SportYoga

Start de dag met de Zonnegroet

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 4 januari 2014 7 Comments
zonnegroet
De laatste tijd ben ik steeds meer into yoga, naast dat het heel ontspannen is, word je er ontzettend lenig van. Zoals jullie inmiddels wel weten, volg ik 1 à 2 keer per week een les Bikram Yoga. Omdat het ontzettend goed is in combinatie met hardlopen ging ik op zoek naar yoga houdingen die je kunt beoefenen voor- of nadat je hebt hardgelopen. Al vrij snel kwam ik uit bij de Zonnegroet, een serie oefeningen op de ademhaling. Kost niet al te veel tijd, dus een ideaal begin van de dag. Sinds een paar weken probeer ik hier elke ochtend even de tijd voor te nemen en dat gaat best goed. In het begin volgde ik Youtube filmpjes, maar nu weet ik de serie uit mijn hoofd.

Hieronder is visueel gemaakt welke houdingen je moet aannemen op de in- en uitademing. Deze serie doe ik in ieder geval twee keer (één keer rechtervoet als eerste naar achteren en één keer linkervoet als eerste naar achteren). Om echt resultaat te boeken zou je hem 3 tot 20 keer moeten herhalen, ik houd het voorlopig bij 4 keer.
Uiteraard zocht ik ook uit wat voor voordelen het beoefenen van de Zonnegroet heeft als je het op regelmatige basis doet. Ik kwam uit bij het boek Gezond en fit met de zonnegroet waar 10 redenen worden gegeven om de zonnegroet te beoefenen.

1. Je traint de spieren en gewrichten, verbetert de houding en de balans van het lichaam.
2. Het uitvoeren van de Zonnegroet is goed voor de spijsvertering. De houdingen waarbij het lichaam naar voren buigt, stimuleren de organen in de buik, verminderen constipatie en een opgeblazen gevoel.
3. Het ontspant lichaam en geest en helpt om goed te slapen.
4. De Zonnegroet heeft een gunstige uitwerking op de werking van de hormoonhuishouding.
5. Het stimuleert de bloedcirculatie.
6. Het beoefenen van de Zonnegroet kost de nodige kracht en je verbrandt dus extra calorieën. Bovendien versterkt het de buikspieren.
7. Door de omgekeerde houdingen stroomt het bloed naar het hoofd wat een goede, gezonde kleur aan het gezicht geeft.
8. Met het beoefenen van de Zonnegroet werk je aan je conditie en je uithoudingsvermogen. Het zorgt voor vitaliteit en kracht.
9. Het houdt je lichaam lening; het houdt je ruggengraat en ledematen soepel.
10. De Zonnegroet versterkt je immuunsysteem zodat je minder bevattelijk wordt voor ziekten.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Yoga met Evy - Eat.Run.Love. 7 februari 2016 at 07:01

[…] downward facing dog. De eerste volledige serie bestaat uit deze basishoudingen gecombineerd met de zonnegroet (die overigens ook stap voor stap wordt […]

Reply
Voel je voor 9.00 's morgens al geweldig - Eat.Run.Love. 18 januari 2016 at 07:01

[…] van je ochtendritueel. Idealiter bouw je zelfs even wat tijd in om bijvoorbeeld te starten met een zonnegroet. Dit levert energie op en draag je de rest van de dag […]

Reply
Sporten met hitte - Eat.Run.Love. 1 december 2015 at 23:51

[…] Op deze manier doe je door middel van korte, effectieve workouts toch nog iets aan je beweging. Start de dag met een zonnegroet 10 minuten hoepelen in het park 5 minuten core […]

Reply
Yoga Girl - Eat.Run.Love. 22 oktober 2015 at 07:01

[…] serie oefeningen in lijn met waar het hoofdstuk over gaat. Zo wordt bijvoorbeeld stap voor stap de zonnegroet uitgelegd, staan er heupopeners in, maar ook ingewikkelder oefeningen zoals de handstand en de kraai […]

Reply
Start je ochtend met een workout van 5 minuten - Eat.Run.Love. 9 december 2014 at 07:07

[…] tijdje deed ik iedere ochtend een paar zonnegroeten om wakker te worden, maar dat is mij momenteel te langzaam en koud. Liever zorg ik voor een goede […]

Reply
Favoriete app voor een workout: NTC - Eat.Run.Love. 26 oktober 2014 at 16:55

[…] Dynamic Yoga was iets te hoog voor mij gegrepen en ik vind het jammer dat daar geen alternatief voor wordt aangeboden. Eerst dacht ik “Yes, fijn om na hardopen te doen.” Dat heb ik dus ook gedaan, alleen die oefeningen… Te moeilijk voor een beginner zoals ik. Deze zal ik dus niet gauw nog een keer doen. Ik houd het lekker bij mijn Bikram Yoga lesjes en de Zonnegroet. […]

Reply
Uitleg Yoga vormen - Eat.Run.Love. 3 augustus 2014 at 12:09

[…] de houdingen in een vloeiende beweging worden uitgevoerd op het ritme van de adem. Elementen uit de zonnegroet zijn een steeds terugkerend onderdeel en worden gebruikt als verbinding tussen de houdingen. Deze […]

Reply

Leave a Comment