Persoonlijk

Nooit meer te druk

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 18 december 2016 0 comments
Nooit meer te druk

Druk.

Een herkenbaar woord? Veel mensen geven dit als antwoord als er wordt gevraagd hoe het gaat, inclusief ikzelf. Het lijkt wel een stopwoordje. Ik betrap mezelf er vaak op dat ik dit antwoord als iemand me vraagt hoe het gaat. Voor ik het door heb floept het eruit, het is een makkelijk antwoord. Maar is het wel echt zo? Zijn we wel echt druk of maken we het onszelf alleen maar heel erg druk? Druk zijn is relatief, je kiest er namelijk zelf voor om zoveel te doen dat je het gevoel hebt dat je druk bent.

Ja, ik ben druk want ik heb een full time kantoorbaan en run daarnaast bijna full time een blog, wil 6x per week sporten en daarnaast ook nog quality time doorbrengen met mijn vriend, vriendinnetjes en familie. Ik kan er ook voor kiezen om één van deze dingen te laten vallen en dan ben ik gelijk een stuk minder druk. Maar dat doe ik niet, dus blijf ik antwoorden dat ik druk ben. Een vicieuze cirkel.

Nooit meer te druk

Collega één wees me op het boek “Nooit meer te druk”. Een paar weken later wees collega twee me op het boek. Ik zag het op Instagram voorbij komen en vervolgens zei collega drie dat het wel iets voor mij zou zijn. Toen moest ik het boek dus wel bestellen, want inmiddels was ik wel nieuwsgierig geworden. Zou het echt een holy grail zijn?

Nooit meer te druk is geen timemanagement boek, maar een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes.

Mijn aandacht was direct getrokken bij het lezen van de backcover, want zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik soms nogal moeite met het maken van keuzes. Het eerste hoofdstuk is een feest der herkenning, ik kon alleen maar knikkend meelezen. Er wordt omschreven wat drukte inhoudt, waarom we denken dat we het druk hebben en waarom we het in feite druk hebben (het is makkelijk, een verslaving en een vermijding). En je begint met nadenken of de dingen die je doet wel echt zo belangrijk zijn. Kun je niet bepaalde zaken (’s avonds je mailbox checken bijvoorbeeld) laten voor wat het is?

Druk zijn is een waardeloos merk

Drukte is niet alleen een toestand maar ook een merk. Op honderden manieren laten we elke dag merken hoe druk we het hebben: iedereen mag het weten. Eigenlijk is dat vreemd. Met druk zijn spring je niet in het oog, blijf je anderen niet bij en kun je jezelf niet onderscheiden: iedereen heeft het immers druk. Druk zijn is niet cool, niet boeiend en niet effectief. Maar omdat het als een successtrategie wordt gezien, verspreiden veel mensen als voornaamste reden over zichzelf dat ze het druk hebben, echt heel druk. (Citaat uit Nooit meer te druk).

Nooit meer te druk

We zijn het beter af met minder vrienden

Door de komst van social media wordt het ons ook niet echt makkelijker gemaakt. Je hebt er een dagtaak aan als je continu op de hoogte wilt blijven van alles wat er gebeurd in je omgeving. Ik krijg soms gewoon een onrustig gevoel wanneer ik een paar uur niet op Instagram ben geweest, straks mis ik een belangrijke update! Maar even serieus, hoe belangrijk is het dat je van die surfchick aan de andere kant van de wereld een update ziet? Social media maakt het makkelijker om met meer mensen contact gehouden, maar het levert ook druk op. Want die oude scharrel van vroeger, dat leuke buurmeisje of ex-collega vragen allemaal om aandacht. In het boek staat een interessante methode van antropoloog Dunbar. We hebben meestal vijf mensen die ons heel erg na staan, vaak onze directe familie en vrienden. De volgende kring omvat 15 mensen, de kring daar omheen 50 mensen en de laatste kring 150 mensen. Bedenk voor je zelf maar eens of je de meeste energie haalt uit 500 Facebook vrienden of uit de kring van 15 mensen. Waarschijnlijk is je conclusie dat je daar veel meer energie en voldoening uit haalt. Zonde dus eigenlijk om heel veel tijd te besteden aan die talloze vage kennissen.

Veranderingen in je leven

Er worden heel veel situaties geschetst in het boek, maar ook praktische hulpmiddelen die kunnen helpen bij het bereiken van veranderingen in je leven. Dit kan met van alles te maken hebben; van het minder bezig zijn met je mail tot het waarmaken van je droom. Uiteindelijk draait alles om keuzes maken en prioriteiten stellen. Deze strategieën helpen om je goede voornemens tot uitvoer te brengen.

  • Stel jezelf een duidelijk doel
  • Houd het klein
  • Plan je volgende stap
  • Gebruik sociale beïnvloeding
  • Neem een nieuwe gewoonte op sleeptouw
  • Beloon goed gedrag
  • “Ach, wat maakt het ook uit”

En, is het een holy grail? 

Ik begon drie maanden geleden aan het boek, en het is nu net een paar weken uit. Betekent dat dat ik het saai vond? Nee dat niet, maar ik vond het nog best pittige kost. Niet een boek wat je even lekker weg leest ter ontspanning. Al zijn de meningen daar ook over verdeeld, want ik ken mensen die er doorheen vlogen. Ik dus niet. En toch vond ik het super interessant. Het heeft me aan het denken gezet en ik denk wel drie keer na voordat ik weer eens antwoord dat ik het druk heb. Ook vraag ik mezelf vaker bij dingen die ik “moet” doen of ik ze wel echt moet doen. Mocht jij ook dat gevoel van drukte herkennen, dan is dit zeker een aanrader om te lezen!

Nooit meer te druk is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com voor €17,99.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment