EatReceptenSpreads & Dips

Pittige Arabische Muhammara dip

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 6 december 2014 9 Comments
muhammara recept

Voor mijn werk was ik een paar weken geleden op de Margriet Winter Fair, iets waar ik persoonlijk nooit heen zou gaan, maar wel grappig om een keer rond te lopen. Wat een drukte! Ik kreeg daar van Maza een bakje Muhammara, een dip van gegrilde paprika, granaatappel en walnoot. Heel erg lekker en super zoet. Toen ik op de ingrediëntenlijst keek, bleek dat er verschillende soorten suiker in zaten. Ah, vandaar. Dat moest ik zelf ook kunnen maken, dus dat deed ik vorige week zondag tijdens mijn wekelijkse kookdagje.

Ik vind de Muhammara heerlijk met een bruin speltbroodje met geitenkaas, tomaat en spinazie. Het is ook erg lekker met bijvoorbeeld kipfilet, hüttenkase of avocado. Of gewoon om te dippen met een soepstengel!

Voor een vol bakje (paar dagen houdbaar):

  • 3 grote rode paprika’s
  • 1/2 rode peper
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1 limoen
  • 100 gram walnoten
  • 30 gram couscous
  • 1 tl komijn
  • 1 el granaatappelsiroop*
  • Zout

Granaatappelsiroop kun je bij een Turkse supermarkt kopen, staat bij de salade dressings. Eventueel kun je dit zelf maken door sap van granaatappelpitjes in te koken tot er een dikke stroop ontstaat. 

Leg de paprika’s in een ovenschaal en rooster ze 15-20 minuten in de oven tot de schil op een paar plekken zwartgeblakerd is. Laat buiten de oven afkoelen.

Wel als de couscous in een bakje met een beetje kokend water. Verwijder de velletjes van de paprika’s en snijd in grove stukken. Snijd het rode pepertje door de helft en verwijder de pitjes, snijd ook de ui en knoflook.

Doe alle ingrediënten behalve het zout in de keukenmachine en laat deze draaien tot er een mooie dip ontstaat. Mocht je hem niet smeerbaar genoeg vinden dan kun je een beetje olijfolie toevoegen, maar in mijn geval was dat niet nodig. Breng op smaak met zout.

muhammara recept

image_print

9 Comments

Courgette pannenkoekjes - Eat.Run.Love. 14 september 2016 at 22:30

[…] Een jaar geleden plaatste ik een recept voor courgette koekjes met feta en munt, een gerechtje dat ik op Ibiza had gegeten. Het werd tijd voor een nieuwe variant; een iets groter formaat courgette pannenkoekjes. Weer met diverse kruiden waardoor het hartige pannenkoekjes zijn geworden. Heerlijk voor de lunch, maar je kunt ze ook ‘s avonds als bijgerecht eten. Ze hebben een perfecte verhouding eiwitten / koolhydraten / vetten, dus dit is ook een geschikte maaltijd voor na het sporten! Je zou het misschien niet verwachten, maar het vult echt enorm. Na het eten van deze pannenkoekjes ben je wel even verzadigd. De pannenkoekjes blijven vrij zacht van binnen, maar ik vind dat persoonlijk niet zo erg. Heerlijke met bijvoorbeeld tomaat en komkommer, een tzatziki dip of muhammara. […]

Reply
Feta dip met dille - Eat.Run.Love. 17 juli 2016 at 07:00

[…] vind je misschien ook interessant: – Pittige Arabische muhammara dip (ook op de foto te zien) – Wortel gember hummus – Tuinbonenspread met […]

Reply
Top 10 recepten 2015 - Eat.Run.Love. 2 januari 2016 at 07:04

[…] Pittige Arabische Muhammara dip […]

Reply
Anita Twiss 22 oktober 2015 at 14:57

Ik heb deze saus voor t eerst gegeten bij falafel. Verslavend lekker!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 22 oktober 2015 at 17:59

Oh dat is een goed idee! Moet ik een ook een keer doen.

Reply
Mimi.. 8 december 2014 at 20:45

Lekker en leuk!

Reply
Ester 7 december 2014 at 22:55

Ik heb er nog niet eerder van gehoord, maar lijkt me een fijne dip voor op de tafel met wat stokbroodjes, humus en feta!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 8 december 2014 at 23:27

Lekker ook in combinatie met feta ja! Dat is een goede tip!

Reply
Eline 6 december 2014 at 11:33

Lijkt me heel erg lekker! Ga ik een keer maken :)

Reply

Leave a Comment