ReceptenZoete tussendoortjes

Ontbijtkoek met speculaas

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 17 oktober 2014 27 Comments
gezonde ontbijtkoek

Jaar in dag uit at ik vrijwel elke dag ontbijtkoek, zo lekker! Maar boordevol suiker natuurlijk, dat vroeg om een eigen, zelfgemaakte en gezonde variant. Al aan een paar mensen laten proeven en iedereen beaamt de smeuïgheid en smaak van ontbijtkoek.

10 plakken:

  • 250 gr roggemeel
  • 300 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 ei
  • 2 el koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 125 gr dadels
  • snufje zout

Verwarm de oven op 180 graden.

Maak de dadels in een hakmolen fijn (gaat iets makkelijker als je ze even laat weken in heet water). Voeg vervolgens alle ingrediënten toe en kneed er een egaal deeg van. Het blijft een beetje plakkerig, ik gebruikte zelf dan ook een keukenmachine.

Doe het deeg een cakeblik bekleed met bakpapier en strijk glad. Zet voor 35 minuten in de oven (dit kan eventueel iets langer of korter zijn afhankelijk van je oven. De ontbijtkoek is goed als de bovenkant licht mee veert en er een ‘schone’ satéprikker uit komt.

Verpak per stuk in huishoudfolie en je hebt een heerlijk tussendoortje. Een kind kan de was doen!

Voedingswaarden per plak: 138 calorieën
3,6 gram eiwitten – 25,9 gram koolhydraten – 1,5 gram vetten

gezonde ontbijtkoek

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

27 Comments

Avatar
Kirsten 10 augustus 2019 at 17:16

Hoi,

Ik zou graag dit lekkere recept eens proberen! Kan ik de roggemeel vervangen door speltmeel?

Ik hoor het graag!

Groetjes Kirsten

Reply
Avatar
Jessica 10 augustus 2019 at 17:31

Ja hoor, dat kan zeker! Gebruik zelf ook vaak volkoren meel. Veel succes met maken!

Reply
Sport en eetdagboek #26 - Eat.Run.Love. 31 oktober 2015 at 20:38

[…] werk eet ik een plakje ontbijtkoek als tussendoortje. ’s Middags een restje kikkererwtensoep van maandag met lekker vers brood […]

Reply
Sport en eetdagboek #25 - Eat.Run.Love. 19 oktober 2015 at 07:08

[…] te pruttelen eet ik nog een handje cashewnoten en werk ik aan mijn blog. Na het eten maak ik een ontbijtkoek, bak ik kip voor de lunch van de volgende dag, werk ik aan mijn blog en kijk ik […]

Reply
Wat kun je het beste voor of na een training eten - Eat.Run.Love. 23 april 2015 at 08:49

[…] opties voor een vroege ochtend training zijn een banaan, een rijstwafel met pindakaas of een stukje zelfgemaakte ontbijtkoek. Dit zijn producten met snelle koolhydraten, dus die snel hun werk gaan doen en niet zwaar op de […]

Reply
Warme chocolademelk - Eat.Run.Love. 3 januari 2015 at 07:07

[…] met een plakje zelfgemaakte ontbijtkoek, succes […]

Reply
Avatar
Angela | Great Body & Skin 3 december 2014 at 17:36

Yep, was ook jaren verslaafd aan kruidkoek. Sinds kort maak ik hem weer, maar dan gezond! Tip: je kunt in het najaar ook pompoen verwerken door het recept, ook erg lekker!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 3 december 2014 at 23:57

Ja dat staat hoog op mijn verlanglijstje om nog een keer te maken, misschien dit weekend even proberen! Thanks.

Reply
Avatar
Noortje 1 november 2014 at 18:05

Yes, wat een top recept!! Thanks, had er zelf een maar die werd altijd erg droog. Deze is perfect!!!! Succes met je te gekke blog.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 1 november 2014 at 21:07

Goed om te horen!! Geniet ervan :)

Reply
Deze maand gelezen • Dromen in Pixels 30 oktober 2014 at 07:00

[…] Jessica deelde een fijn recept voor ontbijtkoek met speculaas • lees op eatrunlove.nl […]

Reply
Avatar
Hanneke van de Kamp 18 oktober 2014 at 11:00

Hallo, wat een inspirerende gerechten! Ik ben daar erg blij mee! Vriendelijke groet, Hanneke

Reply
Avatar
Ester 17 oktober 2014 at 18:03

Ik haal ‘m net uit de oven, en het ruikt heerlijk! Ik heb iets meer speculaaskruiden + kaneel gebruikt, en een beetje amandelmeel toegevoegd (mijn roggemeel was voor de 250 gram al op). Wat een fijn en snel recept!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 oktober 2014 at 22:17

Lekker!!! Geniet ervan :)

Reply
Avatar
Erica 17 oktober 2014 at 11:21

Kan het ook met boekweitmeel?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 oktober 2014 at 14:05

Ik heb zelf nog nooit met boekweitmeel gebakken, dus heb daar geen ervaring mee. Maar doordat boekweit glutenvrij is plakt het van zichzelf wat minder. Je zou het gewoon eens moeten proberen! Je kunt eventueel wat geweekte lijnzaad of chiazaad toevoegen als extra ‘plakmiddel’ of wat extra dadels, maar dan wordt het natuurlijk ook zoeter.

Laat je weten als je het hebt geprobeerd?

Reply
Avatar
Eline 17 oktober 2014 at 10:53

Lekker, ga ik zeker eens maken :)

Reply
Avatar
Erica 20 oktober 2014 at 21:00

Ik heb extra geweekte lijnzaad toegevoegd en hij is goed gelukt! :-)

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 20 oktober 2014 at 21:32

Yes wat fijn om te horen! Geniet ervan :)

Reply
Avatar
Stacey 17 oktober 2014 at 09:48

Oeh dit ziet er heerlijk uit, ik mis zo af en toe een plakje ontbijtkoek wel eens omdat het stiekem toch wel heel lekker is. Denk je dat ik het ook met amandel meel zou kunnen maken?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 oktober 2014 at 14:07

Amandelmeel heeft een wat lossere structuur, dus je hebt kans dat het meer uit elkaar valt dan met roggemeel. Ik zou het evt. mengen met een ander soort meel of een extra bindmiddel toevoegen (geweekte lijn/chiazaad, een extra ei of dadels – wordt het alleen wel zoeter door). Je zou het gewoon even moeten proberen!

Reply
Avatar
Nathalie 17 oktober 2014 at 09:35

Jumjumm! Die komt in mijn receptenboekje!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 oktober 2014 at 14:08

Leuk, laat je weten als je hem een keer hebt geprobeerd?

Reply
Avatar
Marijke 17 oktober 2014 at 09:32

Oh, ik ben ook al een tijdje op zoek naar een suikervrij recept voor ontbijtkoek! Hoelang is het ongeveer houdbaar?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 17 oktober 2014 at 14:09

Ik zou een paar dagen aanhouden. Maar wat ik vaak doe is het na het bakken in plakjes snijden, per stuk verpakken in huishoudfolie en dan in de vriezer. ’s ochtends even uit de vriezer halen en je hebt een heerlijk tussendoortje om 10.00 (of later natuurlijk!).

Reply
Avatar
Manon 17 oktober 2014 at 08:07

Dit ga ik ook eens maken! Ik hou ook van peperkoek maar inderdaad door de hoeveelheid suiker sla ik het vaak over

Reply
Avatar
Marijke 18 oktober 2014 at 21:03

Bedankt voor de bewaartip! Ondertussen heb ik het recept geprobeerd en het smaakt heerlijk! Die geur van de ontbijtkoek in de oven is zalig!

Reply

Leave a Comment