SportWorkout

Playlists om het maximale uit de training te halen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 15 januari 2015 0 comments
playlists workout songs

Dat muziek tijdens het sporten de prestaties kan verbeteren, wisten we al. Muziekexpert voor sport en beweging Dr. Costas Karageorghis doet veelvuldig onderzoek naar de effecten van muziek tijdens het sporten en is zo tot een aantal conclusies gekomen. Spotify heeft hierop de handen ineen geslagen met Dr. Costas Karageorghis en Shaun T, fitnessgoeroe en oprichter van het welbekende INSANITY. Samen hebben ze op basis van de fitnesstrends van 2015 de ultieme playlists samengesteld. 

Shaun T voorspelt dat Krachttraining, CrossFit, Tabata, Cardio Dance en Insanity de fitness trends van 2015 worden. Op basis hiervan heeft Dr. Costas verschillende workout playlists gemaakt om zo het maximale uit je training te halen. De wetenschapper heeft een op maat gemaakte formule opgesteld op basis van ‘beats per minute’en de ritmische opbouw, melodie, harmonie en songtekst van een nummer.

Zo adviseert Dr. Costas voor Tabata een uptempo playlist met een hoog gemiddelde tempo van 118 BPM. Het wordt gekenmerkt door songteksten als “I don’t ever want to give up” en “I’m stronger than I’ve been before”. Bij Krachttraining wordt er geloofd dat het gaat om je gedachten verzetten en gebaseerd is op techniek. De playlist voor deze vorm van training bevat daarom mid-tempo nummers met een gemiddelde van 112 bpm. Het reflecteert de langzame, gestage bewegingen en helpt aandacht weg te nemen bij de gevoelde spierpijn tijdens de training. Het laatste voorbeeld wat ik wil noemen is CrossFit, een workout die verschillende trainingen combineert. Nummers moeten niet te hard worden gedraaid omdat het ritmegevoel en volgorde van aanwijzingen van de trainer belangrijk zijn om de zeer intensieve oefeningen onder de knie te krijgen. Daarom ook hier een mid-tempo playlist wat zorgt voor de ideale achtergrond.

Daarnaast deden ze een analyse van meer dan elf miljoen workout playlists op Spotify en daaruit bleek dat “All about that bass” van Meghan Trainor de meest gestreamde workout track wereldwijd is.

Benieuwd naar alle playlists?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment