SportWorkout

Tabata training: simpel & snel

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 8 april 2014 2 Comments
tabata
Dacht je bij het lezen van de titel: “Tabata? Watte?” Ik had dat in ieder geval wel toen ik van mijn trainer de term voor het eerst hoorde, maar na wat onderzoek blijkt dat Tabata training al sinds de jaren ’90 bestaat.Tabata training is vernoemd naar de Japanse onderzoeker Dr. Izumi Tabata die meewerkte aan een onderzoek naar verschillende vormen van HIT training. Inmiddels zijn we allemaal bekend met zogenaamde HIT trainingen en intervaltrainingen en ook dat het veel goeds kan doen voor je lichaam.

Met een Tabata training ben je in slechts 4 minuten klaar met je work-out. Hoe dan? Tabata training is een opeenvolging van oefeningen die je gedurende 20 seconden op hoge intensiteit uitvoert, gevolgd door 10 seconden rust. Dit herhaal je acht keer voor een complete workout.

In principe is Tabata voor iedereen geschikt, maar het is wel belangrijk dat je enige ervaring hebt in het uitvoeren van de oefening. Het is natuurlijk belangrijk dat je deze correct uitvoert. Je kunt voor jezelf een circuitje opstellen met oefeningen en deze herhalen. Zo deed ik tijdens mijn Personal Training bijv. een serie squat jumps met TRX (ik was kapot na die 8 keer kan ik je vertellen).

Thuis probeer ik nu dagelijks een serie buikspieroefeningen te doen op deze wijze:
– 20 sec normale crunches – 10 sec rust – 20 crunches met knieĆ«n op 90 graden – 10 sec rust – 20 crunches met benen in de lucht (handen richting tenen) – 10 sec rust – 20 sec leg raises (benen laten zakken, goed voor de lage buikspieren) – deze serie x2.

Maar je kunt het bijv. ook doen in combinatie met planken, push ups of burpees.

Rest mij nog te zeggen dat je dit pas doet na een goede warming-up! Voeg bijv. een Tabata training toe aan je reguliere training op het einde.

Kenden jullie de term Tabata al?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Avatar
Sarah 17 november 2016 at 13:00

Hallo Jessica,

Hebt u een link naar een video met tabata-oefeningen (speciaal running) ?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 22 november 2016 at 21:47

Ik heb geen speciale video’s voor hardloop oefeningen gemaakt, maar als je zoekt onder workouts komen er diverse blogs en video’s naar boven!

Reply

Leave a Comment