ReceptenZoete tussendoortjes

Pepernoten met roggemeel

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 november 2014 7 Comments
pepernoten maken

Vorige week plaatste ik een recept voor gevuld speculaas, die goed in de smaak valt bij bezoekers, erg leuk! Omdat Sinterklaas niet compleet is zonder pepernoten, bakte ik ook die zelf. Officieel zijn dit eigenlijk kruidnoten, pepernoten worden namelijk gemaakt van hetzelfde deeg als taaitaai en zijn dus zacht. Maar in de volksmond worden pepernoten vaak gebruikt voor kruidnoten!

Ik had zin om roomboter te gebruiken, persoonlijk vind ik dat iets lekkerder dan kokosolie in dit soort baksels. Ik schreef eerder een blog over het gebruik van vetten, biologische grasboter is ondanks de verzadigde vetten een gezonde keuze (met mate!). En ondanks de roomboter zijn deze pepernoten een stuk verantwoorder dan die in de winkel liggen. Wil je de pepernoten nog iets meer verantwoord maken, vervang de roomboter dan voor (geurloze) kokosolie.

Pepernoten met roggemeel
  • 250 gr roggemeel
  • 100 gr biologische grasroomboter
  • 100 gr gedroogde dadels
  • 2 el speculaaskruiden
  • flinke snuf zeezout
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 ei

Week de dadels een half uurtje in kokend water om ze wat zachter te maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Hak de dadels fijn in de keukenmachine, voeg een klein scheutje water toe zodat je een smeuïge pasta krijgt. Meng vervolgens alle ingrediënten met je handen tot een samenhangend deeg.

Maak kleine balletjes van het deeg, iets kleiner dan een pepernoot want ze rijzen nog een beetje. Ik vind zelf ongeveer een balletje van een cm bij een cm het beste formaat, rangschik ze op de bakplaat en duw een beetje platter. Bak ze in ongeveer 20 minuten knapperig en bruin. Houd vanaf 15 minuten goed in de gaten, want kan heel snel gaan, helemaal als je een goede oven hebt!

Laat afkoelen (al zijn ze zelfs warm lekker)!

pepernoten maken

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

7 Comments

Speculaas - Eat.Run.Love. 6 november 2016 at 10:00

[…] pepernoten en speculaasjes al in de winkel. Alweer twee jaar geleden plaatste ik een recept voor pepernoten en gevuld speculaas online, maar nog nooit maakte ik zelf speculaas. Daar bracht ik vorig weekend […]

Reply
Avatar
Angela | Great Body & Skin 3 december 2014 at 17:37

Vraagje: worden deze goed knapperig?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 3 december 2014 at 23:58

Ja, maar het is wel belangrijk dat je ze lang genoeg in de oven doet. Als ze nog zacht aanvoelen dan blijven ze ook zacht. Je moet dus zo lang in de oven doen dat ze al knapperig aanvoelen als je ze warm uit de oven haalt en dan zijn ze perfect vind ik!

Reply
Gezonde speculaasrecepten - How about healthy? 27 november 2014 at 06:15

[…] Homemade pepernoten van Eat.Run.Love […]

Reply
Avatar
Eline 18 november 2014 at 10:47

Worden ze kanpperig of blijven ze een beetje zacht?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 18 november 2014 at 13:28

Dat is afhankelijk van hoelang je ze in de oven doet. Ik heb ze knapperig gemaakt. Dat betekent dat je elke keer even moet kijken / voelen of ze al een mooie bruine kleur hebben en knapperig aanvoelen! Uiteindelijk hebben ze bij mij dus zo’n 20 min in de oven gezeten.

Reply
Avatar
Manon 18 november 2014 at 07:28

Oeh lekker hoor! Misschien ga ik deze wel bakken als ik tijd heb :)

Reply

Leave a Comment