SportSportswear & gear

Nieuw sportmaatje: Suunto Spartan Sport

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 24 mei 2017 3 Comments
Suunto Spartan Sport Wrist HR

Sinds ik ooit ben begonnen met het dragen van een sporthorloge kan ik niet meer zonder. Het geeft zoveel waardevolle inzichten in jouw training, plus dat het motiverend werkt om net een stapje harder of verder te zetten. Inmiddels heb ik er een aantal versleten en was toe aan een nieuwe. Op zich was ik nog best blij met mijn oude sporthorloge (TomTom Spark), hij werkte nog prima naar behoren. Maar ik miste iets. Ik wilde graag een horloge die ik ook kan gebruiken tijdens de triathlon, waar dus een triathlon modus op zit. Mijn zoektocht begon en toen stuitte ik de Suunto Spartan Sport. Zelf had ik nog geen ervaring met dit merk, maar in de watersport wereld is het een erg bekend merk. Mijn vriend is windsurfer en veel windsurfers varen met dit merk horloge. Mijn interesse was dus gewekt! Eind maart bracht Suunto hun allernieuwste sporthorloge uit; de Suunto Spartan Sport Wrist HR. Dit horloge is uitgerust met optische polshartslagmeting die qua accuratesse nauwelijks onderdoet voor een borstband. Als een van de gelukkigen mocht ik dit horloge in ontvangst nemen. Je kunt je voorstellen dat ik stond te springen.

Mijn eerste indruk

Het eerste wat ik dacht toen ik het doosje opende: “poeh, hij is wel erg groot”. Maar al snel was ik gewend aan de grootte en vond ik het eigenlijk wel stoer. Door de kleurencombinatie (zachtroze met zwart) is hij vrouwelijk, maar toch ook sportief. Ik vind hem prachtig en draag hem ook graag als ik niet aan het sporten ben omdat hij ook algemene activiteiten zoals aantal stappen, calorieverbruik, actieve tijd en hartslag over 24 uur bijhoudt. Ok, het is misschien niet zo belangrijk wat anderen er van vinden, maar tot nu toe heb ik er erg veel complimentjes over gekregen. Altijd leuk om te horen!

Het horloge instellen met jouw sporten

Het horloge heeft vooringestelde sportmodi voor o.a. triathlon, zwemmen, fietsen, hardlopen, trailrunnen en wintersport. Daarnaast zijn er ook modi voor specifieke trainingsvormen, wedstrijden en activiteiten. Via het platform Movescount kun je jouw horloge helemaal instellen zoals jij dat zelf wilt. Zo heb ik in mijn horloge alleen de sporten opgenomen die ik beoefen; triathlon, hardlopen, fietsen, zwemmen, trailrunnen en crossfit. Van elke sport heb ik via Movescount ingesteld hoe ik wil dat de schermen eruit zien. Bij hardlopen heb ik namelijk een andere behoefte dan bij fietsen of crossfit.

In het horloge is een ook een logboek terug te vinden met alle trainingen. Hier krijg je in een handig overzichtje de laatste resultaten; o.a. afstand, tijd, hartslag, hersteltijd en trainingseffect.

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Inzicht en advies bij het sporten

De Suunto Spartan Sport heeft een optische polshartslagmeting die naar verluid niet onder doet aan een borstband. Dit komt omdat Suunto gebruik maakt van de gepatenteerde PerformTek biometrische meettechnologie van Valencell. Volgens tests van dit hightech bedrijf levert deze optische polshartslagmeting een nauwkeurigheid die ongekend is in de markt. Verder zorgt de GPS tracking en ingebouwde accelerometer ervoor dat het horloge zeer nauwkeurig alle trainingen bijhoudt. Ook zit er een navigatie modus op het horloge waarmee je zelf je eigen routes kunt inladen. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar over een paar weken ga ik naar de Ardennen en dan zal ik dat zeker gaan uit proberen.

En doet Suunto Spartan Sport wat hij belooft?

Tot nu toe ben ik niets dan lovend over het horloge. Ik vind hem super fijn werken en hij is naar mijn idee heel nauwkeurig. Tijdens crossfit geeft hij aan hoeveel calorieën er verbrandt worden en hoe hoog mijn hartslag is. Ook de hersteltijd wordt berekend. Tijdens alle andere duursporten die ik doe meet hij goed de afgelegde afstand, gemiddelde snelheid, hartslag etc. Eigenlijk wat je ook gewoon verwacht van een goed sporthorloge. Ook calorieën worden geregistreerd, al heb ik wel het idee dat ik minder calorieën verbrand dan op andere horloges wordt weergegeven (of ik ben altijd voor de gek gehouden, ik ga nu maar uit van dit horloge :)). GPS wordt heel snel gevonden, dat vind ik een groot pluspunt. En zelfs met zwemmen is dit horloge erg nauwkeurig. In een binnenzwembad is mijn ervaring dat de meeste horloges behoorlijk wat moeite hebben om de afgelegde afstand goed te meten, vooral als je schoolslag doet. De Suunto is zelfs hier vrij nauwkeurig in. Op een afstand van 1500m (zelf banen geteld), gaf het horloge 1550m aan. [Edit: door de lengte van het zwembad op het horloge in te stellen is hij helemaal nauwkeurig :)].

Er zijn nog wel een aantal dingen die ik uit wil/moet vinden, zoals het trainen op hartslagzones en het trainen met navigatie. Ik weet mijn hartslagzones, maar ik heb nog niet ontdekt hoe ik deze op de juiste manier in mijn horloge krijg en er ook zodanig mee kan trainen. [Edit: de navigatie functie heb ik inmiddels ook meerdere keren gebruikt, zowel met fietsen als met trailrunning. Werkt top!] Ook wil ik me nog iets verder verdiepen in de hersteltijd, trainingseffect en EPOC. En net als met elk nieuw device moet je altijd even wennen aan het platform waarmee gewerkt wordt. Movescount heeft volgens mij ontzettend veel te bieden, maar ik ben er nog niet helemaal thuis in!

De verkoopadviesprijs van Suunto Sport Spartan Wrist HR is €499, maar als je een beetje goed zoekt online kun je hem wel voor wat minder kopen. Wanneer jij veel en intensief bezig bent met sporten en je gezondheid vind ik het de investering meer dan waard. 

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Suunto Spartan Sport Wrist HR

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

3 Comments

Waarom wielrennen leuk is! - Eat.Run.Love. 13 juni 2017 at 07:00

[…] op. Ook kom je op de racefiets op plekjes waar je normaal gesproken niet komt. Ik heb zelf een Suunto Spartan sporthorloge en op het platform Suunto Moves kan ik mijn afgelegde routes bekijken en ook direct weer nieuwe […]

Reply
Avatar
Linda 25 mei 2017 at 12:39

Fijne review! Ik ben ook op zoek naar zo’n horloge, maar zie door de bomen het bos niet meer. Ik houd deze in m’n achterhoofd, al schrikt de prijs me wel een beetje af.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 25 mei 2017 at 13:59

Ja dat snap ik, het is een prijzig horloge. Het hangt ook heel erg af waarvoor je hem allemaal wilt gebruiken. Dit is denk ik wel één van de meest uitgebreide horloges die er is. Ik vond de triathlon modus erg belangrijk, maar als je die bijvoorbeeld niet doet volstaat een wat simpeler hardloop horloge zoals Suunto Ambit ook. Maar in mijn geval wilde het oog ook wat, en vind deze erg mooi. Draag hem ook casual bijna dagelijks. Dus als ik er op die manier naar kijk vind ik de prijs alweer iets meevallen.

Reply

Leave a Comment