Hardlopen / TrailrunningSport

New York Marathon voorbereiding

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 6 oktober 2015 2 Comments
new york marathon tips

Nee hoor, ik ga de New York marathon niet lopen, maar omdat ik weet dat er heel veel lezeressen zijn die wel marathon ambities hebben of misschien zelfs al voor een marathon trainen wil ik dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zelf heb ik helemaal niet de ambitie om een marathon te lopen, ik verwacht ook niet dat dat ooit gaat komen. Daarom heb ik Kim gevraagd om haar tips te delen in aanloop naar de New York Marathon voorbereiding.

Even kort over Kim: “Eigenlijk loop ik pas serieus sinds 2 jaar hard. Daarvoor deed ik wel eens hardloopwedstrijdjes mee, maar altijd naast mijn andere sportieve activiteiten. Toen ik serieuzer werd met hardlopen, merkte ik dat ik steeds sneller werd. En dat smaakte naar meer, maar niet naar een marathon hoor. Ik heb altijd gezegd dat ik geen marathon wilde lopen; te ver, te zwaar, teveel tijd. Door een vriendinnetje ben ik toch over de marathon gaan nadenken, want hoe gaaf zou het zijn om in New York te lopen. Daarbij word ik dan ook 30, dus ik besloot ervoor te gaan. Jammer genoeg heeft mijn vriendinnetje besloten om het niet te doen dus ging ik op zoek naar een manier om toch alleen te kunnen gaan. Via een andere kennis kwam ik terecht bij “Run for Life”, een stichting die samenwerkt met KWF Kankerbestrijding. En dat opende de deuren voor mij naar New York!”

Training

In aanloop naar de marathon traint Kim 3x per week, het hardloopschema waarbij ze traint op hartslag heeft ze via internet gevonden. Elke woensdag traint ze met de Running Junkies in Den Bosch waar ze een middellange afstand loopt. Indien haar schema het aangeeft, loopt ze voor of na de training nog een aantal kilometers extra. Daarnaast doet ze één keer per week een extensieve intervaltraining; denk aan 2x 2km, 3x4km of 5x 2km. Ook dit staat opgenomen in het schema. Elk weekend staat er een lange afstand op de planning. Indien mogelijk doet ze mee aan trainingsloopjes.

Kim doet daarnaast geen andere trainingen, omdat ze denkt dat ze lichamelijk sterk genoeg is en niet het risico wil nemen om nu nog te starten met krachttraining met kans op een blessure of overtraining. Het aantal trainingen is niet anders dan normaal, ook voor de marathontraining trainde ze al 3x per week, maar op een wat lager pitje.

Eten

Het eetpatroon van Kim is wel iets veranderd. Ze eet meer dan normaal en heeft er bewust voor gekozen om gezonder te gaan eten. Zo drinkt ze al twee maanden geen alcohol meer, eet ze meer koolhydraten en meer groenten. Pasta, brood, noten en fruit komen in voor in haar dagelijkse menu. Waar ze voorheen bij trek ’s avonds naar iets lekkers greep, kiest Kim er nu bewust voor om iets voedzaams te pakken.

“Afgelopen zondag liep ik 30 km, ik at daarna iets kleins, maar niet voldoende waardoor ik later op de dag duizelig werd. Mijn lichaam vraagt echt om meer eten. Ik heb met een sportdiëtist gesproken die dit aangeeft, maar ik merk het zelf ook.”

Ook kiest Kim er nu voor om nog maar twee keer per week boodschappen te halen in tegenstelling tot voor de trainingen toen ze elke dag na het werk naar de supermarkt ging. Op deze manier maakt ze bewustere keuzes, is er altijd iets voedzaams in huis en minder verleiding om iets lekkers te kopen.

Tijdens de trainingen en wedstrijden gebruikt Kim gelletjes. Eigenlijk wilde ze daar niet aan – omdat het niet echt lekker is – maar op advies van anderen is ze er toch mee begonnen. De benen worden gedurende lange afstanden toch vaak zwaar, dit komt door te weinig vocht of eten. Gelletjes voorkomen dat en geven weer een boost. Kim is pas bij 21 km begonnen met gelletjes en merkte dat het gelijk effect had. Persoonlijk vindt ze SIS go gel Apple lekker. Deze is het minst zoet en redelijk makkelijk weg te krijgen, test ook hier van te voren goed mee! Elke 7 km neemt ze een gelletje tijdens een lange afstand. Verder heeft ze een waterbelt met vijf flesjes, die ze allemaal leeg drinkt.

Rust

Wat veel mensen wel eens vergeten is het belang van voldoende rust. Voor Kim zorgt drie keer per week trainen er voor dat haar lichaam goed kan herstellen en dat het trainen überhaupt goed haalbaar is in combinatie met het drukke werkleven. Wel merkt ze dat haar sociale leven echt op een iets lager pitje staat. Als er op zaterdag een training van 30 km op het programma staat, kiest ze ervoor om op vrijdag om 22.30 in bed te liggen. Kim kijkt er stiekem dan ook wel naar uit als de marathon training weer voorbij is!

new york marathon tips

Running gear

Kim heeft speciaal voor de marathon nieuwe schoenen gekocht; dit zijn de Mizuno Waverider 18 (een neutrale schoen). In juli kocht ze deze zodat ze precies genoeg trainingsuren erop zou maken om de marathon goed uit te kunnen lopen. Het liefst loopt ze in een korte broek, maar gezien de temperaturen wordt het waarschijnlijk een tight. Ook gaat ze afhankelijk van de temperatuur arm sleeves gebruiken, als het warmer wordt doe je deze makkelijk af.

Om haar middel heeft ze twee belts; een SPIbelt voor haar gelletjes en telefoon en een waterbelt met vijf flesjes voor het water. Beiden voldoen net niet helemaal aan haar eisen, waardoor ze er voor kiest met twee belts te lopen. De SPIbelt is super licht en blijft goed zitten waardoor ze daar geen last van heeft in combinatie met de waterbelt.

Daarnaast loopt ze met een Garmin Forerunner 220, een sporthorloge met hartslagmeter (borstband). Hiermee kan ze precies zien hoe ze loopt en het biedt een soort zekerheid. Speciaal voor de marathon heeft ze een sportmedische keuring gedaan om haar omslagpunt te bepalen, hierdoor weet ze precies in welke hartslagzone ze moet lopen. Lichamelijk merkt ze goed als ze daar overheen gaat, maar het horloge kan dat ook bevestigen en dat vindt ze een fijn idee. Kim merkt daarnaast ook dat haar herstel beter is als ze niet over het kantelpunt heen gaat, zo liep ze haar laatste 30 km training in 2.33, zonder daarna spierpijn te hebben.

Tips

Bij Running Junkies zitten meerdere mensen die al een aantal marathons op hun naam hebben staan, ze heeft daar zelf veel tips vandaan en dat is ook één van haar adviezen. Praat met mensen die al een marathon op hun naam hebben staan, het liefst dezelfde als die jij gaat lopen. Dan kun je informatie inwinnen over o.a. het startvak, het parcours en natuurlijk hoe de marathon ervaren wordt!

Tips die Kim heeft ontvangen en zelf heeft ervaren:

  • Train volgens een trainingsschema dat bij jou past, voel je eigen lichaam aan
  • Laat een sportmedische keuring doen om bevestiging te krijgen dat je gezond bent en te bepalen binnen welke hartslagzones je moet lopen
  • Loop in een groepje, zoals Running Junkies, dit zorgt ervoor dat je structureel loopt, soms wat dieper gaat dan je alleen zou doen en daardoor meer progressie maakt. Kim is echt sneller gaan lopen door te trainen met de Running Junkies
  • Je zult weinig slapen door de zenuwen, het heeft geen zin om je daar druk om te maken en waarschijnlijk sta je strak van de adrenaline waardoor je genoeg energie hebt
  • Zorg voor goede folie om jezelf tijdens het wachten vooraf warm te houden, drie lagen kleding werken op een gegeven moment niet meer
  • Niet te snel starten, laat je vooral niet gek maken door mensen om je heen
  • Gewoon genieten!

Tot slot

Zoals het artikel begon; Kim loopt voor het goede doel KWF Kankerbestrijding via “Run for Life”. Ze heeft inmiddels al meer dan €2200 opgehaald, maar zou het liefst €2500 binnenhalen. Wil je haar sponsoren om de New York Marathon uit te lopen, dan kan dat op deze pagina.

new york marathon tips

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Crème Coffee & Pastry || Den Bosch - Eat.Run.Love. 14 november 2015 at 14:19

[…] enige tijd geleden was ik een dagje in Den Bosch voor het interview met Kim (update: inmiddels heeft zij de New York Marathon zeer succesvol gelopen!). Natuurlijk ging ik […]

Reply
Avatar
Mari Durieux 6 oktober 2015 at 09:37

Kim is heel goed aan het trainen en gaat een supertijd lopen in New York (zover dat daar mogelijk is) Leuk artikel Jessica!

Reply

Leave a Comment