra rustdagje plande. Ook lukte het me in de praktijk niet om exact de trainingsdagen aan te houden die Sander had genoteerd, maar dat is eigenlijk ook helemaal niet erg. Dit had ik ook met Sander afgesproken: dat ik zelf zou schuiven indien mogelijk en nodig.

Als ik een training oversloeg was het meestal een hardlooptraining. Het hardlopen zit er van nature wel goed in (getuige ook het PR wat ik in Utrecht liep!) en daarnaast vind ik hardlopen en zwemmen toch wel de minst leuke trainingen. Omdat ik continu het stemmetje van Sander in mijn hoofd hoor dat ik twee keer per week moet zwemmen om beter te worden, deed ik dat braaf.

In het trainingsschema zaten twee koppeltrainingen. De eerste deed ik precies op de dag dat Sander deze had gepland. De tweede training lukte me maar niet om in de week te doen die we voor ogen hadden. Omdat ik wel persé nog een koppeltraining wilde doen, heb ik deze een week later alsnog gedaan en andere trainingen iets minder zwaar gemaakt.

trainingsschema update

Hoe gaat het zwemmen nu? 

Met het zwemmen heb ik echt goede progressie gemaakt. Ik ben braaf twee keer per week gaan zwemmen en in die zeven weken tijd heb ik ook drie keer buiten gezwommen. Op woensdag kun je op IJburg gratis een zwemtraining doen. Dit is geen techniektraining, maar echt een duurtraining. We zwemmen in een groep minimaal 2km en dit is voor mij echt een top training. Zwembad is toch wel echt anders dan 1km onafgebroken zwemmen. De eerste keer vond ik het pittig, maar de tweede keer ging al een stuk beter. En daar heb ik tijdens de Utrecht triathlon zeker weten profijt van gehad.

In het zwembad probeer ik nu ook iets meer variatie aan te brengen. Waar ik voorheen blij was als ik 1500 meter had gezwommen, probeer ik nu af en toe een baan wat harder te zwemmen of te oefenen met meer slagen zonder ademhalen. Ik hoop dat ik dit de komende tijd nog verder kan uitbreiden. Op dit moment kan ik alleen nog maar aan de rechterkant ademen, maar wil ook heel graag links kunnen ademen. Ik denk dat ik gewoon even een aantal keer moet “verdrinken” en dat het er dan wel goed in zit!

trainingsschema update

Meer fietskilometers 

In het vorige artikel gaf ik al aan dat ik ook meer fietskilometers wilde maken. Dat is zeker gelukt! Ik heb vrijwel elke week twee keer gefietst en ook een angst overwonnen; namelijk alleen fietsen. Voorheen fietste ik altijd samen met mijn vriend, maar hij is nergens voor aan het trainen en heeft dus niet altijd zin om mee te gaan. Ik ging dan ook niet omdat ik als de doods ben een lekke band te krijgen of te vallen. Inmiddels heb ik me daar over heen gezet. Een band plakken kan ik nog steeds niet, maar ik kan altijd iemand bellen. Doordat ik veel meer alleen heb gefietst ben ik ook meer gewend geraakt aan het tegenwind fietsen. Ik fiets nagenoeg niet meer in het wiel van mijn vriend en doe dus alles op eigen kracht. Daar word ik sterker van! Tijdens de triathlon fietste ik 29,6 km per uur gemiddeld, nog net iets te traag naar mijn zin en dat weet Sander. Hij gaat in het nieuwe schema dus ook wat meer tempotrainingen opnemen. Ik ben heel benieuwd!

Verder heb ik laatst afgesproken om met Bo te gaan fietsen en dat vond ik echt super gezellig. Zo leuk om met mensen af te spreken die je via Instagram kent. Ik hoop dus zeker dat dat nog vaker gaat gebeuren.

trainingsschema update

En het crossfitten?

Dat mis ik enorm. Ik vind twee keer crossfit per week gewoon echt heel weinig en ik merk ook dat mijn kracht iets achteruit gaat. Daarentegen wordt mijn uithoudingsvermogen natuurlijk veel beter, maar ik had wel verwacht dat mijn kracht beter stand zou houden. Aan de andere kant heb ik sinds mijn val in februari nooit meer voluit kunnen trainen dus is het ook niet gek dat ik iets achteruit ben gegaan. Ik stond namelijk al een paar maanden stil en dat wordt natuurlijk niet beter als je je meer op andere trainingen stort. Toch ben ik blij dat het me lukt om twee keer per week te blijven Crossfitten en ik moet me er maar bij neerleggen dat andere meiden mijn momenteel inhalen op verschillende onderdelen. I’ll be back in oktober! Kan stiekem nu al niet wachten om weer aan de slag te gaan met mijn Crossfit doelen; handstand push ups, pull-ups, toes to bar en andere weightlifting onderdelen.

Teveel eten

Waar ik dus wel echt iets aan moet gaan doen is mijn voeding. Mijn hoofdmaaltijden zijn prima, maar mijn snoepgedrag neemt steeds extremere vormen aan. Dit is eigenlijk al een paar maanden het geval en het lukt me niet om dit goed onder controle te krijgen. De meeste mensen denken dat de kilo’s er nu vanaf vliegen nu ik zoveel train, maar het tegendeel is waar. Ondanks dat ik weet dat ik hier wat aan moet doen en er ook van baal dat het niet lukt, doe ik het toch niet. Gek heh? Zit ik hier dan met een gezonde lifestyle blog, maar snoep ik mezelf helemaal misselijk. Na Portugal leek het even beter te gaan, maar de start van de zomer (verslaafd aan ijsjes) heeft het er niet beter op gemaakt.

Alweer vorig jaar liet ik mijn voeding analyseren door Kirsten, ik kreeg van haar een aantal handvatten mee en daar heb ik me heel lang aan gehouden. Maar ik merk nu dat het allemaal iets te vrijblijvend is. Een frietje hier, wat mayonaise daar, een ijsje zus en wat M&M’s zo gaan er stiekem heel makkelijk in. Zo, heb ik dat ook weer gezegd. Nu het op papier staat, hoop ik toch echt dat ik dikkere stok achter de deur heb om hier iets aan te veranderen. Naast dat het lichamelijk goed voor me is om wat minder suiker te eten, weet ik ook zeker dat het grote voordelen oplevert voor mijn prestaties. Aan de ene kant wil ik me graag houden aan een voorgeschreven voedingsschema, aan de andere kant weet ik ook dat ik daar niet het type persoon voor ben. Ik wil liever zelf de touwtjes in handen houden en dingen beslissen.

trainingsschema update

Slaap is superbelangrijk

Natuurlijk wist ik al dat ik slaap heel belangrijk is, ik houd ook echt van slapen. Maar de afgelopen weken heb ik gemerkt hoe belangrijk het echt is! Ik heb een aantal drukke weken op werk gehad en in combinatie met weinig slaap merkte ik op sommige dagen dat mijn lichaam gewoon leeg was. Ik heb de weekenden dan ook bewust wat leger gehouden, zodat ik lekker kon uitslapen, rustig aan kon doen en bijtanken. Ook heb ik een aantal keer in het weekend en ’s avonds powernapjes gedaan, gewoon omdat ik hier zin in had. Dit heb ik echt nodig gehad. Ik hoop dat ik daar de komende periode een iets betere balans in vind, want ik moet wel eerlijk toegeven dat mijn sociale leven momenteel op een wat lager pitje staat. 

Kan iedereen dit? 

Ik besef me heel goed dat ik een pittig schema heb in combinatie met werk en de blog. Ik denk dus ook dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Is dat erg? Nee, helemaal niet. Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt en daar ook je doelen op afstellen. Ik trainde hiervoor ook al 5 à 6 keer per week, ik heb behoorlijk veel energie en relatief weinig slaap nodig. Daarbij word ik gewoon echt gelukkig van veel sporten. Als jij twee keer per week sport (wat echt super goed is!), zou ik je niet aanraden om ineens naar een schema van 8x per week te gaan. Ik merk nu zelf ook dat je er veel voor moet laten en dat moet je wel willen. Maar ik merk ook dat ik er energie van krijg, dat ik het stoer vind dat ik dit doe en dat ik erg prestatiegericht ben.

Toch luister ik naar elk signaal in mijn lichaam. Als ik merk dat het teveel is, neem ik een stapje terug en skip ik een training. Liever een training minder en wat extra rust dan dat ik straks overtraind ben of een blessure oploop. Ook ga ik zeker weten na de triathlon weer een stapje terug doen door minder te gaan trainen.

trainingsschema update

Wat ga ik de komende periode anders doen?

Eigenlijk kijk ik heel tevreden terug op de afgelopen periode. Ik ben super blij dat ik bijna alle trainingen heb kunnen doen en eerlijk gezegd vond ik het nog leuk ook. Natuurlijk vond ik sommige momenten pittig, maar eigenlijk kan ik op dit moment geen enkel concreet moment noemen waarbij ik het vreselijk vond.

De komende periode ga ik nog beter op mijn slaap letten. Ik wil dit doen door in de weekenden vooruit te werken voor Eat.Run.Love. zodat ik doordeweeks niet elke avond achter de computer hoef te kruipen. Ik doe dit nu al, en dat bevalt me erg goed. Zo lukt het me namelijk ook om tussen 22.30-23.30 in bed te liggen. Ook wil ik vaker toegeven aan signalen die mijn lichaam af geeft. Powernapjes bijvoorbeeld. In de eerste paar weken wilde ik hier niet aan toegeven, maar ik merk dat ik hier echt meer energie van krijg. Verder moet/wil ik echt beter op mijn eten letten. Ik wil weer meer gaan meal preppen zodat ik snaai aanvallen kan voorkomen. Mijn doel wordt om elke dag 350 gram groenten te eten en te zorgen dat ik dit eet voordat ik ga snoepen. Wanneer ik snoep heb ik logischerwijs minder zin in andere gezonde dingen. En als laatste wil ik proberen om de mobiliteitstrainingen die ik heel lang deed weer op te pakken. Door alle hectiek zijn deze er een beetje bij ingeschoten, maar ik merk dat ik stijf ben. Ook zou het top zijn als ik af en toe weer eens een lesje yoga kan doen.

trainingsschema update

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Sarah 18 juli 2017 at 13:50

Hallo Jessica, heel herkenbaar! vooral schrik om alleen te fietsen. Vandaag heb ik een idee gehad naar een wielerpiste te gaan om snelheid en bocht te oefenen. Hebt u persoonlijk ervaring en is het een goed idee? Ik heb ook schrik om te vallen en zou graag sneller fietsen. Misschien snoepen vervangen door vijgen en droge fruiten :). Bedankt voor al je tips. Je blog is echt super !

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 18 juli 2017 at 18:16

Dank je wel, leuk om te horen! Heb zelf geen ervaring met een wielerbaan, maar is wel een goed idee. Succes!

Reply

Leave a Comment