Hardlopen / TrailrunningSport

Meer calorieën verbranden met hardlopen

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 31 januari 2017 0 comments
Meer calorieën verbranden met hardlopen

Hardlopen staat niet persé bekend als de sport waarbij je de meeste calorieën verbrandt, zeker niet tijdens de zogenaamde naverbranding. Daar kun je toch beter voor aan krachtsport gaan doen. Maar als je een beetje slim hardloopt, kun je zeker wel een hele hoop calorieën verbranden, ook in de uren na het hardlopen.

Meer calorieën verbranden met hardlopen

Langzame duurlopen staan er om bekend dat ze zorgen voor een relatief hoge vetverbranding. Maar wil je ook dat de afterburn (naverbranding) hoger is, dan kun je het beste je inspanningen opvoeren. Je moet dan denken aan tempo-, interval- en heuveltrainingen. In een onderzoek in Physiology Reports (2013) werd aangetoond dat hardlopers die dit soort trainingen toevoegden aan hun trainingsschema hun calorieverbranding omhoog zagen schieten. En dan niet alleen tijdens het hardlopen, maar juist ook tijdens het rustmetabolisme.

We wisten al langer dat intervaltrainingen (HIIT trainingen) zorgen voor hogere vetverbranding. Door een beetje slim met je trainingen om te gaan, kun je dat ook tijdens het hardlopen waarborgen. De meeste afterburn wordt dus veroorzaakt bij trainingen waarbij een korte periode van hoge intensiteit wordt afgewisseld met een periode van rust. Deze trainingen zorgen ervoor dat de inspanning voor het lichaam hoog is. Bij een heuveltraining is bijvoorbeeld de intensiteit bij heuvel op hoog, maar bij heuvel af laag. De intensiteit ligt bij deze trainingen op zo’n 70 tot 80 procent van de maximale hartslag. Je wordt hierbij wel moe, maar raakt niet volledig uitgeput.

Na de inspanning heeft je lichaam energie nodig om te herstellen. Allerlei processen in het lichaam – denk aan ademhaling, zuurstofgehalte, hartslag en temperatuur – moeten weer genormaliseerd worden.

Houd de naverbranding hoog

Is jouw doel om af te vallen dan is het belangrijk om die naverbranding hoog te houden en uiteraard meer calorieën te verbranden dan dat je binnen krijgt. Voorkom dus dat je je na een training helemaal vol eet, want dan is het effect zo weer weg. Een paar tips om hier slim mee om te gaan:

  • Iets kleins eten voor de training waardoor je na de training geen vreetaanval krijgt
  • Na de training iets lichts maar met veel volume eten; denk aan een grote groene salade met veel groenten
  • Een bakje kwark eten voor de eiwitten
  • Een volledige maaltijd uitstellen tot de volgende ochtend en dan genieten van een groot ontbijt

Hoofdfoto: Kleding Odlo, schoenen Saucony – Bron artikel: Runner’s World

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment