SportWorkout

Tips wanneer je spierpijn hebt

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 4 april 2014 3 Comments
Tips wanneer je spierpijn hebt

Auw, spierpijn. Vast heel herkenbaar om te hebben als je intensief sport en spieren belast die je normaal gesproken niet belast. Ik loop deze hele week al met spierpijn op andere plekken. Ik kom er sterker uit, maar vind het toch niet echt een prettig gevoel. Omdat meer mensen regelmatig last zullen hebben van spierpijn deel ik in deze blog tips wanneer spierpijn hebt.

Twee soorten spierpijn

Tijd om spierpijn eens wat nader onder de loep te nemen. Je hebt twee “soorten” spierpijn. Immediate soreness: brandend gevoel dat ontstaat tijdens of direct na de training. Deze pijn wordt veroorzaakt door melkzuur dat de vrije zenuwuiteinden prikkelt. En Delayed onset muscle soreness: treedt pas na 24-48 uur op (in mijn geval is de tweede dag altijd het ergste). De oorzaak zijn microscheurtjes in het bindweefsel van de spier en het celmembraan. (bron: Wikipedia.)

Tips om sneller te herstellen

Eet direct na het trainen een goede portie eiwitten.

Eiwitten en aminozuren (de bouwstoffen van eiwitten) worden door het lichaam gebruikt als bouwmaterialen om de getroffen spiermassa te repareren en te laten groeien. Het gebruik van eiwitten en/of aminozuren zorgt er dan ook voor dat de spierpijn sneller weg is. In diverse producten zitten veel eiwitten, bijvoorbeeld kwark, kipfilet, zalm, noten, hennep (zaad of proteïne). Zelf probeer ik tegenwoordig zo snel mogelijk na de training een schaaltje yoghurt of kwark met een beetje fruit, noten en hennepzaad te eten.

Slaap minimaal 8 uur

Een goede nachtrust helpt om je spieren sneller te laten herstellen. Tijdens het slapen wordt het groeihormoon aangemaakt die ervoor zorgen dat je spieren sterker worden. Daarbij rusten je spieren goed uit als je slaapt.

Warm bad.

Heerlijke manier om de spieren weer op te warmen en ook de doorbloeding op gang te helpen.

Volg een les (bikram) yoga.

Met yoga stretch je op een langzame manier je spieren en maak je direct je spieren sterker. Persoonlijk vind ik vooral Bikram Yoga erg lekker omdat je spieren dan snel warm worden.

Boek een sportmassage.

Het masseren van pijnlijke spieren kan stramheid verminderen en helpt de doorbloeding weer op gang wat herstel bevordert. Ik heb zelf nog nooit een sport massage geboekt, ik weet wel dat veel mensen dat na bijvoorbeeld een marathon doen. Groot gelijk hebben ze.

Gebruik een foam roller.

Geen tijd / geld om een massage te boeken? Ga zelf aan de slag met een foam roller! Deze zorgt voor een goed herstel van de spieren en verwijderd zogenaamde triggerpoints. Ik kende ze wel al, maar heb er zelf geen. Daar gaat verandering in komen, lijkt me heerlijk! Ik zal er dan een aparte blogpost aan wijden.

Doe eenvoudige oefeningen.

Als je spierpijn hebt, kun je natuurlijk wel andere spieren trainen. Maak deze training vooral niet te zwaar zodat je zeker weet dat je de pijnlijke spieren niet weer belast.

Niet mijn favoriet, maar helpt het allemaal echt niet, neem dan een ibuprofen. Deze gaat ook ontstekingen tegen. Ik doe het stiekem wel eens als ik heel erg last van mijn rug heb, het helpt echt maar doe het zeker niet te vaak!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Belang van herstellen na sporten - Eat.Run.Love. 13 december 2015 at 21:31

[…] zag dat ik alweer bijna 1,5 jaar geleden een artikel schreef met tips om van spierpijn af te komen. Nu hebben we het hier niet over spierpijn, maar een aantal tips kun je zeker toepassen […]

Reply
Sneller spierherstel met een foam roller - Eat.Run.Love. 3 november 2014 at 13:32

[…] tijdje geleden schreef ik over tips om sneller van spierpijn af te komen. Ik kwam online een aantal keer een zogenaamde foam roller tegen en werd erg nieuwsgierig naar deze […]

Reply
Hydrateren, hydrateren, hydrateren - Eat.Run.Love. 3 augustus 2014 at 18:54

[…] last van spierpijn? Lees dan nog eens deze tips. Ook een foamroller kan verlichting bieden. En het innemen van magnesium kan ook bijdragen aan […]

Reply

Leave a Comment