Hardlopen / TrailrunningSport

Je kunt het bos in! Trailrun weekend

posted by Manon 25 juli 2017 1 Comment
trailweekend eravaring

♦ Blog geschreven door Manon 

Je kunt het bos in… of de bergen. Tijdens mijn trailweekend in Spa kwam het beiden aan bod.

Er zijn zoveel opties zodra je de weg afgaat en het pad – dat trailen heet – beloopt. De trailloper deinst niet terug van oneffen wegen, modder, sneeuw, keien of bomen op de weg. De trailloper loopt bij voorkeur op een oneffen parcours met beklimmingen en afdalingen, waarbij daglicht geen vereiste is. Midden in de nacht wanneer je geen hand voor ogen ziet, lopen de traillopers over de paden… De trailloper geniet van het avontuur, en daar ben ik er absoluut een van.

 “Een goede voorbereiding is het halve werk” 

In de standaard pakking van een ervaren trailloper vind je naast extra (droge en warme) kleding altijd een noodverband, een (aluminium) reddingsdeken, een hoofdlamp, water en voeding. Een trailloper dient zelfvoorzienend te zijn. Je weet ten slotte nooit wat er gebeurt wanneer je verwijderd van de bewoonde wereld al hardlopend het avontuur tegemoet gaat. MudSweatTrails bereidt de (aspirant) trailloper gelukkig goed voor op het trail avontuur.

trailweekend eravaring

Het belooft een mooi weekend te worden

Voordat ik in Spa arriveer voor het trailweekend, ontvang ik een overzichtelijke lijst van spullen die ik dien mee te nemen; een paklijst voor het weekend, een lijst met benodigdheden die in je rugzak dienen te zitten tijdens het trailen en de carpoollijst met naam en locatie van alle lopers die meegaan naar Spa.

Voor mij maakt dit trailweekend naast een technische voorbereiding ook deel uit van de fysieke voorbereiding om mijn eerste ultra trail van 55km tot een goed eind te gaan brengen. Tijdens het weekend is het mogelijk maximaal 75km en 3000m hoogtemeters te maken. Minder kan ook. Het weekend is geschikt voor iedereen die ook een halve marathon op de weg kan lopen en die wel eens wilt ontdekken wat trailen inhoudt.

Ambitieus als ik ben, ga ik voor de maximale afstand en hoogtemeters. Ik houd van een uitdaging, en mijn fysieke grenzen verkennen. Dit lijkt me de uitgelezen kans daarvoor. Wonend in Nederland, krijg je niet vaak de kans om zoveel hoogtemeters te maken. Aangezien ik tijdens mijn ultra trail ook aardig wat kilometers en hoogtemeters voor mijn voeten zal krijgen, pak ik deze kans graag aan.

trailweekend eravaring

Een trailweekend van wereldniveau 

Na het inchecken in het hotel kan ik direct aan tafel voor het eten. In de eetzaal ontmoet iedereen elkaar. Een mooi gemêleerd gezelschap, mannen, vrouwen jong en oud, ervaren en onervaren met het trailen. Ik spreek een paar hele snelle mannen waardoor ik mij lichtelijk geïntimideerd voel. Gelukkig ben ik al snel weer op mijn gemak als ik ook minder snelle of ervaren lopers spreek.

Na het eten vertelt Marc Weening, oprichter van MudSweatTrails, wat ons te wachten staat dit weekend. Alles komt aan bod; schilderachtige routes, een nacht trail, en zelfs een competitie, ‘De hoogtemeter challenge’. Hierbij is het direct mogelijk het voordeel van trailen met stokken te ervaren. Ook ander materiaal zoals hydropacks en hoofdlampen kunnen worden uitgeprobeerd. Tevens is er een presentatie van Ragna Debats, huidig Europees Kampioen skyrunning, die haar tips en tricks van wereldniveau met ons deelt. Het belooft een mooi weekend te worden.

trailweekend eravaring

Geen uitdaging ga ik uit de weg  

Vrijdag

Vrijdagavond vetrekken we voor onze eerste training. We doen een gezamenlijke warming up onder leiding van de fanatieke trailloopster Charissa Koetsier. Daarna wordt de groep in tweeën gesplitst. Een groep die ervaren is met het nachttrailen en van uitdaging houdt, en een groep die liever voorzichtig begint. Voor degene die geen hoofdlamp hebben, worden de hoofdlampen uitgedeeld. Dan gaan we van start.

We lopen voor mijn gevoel kriskras door het bos. Af en toe klauteren we een stuk op handen en voeten. Dit ligt precies in mijn straatje. Heerlijk buiten spelen. We sluiten de avond af op 10 kilometer en 600 hoogtemeters. Een pittige start.

Zaterdag

Zaterdag is de dag dat ik met ‘poles’, ofwel stokken, kan oefenen. Naar deze dag heb ik erg uitgekeken. Maar eerst een lekkere duurloop om de omgeving te verkennen. Er is keuze uit tien of twintig kilometer. Voor degene die mij een beetje kennen, is het geen verrassing dat ik voor de 20 kilometer ga. Ik doe het rustig aan. In mijn achterhoofd speelt mee wat mij verder nog te wachten staat dit weekend. Ik heb mijn zinnen gezet op de lange duurloop van dertig kilometer aan het eind van het weekend. Tot die tijd wil ik mijn benen enigszins sparen. Maar zodra wij tijdens deze eerste duurloop beginnen te dalen, kan ik het alleen niet laten om de vaart erin te zetten. Onderaan de berg arriveer ik dan toch in de ‘kopgroep’.

Ik neem mij voor niet mee te doen aan de hoogtemeter challenge die in de middag gepland staat. Wel sta ik een half uur voor aanvang van de challenge bij de start. Echter alleen omdat dan de workshop wordt gegeven hoe, wanneer en waarom je met poles kunt lopen. Hier ben ik erg benieuwd naar.

trailweekend eravaring

Van mijn voornemens kwam niets terecht

Normaal gesproken ben ik berg op niet een van de sterkste. Zodra ik begin te verzuren, wat vrijwel direct is bergop, zorgt mijn innerlijke pacer ervoor dat ik tempo minder of ga wandelen. Het schijnt dat poles hierbij enorm kunnen helpen. Omdat ik nog nooit met poles gelopen heb, vraag ik mij ernstig af hoe mij dit zal vergaan. Onhandig als ik ben, bestaat de kans dat ik de stokken tussen mijn benen prik, voor andermans voeten, of er domweg over struikel. Even later die dag blijken de twijfels gelukkig ongegrond. Het gaat mij verrassend goed af.

Daar waar ik normaal gesproken al direct verzuur, voel ik nu niets.

Gebruikmakend van de poles kan mijn bovenlichaam een groot deel beenkracht overnemen. Heuvel op merk ik dat direct. Daar waar ik normaal gesproken al direct verzuur, voel ik nu niets, en blijven mijn benen fris. Omdat ik nu mijn hele lichaam gebruik, merk ik wel dat het conditioneel zwaarder is. Gelukkig zit het met de conditie goed. Wat dat betreft ben ik een echte duurloper.

trailweekend eravaring

De hoogtemeter challenge

Na het oefenen met de poles begint de challenge, ofwel de wedstrijd. De wedstrijd houdt in dat er binnen een uur zoveel mogelijk hoogtemeters gemaakt moeten worden op een afgezet parcours dat bestaat uit twee rondes met een aardig hoogteverschil. De eerste ronde lopen we gezamenlijk ter verkenning, zo wordt verteld. Toch, zodra het startsein gegeven wordt, ligt het tempo hoger dan verwacht. Ik heb mijn initiële voornemen alweer aangepast en besloten deze verkenningsronde mee te lopen. Ik bedenk me ook dat ik nog een paar rondes op rustig tempo extra kan meeloop, en dan stap ik echt uit!

In het Amsterdamse bos gaat het mij niet lukken.

… Je raad het al. Ook van dit voornemen kwam niets terecht. Uiteindelijk loop ik de wedstrijd uit en win ik ook nog een mooie prijs omdat ik tweede van de dames gefinisht blijk te zijn. Als top drie dames hebben we alledrie dertien rondes gelopen. Achteraf blijkt dat dit bijna zeven kilometer en ruim 500 hoogtemeters is geweest.

Trailrun weekend

Janny, Wanda, ik en wereldkampioene skyrunning Ragna Debats

De poles hebben hun werk goed gedaan want na de hoogtemeter challenge voelen mijn benen nog verrassend fris. Dat komt mooi uit want de volgende dag staat de langste en zwaarste afstand van 32 km, en 1100 D+, op de planning. Een aantal lopers besluit na deze challenge de volgende dag toch voor een kortere afstand te gaan. Ik wil de route van zondag niet missen. De lange routes zijn meestal het mooist, en ik ben gekomen om kilometers en hoogtemeters te maken. Als deze kans er dan is, dan ga ik er voor. In het Amsterdamse bos gaat het mij namelijk niet lukken.

One of the guys

Zondag 

De benen voelen redelijk goed, maar ik vraag mij af waar mijn conditie is gebleven. Dit kan enigszins te maken hebben met de bierbrouwerij waar we de avond ervoor zijn geweest, of het slaap tekort vanwege de gezellige avonden. Ik moet echt even inkomen deze dag.

Trailrun weekend

Ik voel een lichte druk de vrouwelijke eer hoog te houden.

De mannen hebben er direct een aardig tempo inzitten en ik moet mijn best doen bij te blijven. Niet gek als je bedenkt dat ik met de top vier mannen van de hoogtemeter challenge op pad ben. De rest van de dames is helaas afgehaakt. Althans, zij zijn voor kortere afstanden gegaan. Hierdoor ben ik ineens de enige dame in de groep. Ik voel een lichte druk de vrouwelijke eer hoog te houden. Het eerste deel van onze route gaat – voor mijn gevoel – constant omhoog. Berg op ga ik beduidend minder hard dan de mannen. Helaas heb ik vandaag geen poles bij mij. De mannen zijn superlief voor mij en slepen mij er doorheen.

Trailrun weekend

#Nevernotquitting

Na tien kilometer kan ik beslissen om af te steken en voor de twintig kilometer route te gaan. Hoe goed of slecht het ook gaat, er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt af te haken. Een paar kilometer verder ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt door te gaan, want we beginnen te dalen. In plaats van continu achteraan te lopen, loop ik nu vooraan. Daar waar het pad smaller wordt, doen de heren zelfs een stap opzij om mij voor te laten. Ik verbaas mezelf met deze opleving en constateer voldaan dat er toch nog snelheid in mijn benen zit. Heerlijk!

Marc Weening, een mega ervaren ultra trailloper, is ondertussen bij ons aangesloten en voert het tempo aardig op. De dalingen zet hij nu ook vlot in, af en toe achteromkijkend of we nog volgen. Ik houd mij voor koste wat kost bij te blijven. Licht verbaasd lijkt hij te zijn als ik onderaan de kilometers lange afdaling direct achter hem sta. Ik heb zelfs een rust momentje doordat ik nu mag wachten op de mannen. Het kleine beetje schuldgevoel, voor het ophouden van de groep, verdwijnt nu gelukkig op de achtergrond, en maakt plaats voor een overwiningsgevoel. Aan het eind van de rit voel ik alleen voldoening en trots. We did it!

Trailrun weekend

Voor de foto mocht ik voorop.

Wil jij ook eens een trailweekend onder begeleiding van MudSweatTrail ervaren? 24-26 November staat er weer een trailweekend in Spa op de planning.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Avatar
Chesney 9 februari 2018 at 11:22

Wauw! Lijkt me een prachtig weekend geweest te zijn!

Reply

Leave a Comment