PersoonlijkSportTriathlon

Mijn eerste triathlon

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 28 september 2016 12 Comments
Mijn eerste triathlon

Of eigenlijk; eerste officiële triathlon. Een paar weken geleden deed ik een estafette triathlon met mijn vriend en zijn broer, maar die tel ik dus niet mee. Dat ging namelijk om 380m zwemmen, 7km fietsen en 2km rennen. Afgelopen zaterdag was het wel voor het echie; de 1/8ste Bosbaan Triathlon. 750m zwemmen, 20km fietsen en 5km rennen. Eigenlijk zou ik twee jaar geleden al mijn eerste triathlon doen, maar een enkelblessure gooide destijds roet in het eten. De combinatie van sporten is toen een beetje in de vergetelheid geraakt, maar toen ik afgelopen zomer zelf een racefiets kocht en steeds meer mensen triathlons doen, werd ik toch wel weer nieuwsgierig. Zou het iets voor mij zijn? Mijn zwager – ervaren triathleet – haalde me over om de Bosbaan Triathlon te doen. We proefden dus even voor een paar weken geleden en dat beviel toen al erg goed. Het enige waar ik tegenop zag? Het zwemmen. Benieuwd hoe het zaterdag ging en wat ik ervan vond? Lees dan zeker even verder!

De voorbereiding en start

Wij kozen ervoor om om 11.00 te starten. De Bosbaan Triathlon is redelijk groot opgezet en je hebt de hele dag door diverse waves waarvoor je je kunt inschrijven. 11.00 leek mij wel een mooi tijd want dan had ik voldoende tijd om voor te bereiden. Om 8.00 staat de wekker en bak ik een stapel pannenkoeken. Ik eet er vier met jam en vertrek daarna met de auto en buikpijn richting Amsterdamse Bos. De buikpijn is van de zenuwen. Ik vind het stiekem heel spannend en kijk ontzettend op tegen het zwemmen. Het inschrijven verloopt heel soepel, binnen een paar minuten sta ik met een envelop in mijn hand en kan het voorbereiden beginnen. Alle stickers op de juiste plaats plakken, alle spulletjes in de wisselzone zetten en nog een banaantje eten. Ondertussen kijk ik bij de eerste wave en zie ik gelukkig dat meer mensen schoolslag doen.

Mijn eerste triathlon

Mijn eerste triathlon

Zwemmen

Ik kan dus geen borstcrawl… Ik heb er wel op geoefend, maar ik krijg het niet onder de knie. Zodra ik moet ademen word ik een spartelende vis in het water. De afgelopen weken heb ik dus vooral geoefend om een betere schoolslag te doen. Daarmee zal ik een stuk trager zijn dan merendeel van de deelnemers, maar het is niet anders. Om iets voor 11.00 mogen we in het water springen. Ik heb geen zwemsuit aan, wel een mooie trisuit van Liv. Een trisuit is een alles-in-één pakje die je met alle onderdelen draagt. De stof lijkt een beetje op badpakkenstof, het droogt snel, zit strak om je lichaam en het heeft net als een fietsbroekje een zeem. Super handig, daardoor verlies je ook weinig tijd met omkleden en op de fiets was ik echt snel droog! Liv heeft nu net een nieuwe collectie uitgebracht, die nu nog niet online verkrijgbaar is, maar er wel aan komt!

Het water is een stuk kouder dan ik dacht en ik snak direct naar adem. Gelukkig heb ik nog een paar minuten om mijn ademhaling onder controle te krijgen. Mijn zwager geeft als tip dat ik het beste aan de zijkant kan beginnen, dus dat doe ik. Zodra het startschot gaat wordt het één groot gevecht in het water. Ik besluit rustig aan te doen, want ik ga het toch niet winnen. Rustig probeer ik mijn slag te krijgen en dat gaat best goed. Ik haal zelfs wat mensen in. Mijn doel was om 20 minuten over het zwemmen te doen en dat doe ik precies!

Mijn eerste triathlon

Mijn eerste triathlon

Fietsen

Als ik uit het water kom, hobbel ik naar de plek waar mijn fiets hangt. Onderweg glijd ik uit, half van een helling af en ik val hard op mijn knie. Een steek schiet er doorheen, maar ik hobbel door. Bij mijn fiets aangekomen droog in mijn gezicht en voeten heel lichtjes af, helm op mijn hoofd, schoenen aan, racenummer om, een slok drinken een hap van en energiereep en gaan met die banaan. Het fietsen gaat – ondanks een zeurende knie in de eerste ronde – lekker. Het zijn 4 rondjes van 5km en op de rechte stukken kan ik flink aanzetten en fiets ik veel harder dan ik normaal gesproken doe. Ik kan niet zo goed in verzuring fietsen, maar nu probeer ik daar gewoon doorheen te bijten. Tegen het eindje van een rondje zit een gevaarlijk bruggetje, hier moet je flink afremmen omdat je anders wordt gelanceerd. De derde ronde verlies ik daar mijn bidon, maar echt niet dat ik ga stoppen. Er staan twee jongens die hem oppakken, bij de vierde ronde staan ze er nog steeds en geven ze mijn bidon weer terug. Ik moet daar stiekem wel een beetje om lachen en vind het super attent dat ze deze voor me hebben vastgehouden. Ik moet alweer afremmen voor de wisselzone, jammer want het fietsen ging echt lekker! Ik deed er 42 minuten over, terwijl ik als doel 45 minuten had. Die kan ik in mijn zak steken!

Mijn eerste triathlon

Hardlopen

Snel mijn fiets weer ophangen en mijn fietsschoenen wisselen voor mijn hardloopschoenen. Ik neem een flinke teug drinken en een grote hap van mijn energiereep. Naast mij staat een man die gelijktijdig het water uit kwam, iets eerder klaar is met fietsen, maar met hardlopen moet ik hem wel inhalen! Ik maak wat haast en loop snel de wisselzone weer uit. Mijn benen voelen wel vreemd aan, maar eigenlijk valt het me alles mee. De snelheid is behoorlijk hoog, maar kan nog niet lekker mijn tempo vinden. Halverwege het eerste rondje krijg ik een flinke steek, zo erg dat ik even moet wandelen. Heb ik nog nooit gehad, zo vreemd. Als ik de tijd van mijn eerste ronde zie, verbaast me het overigens niet; 4.40. Sneller dan mijn planning. De steek blijft de daaropvolgende rondes ook en ik moet iets terug zakken in mijn snelheid. Balen, want ik merk dat mijn benen wel kunnen. De laatste kilometer probeer ik weer wat aan te zetten en met 24.09 minuten hardlopen op de klok finish ik. Zeer tevreden over!

Mijn eerste triathlon

En nu?

Mijn eindtijd was 1.32.30, hier ben ik heel trots op gezien het feit dat ik schoolslag heb gedaan. Hier valt echt veruit de meeste winst te behalen. Verder vind ik het stiekem jammer dat ik een steek kreeg, want anders had ik echt sneller kunnen lopen. Aan de andere kant; mijn doel was onder de 25 minuten lopen en dat heb ik ruimschoots gehaald. Het smaakt in ieder geval naar meer, veel meer! Volgend jaar ga ik deze triathlon zeker weer doen, de organisatie was goed, de route was leuk en het mooie weer zal ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben. Mijn doel dan zal zijn om in ieder geval sneller te finishen dan nu, maar met een beetje training moet dat wel lukken. Verder heeft een 1/4 triathlon ook al mijn gedachten gepasseerd, dat lijkt me een hele toffe uitdaging!

Eerste stap? Zwemles nemen. Want die schoolslag kan echt niet. Fietsen en hardlopen kom ik wel uit, maar voor het zwemmen heb ik echt een beetje hulp nodig. Ik ga me er eens goed in verdiepen en dan hoop ik deze winter te starten met zwemlessen voor een goede borstcrawl.

Benieuwd of een triathlon wat voor jou is? Ik zou zeggen probeer het! 1/8ste triathlon kun je prima volbrengen wanneer je op één van de onderdelen wat minder goed bent. De drempel vond ik heel laag en zo zie je maar dat je ook met een slechte zwemtechniek, toch heel goed kunt eindigen!

Mijn eerste triathlon

mijn eerste triathlon

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

12 Comments

Avatar
Stephanie 29 mei 2018 at 08:28

Op mijn zoektocht naar tips voor mijn eerste triathlon (17juni in Antwerpen) kwam ik op jou blog terecht.
Super fijn om te lezen, maar ook zeker een goede voorbereiding voor een newbie als ik.
Bedankt hiervoor!!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 1 juni 2018 at 11:53

Wat tof dat je een triathlon in Antwerpen gaan doen! Heel veel succes en en leuk te horen dat je wat aan mijn tips hebt.

Reply
Avatar
Paul 27 mei 2018 at 13:18

Alweer een tijd geleden dat je deze blog schreef maar ik heb vandaag mijn eerste (1/8e) triathlon gedaan. Toch wel wat tips uit je fijn geschreven blog gehaald! Dus thanks!

Voor mij blijft het 1/8e. Ik had een supergoede tijd vind ik (1u19).
Maar voor mij blijft het voor de fun!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 27 mei 2018 at 22:28

HI Paul, wat leuk dat je een 1/8ste triathlon hebt gedaan! Staan voor mij dit jaar ook weer op de planning. Welke heb je gedaan? Tijd vind ik top! En leuk te horen dat je wat aan mij tips hebt gehad :)

Reply
Avatar
Paul 8 juni 2018 at 20:58

Ik heb de triathlon in Eijsden gedaan. Eind mei.
Ik wil misschien in Aarschot mee gaan doen maar is best dichtbij, ik ben de jongste niet en heb wat kwaaltjes :-)

Ik ben zoekende naar een betere fiets. Met een goede houding en wat beter gevoel op twee wielen hoop ik echt wat winst te pakken :-)

Jij heel veel succes met alles, volgens mij ben je heel fanatiek en doe je heel veel aan sport :-)

Reply
1/8ste Triathlon Utrecht - Eat.Run.Love. 10 juli 2017 at 07:00

[…] triathlon. Het was pas mijn tweede triathlon (vorig jaar september deed ik de Bosbaan Triathlon, het verslag lees je hier), dus ik was erg benieuwd naar mijn […]

Reply
Steken in de zij - Eat.Run.Love. 21 oktober 2016 at 06:30

[…] mijn triathlon een aantal weken geleden kreeg ik na een paar honderd meter rennen steken in mijn zij. Ik schrok er […]

Reply
Avatar
Eveline 3 oktober 2016 at 08:12

Leuk!! Netjes gedaan en kan me voorstellen dat het naar meer smaakt! Ik heb net 10 zwemlessen achter de rug om ook borstcrawl te leren (ik ben hier in Australie zo ongeveer de enige die het niet kon en voelde me echt een omaatje in het zwembad) en ik weet zeker dat je er echt veel profijt van gaat hebben :) Ik heb nu het gevoel dat ik de basics onder de knie heb en heb me weer ingeschreven voor de 10 vervolg lessen om ook de ‘endurance’ op te bouwen (het is echt wel even heel wat anders dan hardlopen.. ik dacht dat ik redelijk fit was, maar dit is toch echt wel even andere koek!). Succes en ik hoop zeker dat je vaker triatlons gaat doen!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 3 oktober 2016 at 21:12

Hahah ja daar ben ik inmiddels ook wel achter dat zwemmen echt andere koek is. Een nieuwe uitdaging! En ja, ik ben zeker van plan om vaker triathlons te doen :D

Reply
Favorieten van de maand || September - Eat.Run.Love. 1 oktober 2016 at 06:30

[…] je mijn verslag van afgelopen woensdag hebt gelezen, hoef ik je niet te vertellen hoe leuk ik dit vond. Ik ben nog steeds aan het nagenieten van mijn […]

Reply
Avatar
Jet 29 september 2016 at 10:55

Wow wat super goed!! Leuk stuk en gefeliciteerd met die mooie tijd!

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 29 september 2016 at 21:16

Dank je wel! Vond het ook erg leuk, ben er nog steeds van aan het nagenieten :)

Reply

Leave a Comment