SportWorkoutYoga

Stand Up Paddling (SUP) & Yoga

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 31 mei 2016 3 Comments
stand up paddling en yoga

Afgelopen weekend was ik samen met Manon te vinden bij Blijburg aan Zee voor een SUP (stand up paddling) & Yoga class. Yep, dat betekende dat we een yogalesje op een SUP board volgden. Gelukkig heb ik al wel eens een SUP board gehuurd, en doe ik ook wel eens aan yoga, maar de combinatie? We gaan het zien! Om 10.00 komen we aan het op strand, waar al fantastisch weer is. Wat een mazzel hebben we daarmee! Ik trek snel een kort shortje aan en dan ben ik klaar om op het water te stappen.

Om op te warmen peddelen we eerst een rondje op het water, waarna we ons board vastleggen aan de waterlijn voor een lesje yoga. De zonnegroet, krijger, chaturanga en achterwaartse buiging; het komt allemaal voorbij. Doordat je op het water ligt, vergt het net wat meer balans en uitdaging. We eindigen met Savasana (lijkhouding). Het zonnetje brandt inmiddels lekker op onze huid, het water kabbelt langs het board en we horen zachtjes de vogels fluiten. Wat ultiem genieten dit. Het uur vliegt voorbij en daarna besluiten Manon en ik er nog een half uurtje peddelen aan vast te plakken. Heerlijk op het water, we kletsen wat af en proberen goed op onze houding te letten. Na de SUP & Yoga class kletsen we met Morene, de eigenaresse van M&M SUP. Zij vertelt nog veel meer over suppen, waardoor ik nog enthousiaster word. Ik weet wel wat ik in Kroatië ga doen als we een week lang een eiland vertoeven!

favorieten van de maand

De afgelopen twee uur waren voor ons heel ontspannend, maar jij ziet suppen echt als sport. Wil je daar iets meer over vertellen? 

Suppen kan heel ontspannen zijn, lekker op toer niveau beetje om  je heen kijken en genieten van de natuur of de stad waar je aan het suppen bent.  Zodra je je meer gaat inspannen en dus meer op snelheid gaat suppen gaat je hartslag heel snel omhoog en merk je dat je echt aan het sporten bent: zowel duur als kracht. Die combinatie vind ik erg fijn. Tijdens hardlopen train je alleen uithoudingsvermogen maar tijdens suppen allebei. Je merkt ook echt als je regelmatig op dat niveau supt dat je heel sterke buikspieren, schouders en armen krijgt. Het is als je wat serieuzer gaat trainen leuk om een GPS mee te nemen en snelheid te zien die je behaalt en vast kan houden.

Is suppen voor iedereen weggelegd? 

Ja! Het is relatief gemakkelijk te leren, zeker als je het vergelijkt met andere boardsports zoals surfen en kitesurfen. Het begint al met het materiaal. Waar je met kitesurfen eerst een tijd bezig bent om alles op te tuigen, ben je met suppen zo klaar omdat je alleen een board en een paddle nodig hebt. Dat maakt het ook laagdrempelig. Daarnaast ben je ook niet afhankelijk van wind en/of weer en dat is bij veel andere waterboardsports wel zo. De basis van het suppen zit er met één tot drie lessen wel in. Het is wel goed om een paar lessen te nemen, als je zonder instructies gaat suppen kun je jezelf de verkeerde techniek aanleren en is de kans op een blessure groter.

Waar moet je absoluut op letten als je gaat suppen? 

Veiligheid is super belangrijk. Je hebt alleen een board en een paddle en moet alles op spierkracht doen. Kijk voordat je een tocht gaat maken even naar de wind en het weer en houd daar rekening mee als je het water opgaat. Mensen die net starten raad ik altijd aan om samen te suppen en niet alleen een lange toch te gaan maken. Ik heb zelf altijd mijn telefoon bij me in een waterdichte LifeProof case en heb ALTIJD een leash om. In de lessen draagt ook iedereen een leash. Een zwemvest zit niet prettig en als je een leash om hebt, heb je je board als je valt altijd binnen bereik en fungeert je board als vlot.

Wanneer je zelf een sup koopt is het belangrijk om een passende te kopen in plaats van lukraak een sup die je ergens in de aanbieding ziet. Er zijn sup’s in vele soorten en maten: allround, wave, yoga, fitness, tour en race. Naast mijn supschool ben ik ook importeur van BOGA boards en adviseer ik mensen uitgebreid als ze een eigen sup willen aanschaffen omdat het voor iedereen weer anders is.

Suppen gaat ook om loslaten en je overgeven aan het water, hoe kun je dat makkelijker doen? 

Tijdens het suppen heb je te maken met weerelementen waar je geen invloed op hebt, daar heb je het mee te doen. De ene dag sta je tegen de wind in te beuken en de dag erna kan het prachtig weer zijn met een spiegelglad watertje. Dat maakt het suppen – vind ik – ook wel weer leuk en afwisselend. De natuur bepaalt de weerstand. Ik sup zelf 12 maanden per jaar en ook in de winter heb je echt prachtige dagen, als je je goed kleedt is het prima te doen.

SUP yoga vinden mensen vaak lastig want iedereen is gewend om de teacher te zien en na te doen. Tijdens yoga op de sup kan je niet altijd zien wat de juf doet omdat het board beweegt. Dan is het een kwestie van loslaten en luisteren. Als dat loslaten eenmaal lukt, is het heerlijk om drijvend yoga te doen. Je bent veel meer met jezelf bezig dan de mensen om je heen. Dat het ook nog eens een mega core workout is, is mooi mee genomen.

Wanneer kun je mee doen aan een SUP & Yoga class?

Iedereen kan meedoen, je hoeft er geen sup en/of yoga ervaring voor te hebben.

Wil je meer weten over suppen, dan is het boek Sup in Nederland – geschreven door Morene en Marije – een aanrader. In dit boek lees je alles over de sup, de techniek, de workouts en vind je een aantal mooie routes door Nederland. Het boek is te bestellen via Morene of Bol.com.

M&M SUP is gevestigd bij Blijburg aan Zee. Er worden diverse lessen aangeboden op maandag, woensdag, zaterdag en zondag. M&M SUP organiseert ook tochten en events in Amsterdam en omgeving en het is mogelijk een sup of sup yoga clinic te boeken met vrienden of je bedrijf. Daarnaast is het ook mogelijk om een SUP board te huren. Check www.mm-sup.com

stand up paddling en yoga

Morene deelde ook nog een mooie infographic met het aantal calorieën die je kunt verbranden tijdens een goede SUP sessie. Ik ben blijven steken in Casual suppen denk ik, maar ik kan me voorstellen dat je flink wat calorieën verbrandt wanneer je intensiever supt.

stand up paddling en yoga

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Na de marathon doe ik het rustig... of niet? - Eat.Run.Love. 6 juni 2016 at 14:30

[…] die ik natuurlijk ook niet aan me voorbij kon laten gaan. En naast de loopevenementen was er nog SUP Yoga met Jessica en een 3 daagse Core workshop van Yoga Lab waar ik binnenkort meer over zal schrijven […]

Reply
Avatar
Linda 31 mei 2016 at 08:48

SUPpen staat ook nog een keer op mijn to do list. Vorig jaar konden we in Curacao SUPpen maar toen durfde ik ineens niet meer, misschien toch maar een keer doen!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 31 mei 2016 at 22:54

Er is niets engs aan, dus zou het zeker doen!

Reply

Leave a Comment