EatProduct & Powerfood Info

Roomboter vs Margarine

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 7 november 2015 2 Comments
boter vs margarine

Vroeger lustte ik geen boter, tenminste dat dacht ik. Eigenlijk lustte ik geen margarine. Nederland is echt een margarine land in vergelijking met heel veel andere landen en wij zijn ook gewend om margarine boter te noemen terwijl margarine helemaal geen boter is. Vorige week woonde ik een botermasterclass van Lurpak bij en nu weet ik alle ins en outs van roomboter vs margarine. In dit artikel ga ik daar dus wat dieper op!

Het verschil tussen boter en margarine

Roomboter wordt gemaakt van het vet dat in de melk van de koe zit. De room wordt net zo lang geklopt tot er een dikke massa – de boter ontstaat. Dit kun je ook heel makkelijk zelf maken, hier kom ik verderop in het artikel op terug. Een leuk weetje: voor 1 kilo boter is 2,2 kilo room en 23,3 kilo melk nodig. In deze kilo boter zit 81,5% vet terwijl in de melk maar 3,5% vet zit.

Terwijl voor de meeste roomboters het stremsel van de melk wordt gebruikt, gebruikt het Deense Lurpak de verse room. Lurpak is een Deens keurmerk voor de hoogste kwaliteit roomboter in Denemarken. Om roomboter smeerbaar te maken wordt er raapzaadolie aan toegevoegd.

Margarine wordt op een hele andere manier gemaakt en bevat vaak niet eens boter. Als je kijkt op de ingrediëntenlijst van margarine is deze ontzettend lang. Margarine bestaat uit diverse plantaardige olieën die via een chemisch proces tot harde vetten worden gemaakt, wat resulteert in smeerbare margarine. Naast de olieën worden er vaak emulgatoren, kleurstoffen, aroma’s en vitamines aan toegevoegd. Vitamine A en D worden standaard toegevoegd, terwijl dit in roomboter al van nature zit.

Het verschil proef je natuurlijk, maar kun je ook goed zien. Als je met een mes door roomboter gaat, krult het netjes op terwijl als je met een mes door margarine gaat dan zal dat haperend gaan.

boter vs margarine

De smaakverschillen tussen roomboter en margarine

Roomboter en margarine kun je op dezelfde manier proeven als wijn. Je ruikt het, proeft het, laat het in de mond heen en weer gaan en spuugt het weer uit. Dan zul je echt goed de verschillen merken. Roomboter is heel vet in de mond, er blijft een vettig laagje achter op de lippen en ook in mond voelt dat zo. Lurpak is ook een roomboter maar veel frisser en lichter van smaak. Dan heb je ook nog grasboter; dit is boter gemaakt van het melk van de koeien in de periode dat ze in de wei staan. Margarine smaakt naar, tja waar smaak het eigenlijk naar? Ik vind het niet lekker, het valt in je mond uit elkaar, de smaak is flauw en het voelt niet vettig aan.

Maar wat is nu gezonder? Die vraag stelde ik uiteraard ook aan de woordvoerder van Lurpak. Zij willen niet persé uitspreken dat roomboter gezonder is dan margarine, maar feit is wel dat roomboter een natuurlijk product is en margarine een bewerkt product. Je hebt ook biologische margarines, die een stuk natuurlijker zijn dan de bewerkte margarines uit de supermarkt, het hangt ook af van welke olie wordt gebruikt. Daarnaast is de smaak van roomboter gewoon veel lekkerder, vetter en natuurlijker. Overigens zit er tussen de diverse merken best wat verschil, dus dat zou je zelf ook moeten ondervinden! Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar roomboter, maar dat heeft meer te maken met het feit dat ik margarine echt niet lekker vind. Iemand in de workshop at heel af en toe een boterham met margarine en kipfilet omdat ze dat zo lekker vindt, waarom niet? Maar alles met mate!

Persoonlijk vind ik grasboter en Lurpak erg lekker. Lurpak had ik nog nooit gegeten voor de botermasterclass, maar de smaak is heel fris. Echt wel anders dan grasboter. Stiekem dacht ik altijd roomboter is roomboter, maar als je meerdere pakjes naast elkaar proeft, proef je wel degelijk verschil. Het lekkerste om boter te eten? Op warm, versgebakken brood uit de oven!

Hoe maak je roomboter zelf?

Na alle informatie en de proeftest, mochten we zelf aan de slag om roomboter te maken. Super leuk om dit proces mee te maken, dus ik deel graag het recept met jullie.

Ingredienten: 1 liter room (gepasteuriseerd of rauw), 130 gram volle yoghurt, 1/2 tl zout

  1. Meng de room, yoghurt en zout in een grote kom en roer het geheel goed door. Bedek de schaal met een schone theedoek en laat het mengsel in een warme ruimte (20-25 graden) 24 tot 36 uur aanzuren. Het moet dikker worden en licht zuur smaken.
  2. Zet de kom in de koelkast en koel de room terug tot ongeveer 15 graden. Wanneer je de room later wilt gebruiken kun je deze in de koelkast laten staan en voor gebruik weer laten opwarmen.
  3. Zet een zeef op een grote kom en leg hier een theedoek in. Doe de room in een goed afgesloten pot (bijv. een lege bonen pot) en schud deze 4-5 minuten hevig tot er een gele wrongel ontstaat. De inhoud van de pot bestaat nu uit wrongel (boter) en karnemelk.
  4. Giet de volledige inhoud in de zeef en druk met de theedoek het vocht goed uit de boter.
  5. Plaats de boterbal in een lege kom en giet er ongeveer 80 ml ijswater over de boter. Spatel het water door de boter (het wassen) en giet de melkachtige vloeistof weg. Herhaal dit proces tot de vloeistof helder is, zo’n 3 tot 4 keer.
  6. Meng de afgewerkte boter met smaakmakers, bijv. zout of andere kruiden. De boter blijft in de koelkast ongeveer 3 weken goed.

boter vs margarine

boter vs margarine

Foto’s: Ernie Enkelaar 

image_print

2 Comments

Mueslibrood - Eat.Run.Love. 29 mei 2016 at 07:00

[…] de winkel (Albert Heijn of Jumbo) te rennen. Vorig jaar kwam ik in aanraking met Lurpak tijdens een Deense boter masterclass, in dit artikel leg ik ook het verschil tussen roomboter en margarine uit. Zo is het […]

Reply
Marvin 8 november 2015 at 10:58

Mijn vriendin en ik lusten allebei geen boter, dus we hebben het nooit in huis. Hoeven we ons ook niet druk te maken over of we nu roomboter of margarine moeten halen ;)

Reply

Leave a Comment