Hardlopen / TrailrunningSport

Tips voor hardlopen in de ochtend

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 2 februari 2016 2 Comments
Hardlopen in de ochtend

Wie mij al langer kent, weet dat ik enorm fan ben van in de ochtend hardlopen, ook in de winter. Op de één of andere manier lukt het mij vaak niet om ’s avonds te gaan hardlopen, dan doe ik andere dingen, oftewel heb ik andere prioriteiten. Terwijl ’s ochtends vind ik het juist heerlijk om wakker te worden en de dag daarna energiek te beginnen. Eerder gaf ik al tips hoe je er voor zorgt dat je ’s ochtends om 6.00 of 7.00 daadwerkelijk uit je bed komt, vandaag vijf tips waar je de ochtend zelf op kunt letten. Na een nacht slapen staat de doorbloeding van je spieren op een laag pitje, is de bloedsuikerspiegel het laagste en moet je ook mentaal nog opstarten. Er zijn verschillende tips voor hardlopen in de ochtend die je zeker moet proberen, want als het je eenmaal is gelukt, kun je mij erop vertrouwen dat je je de rest van de dag topfit voelt!

Vijf tips voor hardlopen in de ochtend

1. Geef 15 tot 20 minuten voor je gaat hardlopen je bloedsuikerspiegel een kleine oppepper met een banaan, een rijstwafel met pindakaas of een plakje bananenbrood of ontbijtkoek. Meestal stap ik mijn bed uit, pak ik een kleine snack en kleed me ondertussen aan. Als mijn snack op is, en ik ben aangekleed ben ik vaak 15 minuten verder. Een glas water, en ik ben klaar om te gaan met voldoende energie voor een rondje hardlopen. Wanneer je overigens van plan bent om verder dan 10km te gaan hardlopen, kun je beter een wat steviger ontbijt nemen en wat langer wachten. Deze tips zijn echt voor de vroege hardlopers, voor werk.

2. Als je ’s morgens altijd koffie of thee drinkt, kun je dat nu voor de training doen. Onderzoek heeft aangetoond dat gematigde hoeveelheden cafeïne de prestatie verbetert als je het voor je training inneemt.

3. Wandel de eerste 5 minuten van je workout om warm te worden voordat je overgaat in hardlopen. Het duurt ’s morgens iets langer om warm te worden, dus begin rustig en bouw dit geleidelijk op naar een stevige wandelpas.

4. Na de wandeling van 5 minuten ga je 5-10 minuten rustig hardlopen. Je lichaam zal je belonen met een goed gevoel als je geleidelijk het tempo verhoogt. Vergelijk het met het opwarmen van een auto in de winter. Ook je lichaam heeft tijd nodig op wakker te worden, op te warmen en soepel hard te lopen! Als dit alles niet helpt, wissel dan twee minuten hardlopen af met een minuut pittig wandelen voordat je aan je duurloop begint. De afwisseling van hardlopen-wandelen als opwarming doet wonderen, vooral ’s morgens.

5. Wanneer je graag met muziek loopt, zorg dan voor een playlist die rustig begint en langzaam opbouwt naar je favoriete inspirerende muziek. Muziek is een heel effectieve manier om je zelfs op de moeilijkste momenten tijdens het hardlopen je ritme vast te houden. Persoonlijk vind ik het vooral ’s morgens fijner om zonder muziek hard te lopen, omdat je dan lekker kunt wakker worden en genieten van de geluiden om je heen, dan heeft het ook nog iets rustgevend!

Lees ook:
Go, go, go; tips om ’s ochtends hard te lopen
Waarom ik graag ’s ochtends hardloop
Welk tijdstip kun je het beste gaan hardlopen?
Hoe houd je het hardlopen leuk? 
Hardlooptip beginners

Bron informatie: Runner’s World
Bron foto: Huffington Post

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Elma 7 maart 2016 at 20:46

Goeie tips! Ik heb het een tijdje gedaan een ochtendrun en je voelt je inderdaad de hele dag super fit, maar in de winter vind ik lastig vol te houden als je jezelf in het donker in de regen naar buiten moet slepen…

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 8 maart 2016 at 12:21

Ja heb je ook helemaal gelijk in, vind ik ook lastig hoor! Maar gelukkig wordt het nu alweer lichter ’s ochtends. Liep vanmorgen om 6.45 de deur uit en was al schemerig!

Reply

Leave a Comment