Gezondheid

Nederlanders willen meer naar buiten!

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 22 april 2016 1 Comment
Meer naar buiten

Ondanks dat het merendeel van de Nederlanders vindt dat het gezond is om naar buiten te gaan (92%), doet slechts een klein deel van de mensen dat ook echt. Vooral in de wintermaanden is het niet zo best gesteld, dan brengen we maar liefst 90% van de tijd binnen door. Onderzoek van Wageningen Universiteit, Staatsbosbeheer en Bever toont aan dat we eigenlijk veel meer tijd binnen doorbrengen dan we zouden willen. Meer dan 1000 mensen hebben een enquête ingevuld over hun buitengedrag op dinsdagen en zondagen.

Ondanks dat dit onderzoek is uitgevoerd in de wintermaanden, vond ik dat er leuke feitjes in staan om te delen en even stil te staan bij het feit hoe vaak jij eigenlijk buiten bent. Gelukkig staat de lente voor de deur (moet het wel wat lekkerder weer worden) en hebben we geen excuus meer om binnen te blijven. Lezen jullie snel mee?

Slecht weer en geen tijd

Slechts 30% van de Nederlanders gaat elke dag naar buiten. Een groot deel (70%) is wel eens de hele dag binnen en een kwart van de Nederlanders komt zelfs elke week één of meerdere dagen niet buiten. Vooral jongere mensen (18-24) geven vaker aan een hele dag binnen te zijn. Een hond helpt – logisch – om meer naar buiten te gaan: 50% van de mensen met een hond in de huishouding gaat elke dag naar buiten.

Toch geeft bij de helft van de Nederlanders aan vaker naar buiten te willen gaan in de wintermaanden. Belangrijkste reden is “slecht weer”, maar liefst 82% geeft dit op als reden, waarvan 55% dit zelfs als belangrijkste reden aangeeft. Een andere belangrijke reden is “geen tijd”, genoemd door 43% van de Nederlanders. Een kwart van de respondenten geeft aan “ik was te lui”, “geen gezelschap” of “ik weet niet wat ik buiten moet doen”.

Onder naar buiten gaan valt onder andere fietsen en wandelen, maar ook tuinieren, dieren of planten spotten en balsporten.

Graag meer naar buiten

48% van de respondenten gaf aan graag meer buiten te willen zijn in de wintermaanden, terwijl 46% het wel best vindt. Mensen die zichzelf een buitenmens vinden (ander onderdeel van het onderzoek) willen over het algemeen langer naar buiten dan mensen die zichzelf geen buitenmens vinden, maar dat geldt alleen voor dinsdagen. De conclusie hierachter is dat buitenmensen zich doordeweeks sterker beknot voelen door hun werkverplichtingen dan mensen die zichzelf geen buitenmens noemen.

Ben ik een buitenmens?

Ongeveer de helft van de mensen vindt zichzelf een buitenmens. Dat is minder dan het percentage van de Nederlanders dat graag naar buiten gaat (78%), wat dus betekent dat niet iedereen zichzelf als buitenmens beschouwt die wel graag naar buiten gaat. In onze beleving zijn we dus niet echt buitenmensen. Een persoonlijke noot van mij: dat klopt gevoelsmatig wel, ik denk dat mensen in andere landen vaker en meer buiten zijn.

Buiten zijn is gezond! 

Het grootste deel van de Nederlanders (92%) vindt dat het gezond is om buiten te zijn, dit kan ik alleen maar beamen! Deze intuïtieve kennis wordt ook bevestigd door een aantal wetenschappelijke studies op dit gebied. De meest genoemde reden om er in de vrije tijd op uit te gaan is “om gezond bezig te zijn”. Andere redenen zijn “genieten van de natuur”, “tot rust komen”, “gezellig samen zijn” en “om op te laden”. Vooral 18 tot 35-jarigen noemen ook een “sportieve uitdaging” als reden om naar buiten te gaan.

Een aantal open deuren, maar wel goed dus om even bij stil te staan. Wat is voor jou een reden om naar buiten te gaan? En ga je vaak genoeg naar buiten? 

Bron: Bever

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Nederlanders willen meer naar buiten! - Run Magazine 28 april 2016 at 21:52

[…] Ondanks dat het merendeel van de Nederlanders vindt dat het gezond is om naar buiten te gaan (92%), doet slechts een klein deel van de mensen dat ook echt. Vooral in de wintermaanden is het niet zo best gesteld, dan brengen we maar liefst 90% van de tijd binnen door. Onderzoek van Wageningen Universiteit, Staatsbosbeheer en Bever toont aan dat we eigenlijk veel meer tijd binnen doorbrengen dan we zouden willen. Meer dan 1000 mensen hebben een enquête ingevuld over hun buitengedrag op dinsdagen en zondagen. Ondanks dat dit onderzoek is uitgevoerd in de wintermaanden, vond ik dat er leuke feitjes in staan om te delen en even stil te staan bij het feit hoe vaak jij eigenlijk buiten bent. Lees verder op Eat.Run.Love. […]

Reply

Leave a Comment