Gezondheid

Samirah deed een meditatie weekend

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 20 april 2017 1 Comment
meditatie weekend ervaring

 

♦ Blog geschreven door Samirah 

Yes, eindelijk was het zo ver. Na 3 jaar op mijn bucketlijst te hebben gestaan, was het tijd om deze wens te vervullen. Deze wens komt voort uit nieuwsgierigheid. Een paar dagen stil zijn en tijd hebben om naar mijn eigen gedachten te luisteren leek mij bijzonder. Vooraf werd mij meerdere malen gevraagd wat ik van het weekend verwachtte. Goede vraag; geen idee eigenlijk, een gevoel van rust ervaren en stil zijn? Het leek mij het beste om er niet te veel over na te denken en die vraag verder geen aandacht meer te geven. ‘Laat maar komen’  dacht ik.

De aanloop van het weekend

Vrijdagmiddag werd ik door twee mede-deelnemers opgehaald van NS-station Gorinchem. Vanaf het moment dat ik in de auto stapte leek er een deken van rust over mij heen te vallen. Wij waren alle drie rustig, kalm en leken alle drie vooral toe aan een weekend stilte.  Alsof we allemaal een rugzak met emoties en gevoelens hadden die persoonlijke aandacht nodig had.  De routebeschrijving bracht ons naar een afgelegen boerderij midden in de Biesbosch. Omringd door water, riet en bomen was het niets vergeleken met het drukke Rotterdam. Ik kreeg gelijk het gevoel alsof ik op vakantie was. Na een warm ontvangst van Carolien en Michiel, kon je in de woonkamer kennismaken met de andere deelnemers (in totaal waren wij met 9 vrouwen) onder het genot van thee en een echte open haard. Nadat Carolien en Michiel ons hadden uitgelegd wat wij konden verwachten, werd de stilte in acht genomen.

Dit begon op vrijdag om 16:00 uur en zou tot zondag 12:00 uur duren. Dit betekent dat er onderling niet met elkaar werd gesproken. Wel was er altijd ruimte om vragen te stellen aan Carolien en Michiel. Ondanks dat ik dacht dat het heel gek zou zijn om stil te zijn (ik ben nog wel eens een kletskous) was het heel erg fijn. Je was daar met jezelf, voor jezelf. Tijdens een groepsgesprek was er de mogelijkheid om met Michiel in gesprek te gaan. Zodoende kwam ik erachter met welke redenen de andere deelnemers er waren. Zo was er een jonge moeder die gewoon heel graag twee nachten wilde doorslapen, een advocaat waarbij werkweken van 100 uur geen uitzondering waren en iemand die het verlies van een dierbare een plek wilde geven. Mijn doel van het meditatieweekend was om meer in het moment te leven, naar mijn gedachten te luisteren en gevoelens te erkennen en accepteren.

meditatie weekend ervaring

Het programma van het meditatie weekend

Na de in acht neming van de stilte op vrijdagmiddag begonnen we met een yogales, gevolgd door een uur meditatieles. De lessen zijn toegankelijk voor elk niveau. Ook als je nog nooit yoga of meditatie hebt beoefend. Na de meditatieles stond er een heerlijke vegetarische maaltijd op ons te wachten. Deze aten wij in stilte op.  Mindfulness eten wilde ik al heel erg lang doen, maar kletsen tijdens het eten of een leuke series opzetten, bleven te verleidelijk.  I finally did it! Na het eten was er tijd voor jezelf. Deze tijd gebruikte ik om van een thee’tje te genieten en een paar koekjes, om vervolgens op tijd naar bed te gaan.

Zaterdagochtend om 7 uur stond de eerste meditatieles op de planning, gevolgd door een yogales. Tussendoor kregen wij een verse citroen-gember-honing thee, genieten hoor. Na de yogales was het wel tijd voor het ontbijt. Na het ontbijt was het tijd voor een groepsgesprek, lunch, tijd voor jezelf, yoga en mediatie les, avondeten en weer tijd voor jezelf. Om 21:00 uur lag ik in bed, aangezien ook zondagochtend om 7:00 uur de eerste meditatieles weer op het programma stond.

Na de lunch werd er afgesloten met een groepsgesprek en daarmee het verbreken van de stilte. Gek genoeg was het geen verademing dat er weer gesproken mocht worden, maar was er een gevoel van rust, kalmte en niets moeten. Heerlijk zeg!

Mijn meditatie weekend ervaring

Gedurende het weekend heb ik kunnen luisteren naar mijn gedachten en gevoelens. Dit heeft voor veel nieuwe inzichten en begrip gezorgd. Daarnaast was ik bijna niet bezig met maandag, maar ervoer ik een gevoel van aanwezigheid, die nog onwennig voelde. Ik heb het automatische om te vluchten in momenten uit het verleden of toekomstige plannen. Daarmee sta ik vaak niet stil met wat er ‘nu’ in mij omgaat. Dit weekend heeft mij die kans gegeven. Dit zou ik graag vasthouden en vaker in de praktijk brengen.

Ik ben tot de realisatie gekomen dat ‘altijd gelukkig zijn’ niet het streven hoeft te zijn. Gelukkige gevoelens en ongelukkig gevoelens mogen er allebei zijn, waarbij het streven is om daar vrede mee te hebben.  Ik ben mijzelf dankbaar dat ik deze stap heb genomen.

Zou ik dit aanraden om te doen? Ja, aan iedereen die de wens heeft om dit te doen. De ervaring zal voor iedereen anders zijn, maar er is maar 1 manier om erachter te komen of het voor jou is weggelegd.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

1 Comment

Samirah's ochtend ritueel - Eat.Run.Love. 11 augustus 2017 at 07:00

[…] uitademingen te tellen. Voor nu probeer ik dat tot 10 tellen te doen. Dit heb ik geleerd tijdens mijn meditatieweekend en probeer ik steeds beter in te worden. Daarna ben ik good to go! Ik pak mijn ingepakte tas en dan […]

Reply

Leave a Comment