Hardlopen / TrailrunningSport

Tips voor hardlopen in het donker

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 1 november 2014 2 Comments
puma nightcat

Lieve mensen, wat wordt het alweer vroeg donker! Nu de wintertijd is ingegaan, betekent het dat het om 18.00 al donker is buiten en dat wordt alleen maar eerder. Dat betekent ook dat je andere voorbereidingen moet treffen als je gaat hardlopen. Toevallig had ik het er eerder deze week met een collegaatje over, ondanks dat je misschien om half 7 al buiten staat, voelt het heel anders als het donker is en lijken de straten sneller verlaten. Wanneer je gaat hardlopen in het donker denk dan aan het volgende:

Ga zo vroeg mogelijk op de avond. Ik vind het zelf altijd prettig om direct uit werk te gaan, dan weet je zeker dat het nog druk is op straat maar ook dat je gaat. Hebben jullie ook dat wanneer het zo vroeg donker is je automatisch geen zin meer hebt om naar buiten te gaan?

puma nightcat2Zorg voor goede verlichting. Essentieel! Zelf heb ik een armband die je om je arm kunt doen met led verlichting, maar er zijn talloze mogelijkheden. Puma heeft deze week de NightCat collectie gelanceerd met een hardloopjack en -schoenen met ingebouwde led verlichting. Ideaal! Vooral het jasje trok mijn aandacht, aangezien ik nog steeds geen fijn hardloopjasje heb. Het NightCat jasje is voorzien van flexibele glasvezel belijning die verwerkt is in de rug en mouwen en zorgt voor stroomtoevoer vanaf de batterij naar de led lampjes. De batterij kan worden opgeladen met de bijgevoegde USB-kabel. Te koop bij o.a. Run2Day Amsterdam en Utrecht en op www.puma.com. Andere opties voor goede verlichting zijn neon schoenverlichting (een klem die je om je hiel bevestigd) of dus led verlichting voor om je arm. 

In lijn met punt 1, loop op een drukke route. Ga een keer dwars door de stad lopen en vermijd dat afgelegen, onverlichte pad in het park. Ik ben een keer de stuipen lijf gejaagd toen ik hardliep op een afgelegen pad, er een man mij tegemoet kwam fietsen, keerde toen we elkaar kruisten, mij achterna fietste en weer keerde toen er nieuwe tegenliggers aan kwamen. Het enige voordeel hiervan was dat ik een stuk harder liep, maar ga nu liever een keer heen en weer op het verlichte fietspad lopen; dan maar wat saaier.

10155047_10152702466344377_97698476_nblog

Probeer een loopmaatje te vinden. Samen ben je toch sterker dan alleen en het is gezellig en stimulerend om in de donkere wintermaanden iemand te hebben die op je wacht. Die laat je toch minder snel zitten. Zelf heb ik helaas geen loopmaatje, maar ik houd me zeker aanbevolen om een keer te gaan hardlopen met een groepje meiden!

En last but not least, zorg dat je altijd een (opgeladen!) telefoon bij je hebt om iemand te bellen indien je toch in nood zit. Geeft toch een iets prettiger gevoel dat je direct iemand kunt bellen.

Hoe gaan jullie om met hardlopen in de donkere wintermaanden? 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Marijke 1 november 2014 at 22:10

Goede tips, want wij zijn net naar de stad verhuisd en het is er erg moeilijk om in het donker te lopen. Vooral op geasfalteerde grond is de kans op blessures te groot, maar in het bos is het natuurlijk pikdonker. Ik probeer nu tijdens mijn middagpauze te lopen zodat ik niet in het donker hoef te lopen. Maar soms is het gewoon te druk op het werk daarvoor…

Reply
Avatar
Eline 1 november 2014 at 14:40

Ik denk dat dit nuttige tips zijn, vooral het vermijden van potentieel gevaarlijke plekken is slim. Al moet je natuurlijk niet bang worden voor iedere man die je tegenkomt. Gewoon logisch nadenken en goed zichtbaar zijn helpen al een stuk denk ik :)

Reply

Leave a Comment