Hardlopen / TrailrunningSport

Nieuwe hardloopschoenen kopen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 26 juli 2016 0 comments
nieuwe hardloopschoenen kopen

Wanneer beslis je om nieuwe hardloopschoenen te kopen? Doe jij dit na een aantal jaar, na een aantal kilometers of kijk je naar de slijtage aan de onderkant van je schoenen? Ik vind het zelf altijd lastig inschatten wanneer ik nieuwe schoenen zou moeten kopen, vaak heb ik ook een beetje moeite om afscheid te nemen van mijn vertrouwde schoenen. Clifton Bradeley, podotherapeut en teamlid van ASICS PRO, geeft advies.

Er zijn drie hoofdvariabelen die bepalen hoe snel je schoenen slijten: het aantal kilometers dat je erop aflegt, je lichaamsgewicht en type voet. Maar ook de frequentie loopjes per week en de ondergrond spelen een rol.

Om het gebruik van je schoenen bij te houden is het slim ook een trainingslogboek bij te houden. Als je een sporthorloge gebruikt gebeurt dat natuurlijk automatisch; dan zie je hoeveel kilometers je loopt, hoe vaak en waar. Naast dat het inzicht geeft in de conditie van je schoenen, motiveert het ook om dit bij te houden.

Gemiddeld genomen wordt aangeraden om schoenen te vervangen als je rond de 800 à 1000 km op je schoenen hebt afgelegd. Maar hoe vaker je per week op dezelfde schoenen loopt, des te sneller ze aan vervanging toe zijn.

nieuwe hardloopschoenen kopen

Wanneer slijten schoenen sneller? 

Er zijn een aantal situaties waarin je schoenen sneller slijten dan normaal.

Asfalt
Op de harde weg slijten schoenen het snelst. Veel sneller dan van off-road en trailrunners. Het is sowieso goed om af te wisselen qua soort training en daarnaast is off-road hardlopen ook gewoon erg leuk. Doe je veel aan trailrunnen, dan doe je er goed aan om speciale trailschoenen te kopen. Naast dat deze vaak meer stevigheid en grip bieden op een onverharde ondergrond, slijten je normale hardloopschoenen ook minder snel.

Overpronatie
Bij overpronatie kantelt de voet overmatig, hierdoor wordt onder andere veel gewicht naar de binnenkant of mediale kant van de voet verplaatst. Gevolg is extra slijtage aan de binnenkant van de hiel, onder de bal van de voet en vooral bij de grote teen. Ben jij dus een overpronator, dan doe je er goed aan sneller nieuwe schoenen aan te schaffen.

Lichaamsgewicht
De belasting per schoen tijdens het hardlopen is zo’n 2 à 3 keer je lichaamsgewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer de schoenen te verduren hebben. Sowieso kan het veel voordeel leveren in snelheid wanneer je een paar kilo lichter bent.

Ademen
Net als jijzelf, moeten je schoenen ook even op adem komen. Een schoen heeft daar ongeveer 48 uur de tijd voor nodig. Loop je elke dag op dezelfde schoenen dan slijten ze nog sneller. Als je veel traint doe je er goed aan een tweede paar schoenen aan te schaffen. Dit is ook goed voor de juiste trainingsprikkel.

nieuwe hardloopschoenen kopen

Checklist voor nieuwe schoenen

  • Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?
  • Voelt de middenzool te zacht?
  • Kun je deze makkelijk indrukken?
  • Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?
  • Steken je tenen steken door de neus?
  • Is de slijtage asymmetrische in vergelijking met de andere schoenzool?
  • Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Is het antwoord op één of meer vragen ja, dan heb jij de GO om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen!

Beeld: Asics

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
Tips om je hardloopschoenen mooi te houden
Het kopen van de juiste hardloopschoenen
Voorkom hardloopblessures
Hardloopsleur voorkomen

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment