ReceptenZoete tussendoortjes

Speculaas

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 6 november 2016 3 Comments
speculaas maken

Volgend weekend komt Sinterklaas weer in het land, maar sinds september liggen de pepernoten en speculaasjes al in de winkel. Alweer twee jaar geleden plaatste ik een recept voor pepernoten en gevuld speculaas online, maar nog nooit maakte ik zelf speculaas. Daar bracht ik vorig weekend verandering in, maar toen voegde ik bakpoeder toe aan het recept. Persoonlijk vond ik dit niet zo’n succes omdat het deeg rees en de vormpjes niet meer duidelijk waren. Dit weekend dus speculaas gemaakt zonder bakpoeder en nu zijn ze mooi plat gebleven. Uit het speculaas beslag haal je zo’n 18 koekjes.

Speculaas, 18 koekjes
  • 175 gram volkorenmeel
  • 100 gram roomboter
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 1,5 el speculaaskruiden (15 gram)
  • 1 tl kaneel
  • 2 el ongezoete amandelmelk (25 ml)
  • snuf zout

speculaas maken

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Kneed alle ingrediënten (de boter mag ook koud zijn) goed door elkaar tot een samenhangend deeg. Inmiddels is de boter zacht geworden en zul je merken dat het deeg ook zacht is. Zet het dus voor een uurtje in de koelkast om weer wat steviger te laten worden.

Voor het maken van de koekjes kun je speciale speculaasvormpjes (koekplankjes) gebruiken, uitsteekvormpjes of gewoon met je handen een rondje of ander vormpje maken. Ik gebruikte een koekplankje. Bestuif het vormpje met bloem, pak een klein bolletje deed en druk deze uit in het koekvormpje. Tik het koekje eruit en leg op een bakplaat. Een andere optie is om wat bloem te stuiven op een werkblad, het deeg uit te rollen en er vormpjes uit te steken.

Wanneer alle koekjes de juiste vorm hebben, kun je ze voor 15 minuten in de voorverwarmde oven zetten. En nu laten afkoelen!

Voedingswaarde per koekje: 105 calorieën
1,6 gram eiwit – 12,7 gram koolhydraten – 5,4 gram vet

speculaas maken

speculaas maken

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Gezondere pepernoten met Sinterklaas - Eat.Run.Love. 9 november 2016 at 06:30

[…] Afgelopen zondag schreef Jessica het al, aanstaande woensdag komt Sinterklaas weer in het land. Mocht je tot nu toe nog met gesloten ogen tussen de Sinterklaas items door lopen, dat gaat vanaf volgende week toch écht niet meer lukken. Kruidnoten liggen al maanden in de winkel, de cadeauaanbiedingen zijn bijna niet meer te ontwijken en de traditionele pietendiscussie heeft zijn hoogtepunt bereikt. De laatste twee punten laat ik voor nu even voor wat ze zijn, maar die kruidnoten … zijn ze dit jaar al minder zoet of zout? En zijn zelfgemaakte pepernoten nu echt gezonder? Even testen! […]

Reply
Avatar
Bianca 6 november 2016 at 18:00

Dit lijkt me erg lekker zeg.

Reply
Avatar
Fashion tip 6 november 2016 at 10:54

Hmmmmmm heerlijjkkkkkk!!!!!!!
Nooit zelf gemaakt maar na het lezen van deze artikel toch maar eens proberen

Reply

Leave a Comment