Hardlopen / TrailrunningSport

Tips om je hardloopschoenen mooi te houden

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 20 oktober 2015 1 Comment
SONY DSC

De herfst is één van mijn favoriete jaargetijden om hard te lopen, ik houd van de mooie kleuren en de fijne temperaturen. Als ik een nadeel moet noemen? Wind, regen, plassen en modder. Vooral die laatste drie weerelementen zorgen ervoor dat je schoenen er snel vies en versleten uit zien, terwijl ze dat nog helemaal niet zijn. Makkelijk op te lossen door een poetsbeurt, maar hoe pak je dat het beste aan met je hardloopschoenen?

Na een flinke regenbui

Een truc die ik zelf al jarenlang gebruik door de tips van mijn moeder: na een flinke regenbui haal ik mijn veters los en stop ik een flinke prop kranten in de schoen zodat deze het vocht uit de schoen kan trekken. Droog je schoenen in ieder geval niet op of bij een verwarming. De directe warmte kan de vorm van de schoenen veranderen en de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten.

Bij modder, zand en grind

Ok, dit doe ik zelf echt nooit, maar er zijn mensen die hun schoenen altijd als nieuw willen houden. Moddel, zand en grind kun je dan makkelijk en snel verwijderen met een oude tandenborstel of nagelborstelje met warm water en zachte zeep. Je moet er maar zin in hebben…

Gras- en bloedvlekken

Bloedvlekken vind ik dan wel weer een ander verhaal, dit ziet er gewoon onfris uit. Ook van grasvlekken word ik iets minder blij omdat deze vrij hardnekkig zijn. Een sterke vlekkenoplosser voor kleding (zoals Vanish) doet ook wonderen voor de schoenen. Gebruik koud water, verwijder de binnenzool en laat ze daarna niet bij de verwarming drogen.

Zweterige binnenkant

De binnenkant van de schoenen wordt nat door zweet en soms diepe plassen of harde regenbuien. Lucht je schoenen na elke training op een frisse plek voor je ze opruimt. Wil je wat grondiger te werk gaan dan kun je de voering of binnenzool uit de schoen halen en deze even wassen met water en zeep. Hierdoor blijft de schoen ook van binnen fris!

Afwisseling

Train je veel? Dan kan het een goed idee zijn om een tweede paar hardloopschoenen aan te schaffen om af te wisselen. Zo kan het ene paar luchten en drogen, terwijl jij op het andere paar weg bent. Is overigens ook handig als je op verschillende ondergronden traint, voor het bos kun je het beste andere schoenen dragen dan voor het asfalt.

Mijn favoriete schoen

Ik ben zelf niet zo’n poetser eigenlijk, het enige wat ik echt altijd al doe is mijn schoenen even luchten en laten drogen aan de buitenlucht met een prop kranten in de schoen. Ook heb ik meerdere schoenen en draag ik bij binnentrainingen andere schoenen. Mijn all time favorite blijft de Asics GT2000. Ik heb al vaker geschreven over deze schoen, maar voor dit seizoen heb ik hem weer aangeschaft in een nieuw kleurtje. Een lichte schoen, die steun biedt en perfect is voor lange afstanden.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Gezien op het www - GeRIKketik 23 oktober 2015 at 11:01

[…] Tips om je hardloopschoenen mooi te houden Hmmmzz, had ik eigenlijk wat eerder moeten lezen, want mijn schoenen hebben niet de meest schoenvriendelijke baas… Sterker nog, na het hardlopen worden ze zonder de veters los te maken uitgeschopt, in de kast geflikkerd en en bij een volgende hardloopsessie weer uitgehaald. […]

Reply

Leave a Comment