SportWorkout

Touwtje springen zeer effectief

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 4 juli 2014 12 Comments
SONY DSC

Vroeger kon ik uuuuren touwtje springen zonder verveeld te raken, nu hangt mijn tong binnen een paar minuten op mijn tenen. Intensieve training? Ja zeker, maar wist je dat het ook mega effectief is? Al weer een hele tijd geleden schreef ik over de sportroutine van Doutzen Kroes. Zij gebruikt touwtje springen als warming-up alvorens over te gaan naar de rest van de training. Ik riep toen dat het niet aan mij besteed was, inmiddels denk ik daar anders over want wil de uitdaging niet uit de weg gaan. Het springtouw is al aangeschaft, nu nog even een serieuze training beginnen.

Maar waarom is touwtje springen zo effectief, en hoe kun je het beste opbouwen? Met touwtje springen werk je aan coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht en explosiviteit. Een extra voordeel is dat het ook je bovenlichaam traint. Wanneer je 10 minuten touwtje springt, kun je tot wel 80% van je maximale hartslag bereiken (vergelijkbaar met een langzame intervaltraining waarmee je je uithoudingsvermogen traint).

Je kunt touwtje springen gebruiken als warming-up, als een op zichzelf staande training of als onderdeel van een extra intensieve training. Voor een warming-up is een korte springsessie van een paar minuten genoeg. Online zijn diverse “spring challenges” te vinden. Niet aan mij besteed ben ik achter gekomen, maar wanneer je wel van dit soort challenges houdt, zoek deze dan zeker even op! Ook kun je je huidige kracht- of looptraining extra intensief maken door tijdens een run of na een set oefeningen een springoefening te doen (bijv. 100x springen).

Zorg dat je niet net als ik de mist in gaat door te denken dat je direct een half uur kunt touwtje springen, maar bouw het goed op. Begin met 3x 1 minuut met 30 seconden rust. Breid het elke week met een minuut uit en zorg dat er minimaal 1 dag tussen zit. Of doe dus een 30 day challenge waarbij je ook rustig opbouwt. Touwtje springen is net als hardlopen belastend voor je knieën, dus let goed op je houding, zet je knieën niet op slot en spring het liefst op een beetje een zachte ondergrond (gras, rubberen tegels, hout). En last but not least, zorg voor een goed touw. De perfecte lengte is wanneer de uiteinden tot je oksels komen. Deze kun je voor een paar euro kopen online of in een sportwinkel, of misschien heb je er nog wel eentje ergens liggen!

Doen jullie wel eens springoefeningen als onderdeel van een training?

20140704_065305

Edit: ik heb vanmorgen om 6.30 direct daad bij het woord gevoegd. Voor mijn early morning run deed ik een warming-up met het springtouw. Ik sprong 100x en heb daarna 9,5km hardgelopen! 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

12 Comments

High Intensity Interval Training (HIIT) - Eat.Run.Love. 30 mei 2016 at 11:31

[…] Lees ook: – Weekend workout – Burpee; uitleg, uitvoering en variaties – Kettlebell workout – Touwtje springen zeer effectief […]

Reply
Sporten tijdens vakantie - Eat.Run.Love. 17 mei 2015 at 07:08

[…] dit kun je heel eenvoudig op vakantie doen. Kost niks, weegt niks en is zeer effectief. Hier kun je een flinke workout mee doen, eventueel in combinatie met een rondje hardlopen of wat […]

Reply
Win || Röhnisch Shape Tight + goodiebag - Eat.Run.Love. 24 april 2015 at 21:19

[…] & bidon Onmisbaar deze twee items in het leven van een sporty girl. Touwtje springen is een zeer effectieve workout en kan goed gedaan worden als warming up van een workout of geïntegreerd worden in een workout. De […]

Reply
Onmisbare attributen om thuis te trainen - Eat.Run.Love. 16 november 2014 at 07:09

[…] In de rest van je training kun je een springtouw ook goed gebruiken, ik schreef eerder al over de voordelen van touwtje springen. Begin rustig door bijv. 5 minuten te springen. Verwerk een spring oefening in je workout door na […]

Reply
Avatar
Erlinde 4 juli 2014 at 14:26

Goed inderdaad, springtouwen. Boksers gebruiken niet voor niets een springtouw in hun training. Om eerlijk te zijn doe ik het nooit, maar zou er toch eens aan moeten beginnen.

Reply
Jessica
Jessica 4 juli 2014 at 21:17

Ja heb je helemaal gelijk in! Ben er vanmorgen maar gelijk mee begonnen :) 100x springen, daarna 9,5km hardgelopen.

Reply
Avatar
Eline 4 juli 2014 at 09:22

Veel kinderspelletjes zijn hele goede workouts! Springtouwen staat hier nog niet op t programma maar je weet maar nooit!

Reply
Avatar
Ilse 4 juli 2014 at 09:11

Ik heb er ook al aan gedacht om te beginnen touwtje springen. Kan ook perfect thuis. Nu nog een springtouw aanschaffen…

Reply
Avatar
Loes 4 juli 2014 at 08:50

Ik heb ook al een hele tijd een springtouw, vind het echt leuk om lekker een tijdje te springen. Meestal doe ik het niet in combinatie met harlopen, maar gewoon een tijdje springen en bijvoorbeeld buikspieroefeningen tussendoor.
In mijn studentenkamer gaat het alleen erg lastig omdat het erg klein is, daarom neem ik het touw vaak mee in het weekend als ik naar mijn ouders ga. Ik spring hier dan achter het huis of voor de TV. Ik vind het nog een beetje gek om op straat te gaan touwtjespringen, daarom heb ik dat tot nu toe nog niet gedaan. Doe jij dit wel?

Reply
Jessica
Jessica 4 juli 2014 at 21:19

Ik snap je gevoel! Ik heb een binnentuin, maar wel eentje waar iedereen op kijkt. Vanmorgen om 6.30 had ik weinig kans dat mensen mij zagen dus heb ik het daar gedaan.

Overigens kom ik in het park wel eens mensen tegen met een springtouw. Je moet er eigenlijk gewoon maling aan hebben maar dat is toch makkelijker gezegd dan gedaan!

Reply
Avatar
Nathalie 4 juli 2014 at 08:40

Ik heb al een tijdje een springtouw in huis liggen en was van plan die zomers te gaan gebruiken. Misschien moet ik deze toch zo maar eens uit de kast pakken en mee naar buiten nemen! Bedankt voor je tip voor beginners! En ik ga ook eens Googlen naar zo’n challenge! :)

Reply
Jessica
Jessica 4 juli 2014 at 21:24

Graag gedaan! Ik sprong vanmorgen 100x en hield het toen wel gezien als warming-up :)

Reply

Leave a Comment