DinerEatGranenReceptenSaladeVegetarisch

Spinazie falafel met couscous salade

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 7 juli 2016 3 Comments
Spinazie falafel couscous

Al regelmatig heb ik geprobeerd om zelf falafel te maken, maar nog nooit zijn ze perfect gelukt. Het werden burgertjes, ze vielen uit elkaar of waren te nat. Maar inmiddels heb ik het geheime ingrediënt gevonden: paneermeel! Dit zorgt ervoor dat ze de perfecte substantie krijgen en wanneer je ze bakt in flink wat olie krijgen ze een knapperig bruin korstje. Jullie kunnen binnenkort dus ook een update verwachten van de falafel die al op de blog te vinden is. Dit keer heb ik geëxperimenteerd met spinazie en dat is dus heel goed uitgevallen. Heerlijk met een frisse salade van onder andere couscous, zoete aardappel, granaatappel en komkommer.

Spinazie falafel met couscous salade voor 4 personen

Voor 20 falafel balletjes:

  • 150 gram kikkererwten (een nacht geweekt en 90 minuten gekookt in een snufje zout)
  • 100 gram paneermeel
  • 100 gram spinazie
  • 1 ei
  • 1 tl komijn
  • 1 tl zout
  • Flinke snuf chilipeper
  • Rijstolie

Voor de salade:

  • 200 gram zoete aardappel
  • 100 gram couscous
  • 100 gram wortel
  • 200 gram komkommer
  • 100 gram granaatappel (ca. een halve)
  • 50 gram spinazie
  • 1 tl ras el hanout
  • 1/2 tl zout
  • 2 el goede olijfolie
  • hummus
  • eventueel kwark

Breng een pannetje met water aan de kook voor de zoete aardappel en couscous. Doe de couscous vast in een saladeschaal en giet een deel van het kokende water over de couscous zodat deze net onder staat. Roer los met een vork en roer de ras el hanout, zout en olijfolie erdoor.

Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en kook deze 5 minuten. Snijd ook de komkommer in kleine blokjes en de spinazie fijn. Rasp de wortel met een grove rasp en tik de granaatappelpitjes uit de granaatappel. Dit gaat het makkelijkste als je een granaatappel door de helft snijdt en met de bolle kant van een lepel de pitjes eruit tikt. Doe wel een schort om en tik de pitjes boven een schaaltje uit de schil!

Voeg alle ingrediënten (behalve de hummus en kwark) toe aan de couscous en meng goed door.

Doe voor de falafel de kikkererwten samen met de paneermeel, de kruiden en het ei in een keukenmachine en pulseer tot een grove massa. Het is nu nog behoorlijk droog, maar dat komt goed! Voeg nu de spinazie toe (zonder steeltjes) en mix nog een keer. Als het goed is ontstaat er nu een stevige massa en vormt het mengsel zich vanzelf tot een bal. Zo niet, dan kun je nog wat water toevoegen om het wat plakkeriger te maken.

Vorm met je handen 20 balletjes. Doe een flinke scheut rijstolie in een wokpan. Rijstolie heeft een hoog rookpunt is daardoor uitermate geschikt om mee te koken. Wees niet te zuinig, mag echt een laagje in de pan staan. Wacht tot de olie goed verhit is. Dit kun je testen door een spatje water op de olie te laten druppen. Doe de falafel in de pan en laat op middelmatig vuur heet en knapperig worden. Dit duurt zo’n 15 minuten.

Serveer de salade met de falafel, een lepel hummus en eventueel wat kwark. Eet smakelijk!

Voedingswaarde salade incl. 5 falafel en 25 gram hummus: 537,9 calorieën
19,6 gram eiwit – 72,3 gram koolhydraten – 16,7 gram vet

Spinazie falafel couscous

Spinazie falafel couscous

image_print

3 Comments

Inostrate 24 juli 2017 at 11:56

Leuk recept, door de spinazie wordt de falafel lekker sappig. Ik deed er wel wat meer kruiden in bijvoorbeeld ra sel hanout om het wat pittiger te maken. Bedankt!

Reply
Favoriete recepten 2016 - Eat.Run.Love. 24 december 2016 at 06:30

[…] Spinazie falafel met couscous salade: Dit recept heb ik in de zomer echt heel erg veel gemaakt en gegeten. Bij SLA hadden ze op een gegeven moment spinazie falafel en dat vond ik zo’n goed idee dat ik deze ook wilde maken. In combinatie met de salade is dit een hele frisse maar vullende maaltijd. […]

Reply
Merel Teunis 8 juli 2016 at 16:20

Wat een lekker recept! Lijkt me perfect voor dit weekend :) dankjewel voor het delen. Hele fijne blog heb je!

Liefs, Merel
http://www.healthywanderlust.nl – Een ontdekkingstocht naar een gezonde levensstijl voor groot & klein.

Reply

Leave a Comment