Gezondheid

Pre-workout snacks

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 30 april 2017 1 Comment
Pre workout snacks

Persoonlijk train ik het allerliefste aan het einde van de middag / begin van de avond. Net na werktijd en voor ik ga avondeten. Als ik eenmaal thuis ben, ga eten en dan nog 2 uur moet wachten tot ik weer kan trainen dan ga ik niet meer. Overigens train ik ook heel vaak ’s ochtends, maar ik merk dat ik einde dag vaak net wat meer kracht en energie heb om meer uit die workout te krijgen. Nu eet ik sowieso tussendoortjes gedurende de dag, maar als ik ga trainen denk ik net iets beter na over wat ik voor tussendoortje ik dan ga eten. Vandaag dus mijn favoriete pre workout snacks!

Slim eten

Voordat ik het lijstje met mijn favorieten met je deel, wil ik uiteraard eerst even praten over wat je waarom en wanneer wilt eten. Het algemene advies is om na een grote maaltijd zo’n 2 uur te wachten voor je gaat trainen, dit is voor iedereen anders maar wel een goede richtlijn. Als je aan het einde van de dag gaat trainen is het slim om een pre-workout snack te eten die je precies genoeg energie geeft om de workout door te komen. Energie = koolhydraten. Je doet er dus verstandig aan een snack te kiezen die relatief hoog in koolhydraten zit en wat lager in vetten. En dan vooral snelle koolhydraten want we willen graag snel trainen. Vetten zijn goed voor langdurige inspanning, maar het kost energie om deze te verbranden. Energie die je liever ergens anders voor gebruikt. Indien je weet dat je zwaar gaat trainen, kan het slim zijn ook alvast wat eiwitten te nemen zodat je spieren goed gevuld zijn met eiwitten en daarna snel herstellen.

Probeer de snack zo’n half uur voor je workout te nemen, al werkt voor mij een kwartier ook prima. Zoals ik al eerdere zei, dit is voor iedereen anders. Belangrijk dus om zelf te testen wat voor jou werkt. Voor mij werken onderstaande snacks top, maar wellicht dat jij er iets minder goed op traint. Gewoon een kwestie van proberen dus en dan heb je snel genoeg zelf een lijstje met favorieten! Oh ja, wellicht moet je ook een klein beetje oppassen met producten waar veel vezels in zitten want daar gaan je darmen zo lekker van werken. Alles met mate dus!

Ok, over naar mijn favo’s!

pre workout snacks

Banaan

Die goede oude banaan doet het altijd goed! Ik schreef zelfs al eens een ode aan een banaan omdat uit onderzoek blijkt dat één op de drie Nederlanders beter presteert dankzij een banaan. Een banaan kan ik dus echt een kwartier voor mijn training eten en dan nergens last van hebben. Eventueel kun je nog een likje pindakaas erop doen, altijd goed!

1 medium banaan (100 gram) = 95 calorieën
1,1 gram eiwit – 20,6 gram koolhydraten – 0,3 gram vet

Hüttenkäse met blauwe bessen en krenten

Wellicht een vreemde combinatie, maar dit is echt heerlijk. Je ziet een bakje met Hüttenkäse, blauwe bessen en krenten op de hoofdfoto en gisteren plaatste ik deze ook op Instagram. Iemand vroeg of ik dit wel lekker vond. Uiteraard, want anders eet ik het niet. Maar kan me voorstellen dat je denkt, hmmm… Ik zou zeggen gewoon proberen! Er zitten wat eiwitten in, maar ook snelle koolhydraten door de blauwe bessen en krenten.

100 gram Hüttenkäse, 50 gram blauwe bessen, 30 gram krenten = 215,8 calorieën
12,1 gram eiwit – 30,3 gram koolhydraten – 3,9 gram vet

Appel met pindakaas

Een snack die ik eigenlijk pas sinds kort heb ontdekt, maar wel super lekker is. Ik heb het over een appel met pindakaas en een beetje kaneel. Ik doe altijd een dot pindakaas op een bordje en doop daarin de appel. Super lekker ook aan het einde van de middag omdat de pindakaas een beetje hartig is.

1 appel + 20 gram pindakaas = 202 calorieën
5,6 gram eiwit – 20 gram koolhydraten – 9,9 gram vet

pre workout snack

Handje gedroogd fruit

Op de Ten Katemarkt haal ik altijd gedroogde mango, de beste die er is. Zacht, sappig en lekker zoet. Gedroogd fruit bevat wel relatief veel vezels, dus wellicht is dit niet voor iedereen geschikte snack. In dat geval zou ik het combineren met een handje noten. Ga dan uit van de 25 gram gedroogd fruit + 25 gram noten, de macro’s veranderen dan wel!

50 gram gedroogde mango: 163 calorieën
1,5 gram eiwit – 36,2 gram koolhydraten 0,5 gram vet

Krentenbol

Nog zo’n oldskool product wat ik dus onwijs lekker vind; een krentenbol! Helemaal niks mis mee als je gaat trainen en eet ze sindskort dus ook weer volop! Ik heb standaard een zakje in de vriezer liggen, dus kan altijd makkelijke en krentenbol pakken.

1 krentenbol à 50 gram = 134 calorieën
4,2 gram eiwit – 25,4 gram koolhydraten – 1,2 gram vet

Rijstwafels met appelstroop

Een collega at laatst rijstwafels met appelstroop. Ik at appelstroop altijd alleen op roggebrood, maar voor een training vond ik dat niet zo fijn. Roggebrood is typisch zo’n product waar ik dus een beetje van ga borrelen. Rijstwafels had ik nog nooit geprobeerd. Naast dat ik het super lekker blijk te vinden, heb ik dus ook geen last van mijn maag meer. Mocht jij geen last van vezels hebben dan is roggebrood met appelstroop ook top!

2 rijstwafels met 30 gram appelstroop = 138,6 calorieën
1,5 gram eiwit – 31,2 gram koolhydraten – 0,4 gram vet

pre workout snack

Havermout repen zonder noten

Ik heb ze al een tijdje niet gemaakt, maar vind ze wel onwijs lekker (note to self: snel dus weer maken); deze havermout repen. Destijds speciaal bedacht voor mensen met notenallergieën, maar ook zonder notenallergie is deze reep top. Lekker hoog in koolhydraten en valt niet als een blok op de maag.

1 haverreep: 181,5 calorieën
4,5 gram eiwit – 32,1 gram koolhydraten – 3,5 gram vet

Dadels met pindakaas

Voor dadel en pindakaas liefhebbers een hele bekende in het rijtje denk ik! De combinatie is dan ook onwijs lekker en het geeft goede energie. Ik ga er dan ook verder geen woorden meer aan vuil maken!

2 Medjoul dadels (40 gram) + 15 gram pindakaas = 198 calorieën
4,7 gram eiwit – 27,4 gram koolhydraten – 7,4 gram vet

Griekse yoghurt met rood fruit

Eentje die ik zelf eigenlijk niet zo vaak eet, maar waarvan ik wel weet dat veel andere mensen het heel lekker vinden. Zelf eet ik bijna altijd ’s ochtends kwark en eet ik dat ’s avonds laat graag nog een keer. Een derde keer zuivel op één dag vind ik zelf wat overdreven. Toch in het rijtje omdat het wel een fijne combinatie is!

150 gram Griekse yoghurt + 100 gram rood fruit = 221,5 calorieën
7,7 gram eiwit – 11,3 gram koolhydraten – 15,5 gram vet

pre workout snacks

Wortelcake met dadels

En last, but not least: een plak wortelcake met dadels (of bananenbrood, ook goed). Dit is echt een onwijs lekkere cake die enigzins gezond is en je dus prima regelmatig kunt eten. Ik bak hem op zondag en vries hem vervolgens in plakjes in, zo heb je er lang plezier van en blijft de cake vers.

Eén plak wortelcake met dadels: 172 calorieën
4,6 gram eiwit – 23,7 gram koolhydraten – 5,8 gram vet

Hopelijk heb je wat aan mijn tips en favoriete pre workout snacks! Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete pre workout snacks, deel je er een paar met me?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Avatar
Rosemarijn 1 mei 2017 at 11:11

Fijne blog! Ik neem altijd voor hardlopen ’s ochtends 2 uur van te voren een appel en wat rozijnen los. Dan heb ik meestal nergens last van (ik loop rond de 12k). Maar deze blog heeft me echt wat inspiratie gegeven! Thanks :)

Reply

Leave a Comment