SportWorkout

Surfen voor beginners

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 23 mei 2018 1 Comment
surfen voor beginners

Afgelopen week was ik voor de tweede keer van mijn leven surfen. Weet je nog dat ik vorig jaar in mijn eentje naar een Surf & Yoga retreat in Portugal ging? Bij het zien van de foto’s had mijn vriend ook zin om te gaan en dus gingen we dit jaar weer naar Karma Surf Retreat, maar nu samen! Eerst een paar dagen Lissabon, toen een paar dagen relaxen aan het zwembad en toen 5 dagen surfen. Je kunt mij geen blijer mens maken. Ik vind surfen echt zo ontzettend leuk! De eerste dag leek het wel alsof ik alles van vorig jaar vergeten was, maar daarna kwam het gelukkig terug. Ben wel tot de conclusie gekomen dat 1x per jaar surfen niet echt zoden aan de dijk zet, dus ik heb stiekem wel de wens om dit jaar nog een keer te gaan surfen. We zullen zien!

Angst voor water

Wie mij iets langer kent weet dat ik geen held in het water ben, nooit geweest ook. Dat ik vorig jaar dus ging surfen en een triathlon ging deed veel mensen verbazen. Jessica – die altijd haar hoofd boven water houdt en haar neus dicht knijpt – surfen en zwemmen? Face your fears zullen we maar zeggen! En ik vond het nog leuk ook. Die eerste stappen in het water vind ik vreselijk. Die eerste keer kopje onder ook. En die eerste keer all washed out (tijdens het surfen) al helemaal. Elke dag weer. En elke dag weer is mijn angst na voorgaande drie stappen weg en heb ik de tijd van mijn leven. Het is namelijk helemaal niet zo eng om kopje onder te gaan, als je maar rustig blijft. En ja, dat is soms best lastig. Zoals mijn surfteacher zei: sing a song you like, that makes you relax.

Tips voor beginnende surfers

Ben je sportief aangelegd en houd je er niet van om de hele dag op een strandbedje te liggen? Probeer eens te gaan surfen. Ik kan het echt iedereen aanraden! En het is echt een topsport voor de zomer. Met al het peddelen, opdrukken, opstaan en balans houden verbrand je heel wat calorieën. Zo’n 600 calorieën per sessie van 1,5 uur volgens mijn surfteacher. Dat zijn er toch wat, en je hebt het niet eens in de gaten. Surfen is namelijk ook heel vaak wachten in het water tot er een golf komt. Lijkt het jou leuk om eens te gaan surfen? Hierbij een paar tips om vooraf door te nemen.

Kies een goede surfschool

Wanneer je nog nooit hebt gesurfd doe je er goed aan een aantal lessen te nemen. Je kunt in Nederland natuurlijk al wat lessen nemen, maar je kunt ook een surfcamp in het buitenland doen waarbij je elke dag les krijgt. Dit hebben wij gedaan. De surflessen waren onderdeel van de retreat, maar ik heb hier een erg goed gevoel aan over gehouden. Veiligheid ging altijd voorop. Als beginner krijg je als het goed is een soft board, krijg je direct een hard board dan kun je hierbij je twijfels zetten. Een soft board is veel veiliger en makkelijker voor beginnende surfers. Daarnaast horen er goede instructies op het strand bij en oefenen op het droge voor je het water in gaat. Je begint echt met babygolfjes, maar zelfs daar krijg je al een energieboost van! Daarnaast is het ook fijn om via een surfschool te surfen omdat zij exact weten waar goede golven zijn. In het begin heb je daar echt nog geen gevoel bij.

surfen voor beginners

Zorg dat je fit bent

Surfen is eigenlijk best hard werken. Je moet namelijk flink doorpeddelen om de golf op het goede moment te pakken. Je moet jezelf opdrukken zodat je op kunt staan. En als je staat moet je continu laag in je benen staan om snelheid en balans te houden. Een goede surf prep vooraf is dus geen overbodige luxe. Oefen het opdrukken, doe burpees en maak squats. Hiermee heb je een hele goede basis voor het surfen.

Doe een goede warming-up

Net als met elke sport is het niet verstandig om koud te gaan surfen. Je wetsuit aantrekken en je board naar het strand brengen is al een workout op zich, maar doe daarna ook nog een korte warming-up. Wanneer je deelneemt aan een les zal het daar onderdeel van zijn en anders kun je het zelf doen. Korte stukjes rennen, squats, schaatsen, burpees en je nek goed losmaken (knikken, draaien, schudden).

Take it easy

Misschien ben je een natuurtalent, maar anders zal het niet vanzelf gaan. Houdt er rekening mee dat je wellicht niet gelijk kunt staan en dat je meer in het water ligt dan op je plank. Oefen veel in het witte water (branding) of met kleine golfjes om je board onder controle te krijgen en een gevoel te krijgen hoe het is om te staan. Vergeet ook niet om te ademen. Veel mensen die starten met peddelen houden spontaan hun adem in. Uit spanning waarschijnlijk, maar het peddelen gaat makkelijker als je goed door blijft ademen. Dan raak je ook minder snel uitgeput. Heb jij een flinke golf over je heen gekregen, ben je aangespoeld op het strand of is het je net gelukt om langere tijd te blijven staan. Zorg dat je even op adem komt voordat je weer het water induikt om naar buiten te peddelen. Je zult merken dat je flink buiten adem kunt raken, dus adem een aantal keren diep in en uit om je hartslag weer onder controle te krijgen.

surfen voor beginners

Have fun!

Het is echt niet vreemd om in het begin wat frustratie te voelen als het niet lukt. Surfen gaat echt met vallen en opstaan. Zet dus door en geniet vooral van het surfen! En blijkt dat je het toch niet leuk vindt? Ook niet erg, dan heb je het in ieder geval geprobeerd!

Oh ja, en last but nog least; smeer je goed in! Wij droegen een wetsuit omdat het water echt nog veel te koud is. Ook als het een stuk warmer is, is het slim om in ieder geval iets van een t-shirt te dragen omdat anders je buik waarschijnlijk helemaal open ligt van het board. En smeer je goed in met een waterproof, factor 50 zonnebrand. Factor 50 is echt geen overbodige luxe want je brengt zo’n 2 uur door in het water.

Surfen in Portugal

Je denkt misschien dat je naar Bali moet om te surfen, maar je kunt het ook veel dichterbij zoeken. Portugal is een zeer populaire bestemming in Europa om te surfen. Zowel beginnende als gevorderde surfers komen hier aan hun trekken. Zo staat Peniche bekend als één van de beste surfspots van Europa en wordt hier ieder jaar een world cup wedstrijd gehouden. In de zomermaanden zijn de golven wat kleiner en is dit dus perfect voor beginnende surfers. Ook Ericeira en Cascais – beiden net boven Lissabon – staan bekend als goede surflocaties. En de Algarve – waar ik was – heeft ook meerdere goede surfspots. Rondom Sagres bijvoorbeeld vind je meerdere baaien waar beginnende en intermediate surfers aan hun trekken komen. Hier ben ik zelf ook geweest. Maar ik ben ook bij Praia do Zavial (villa do Bispo) geweest, hier stikt het van de beginnende surfers.

Wij hebben dus een surf & yoga week geboekt bij Karma Surf Retreat. Het grote voordeel hiervan vond ik dat ze slechts kleine groepjes (max 6 personen met 1 surfteacher), ze de perfecte spots weten te vinden en je het surfen stap voor stap leren. Daarnaast kun je heerlijk ontspannen bij het zwembad en tijdens yoga, is er een overload aan lekker en gezond eten en zijn er alleen maar leuke mensen! Ik heb even nagevraagd (omdat we zelf misschien ook nog een keer willen) en indien je je niet aan schoolvakanties te houden hebt, raden ze aan om september/oktober te komen. De grote massa toeristen is dan weg, de temperaturen zijn nog steeds heerlijk warm en de golven zijn perfect.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Avatar
Lea 22 januari 2020 at 09:22

Leuk stuk! Peniche is echt perfect inderdaad om te surfen, ook in de zomer. Doordat het een schiereiland is, heeft het aan alle kanten kusten, dus voor golven uit alle windrichtingen is er wel wat te vinden!

Reply

Leave a Comment