Gezondheid

Magnesium voor een sterk en energiek lichaam

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 29 augustus 2014 8 Comments
Magnesium gebruik

We beseffen het ons misschien niet, maar magnesium is één van de belangrijkste mineralen voor ons lichaam. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning en kalmering. Het wordt daarom ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Bij een tekort kunnen er veel lichamelijke klachten ontstaan en vooral als je sport is het de moeite waard om dit in de gaten te houden.

Toen ik stond te kletsen met iemand van het Superfood Centre, adviseerde ze mij om eens magnesium te proberen. Het draagt niet zo zeer bij aan betere sportprestaties maar zorgt wel voor ontspanning en opbouw van de spieren en meer energie, wat heel handig is als je veel sport! Mocht je één van de volgende klachten hebben, dan is het zeker de moeite waard om eens magnesium supplementen te proberen.

 • verstijfde en verkrampte spieren > magnesium is perfect na een zware training om de spieren te helpen ontspannen!
 • snel vermoeid
 • onrust en futloosheid
 • prikkelbaarheid
 • duizeligheid

Uiteraard zijn dit symptomen die je ook bij heel veel andere tekorten / kwaaltjes kunt hebben, maar magnesium is een mineraal die een rol speelt bij vele lichaamsprocessen en de enzymen in het lichaam activeert. Het is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 250-300 mg, mensen in westerse landen komen vaak niet verder dan 60% van deze hoeveelheid. Door verarming van de landbouw is het magnesium gehalte niet meer zo hoog als vroeger. Magnesium is te vinden in onder andere de volgende voeding:

 • cacao
 • sojaproducten
 • noten (vooral amandelen, cashewnoten en pecannoten)
 • bonen
 • zonnebloem- en pompoenpitten
 • roggebrood
 • spinazie
 • ananas
 • makreel

Magnesium gebruik

Naast voldoende van deze producten te eten, kun je je magnesium gehalte ook aanvullen met supplementen. Je hebt hier diverse producten voor. Ik gebruik sinds een tijdje (vrijwel) dagelijks magnesium van het merk Trümag. Er wordt geadviseerd om met 1 tl (2 gram = 70 mg magnesium) te starten. Vooral omdat je lichaam moet wennen aan de extra magnesium. Teveel zorgt voor dunne ontlasting of diarree, dus dat merk je snel genoeg! Een half uurtje voordat ik naar bed ga, doe ik 1 tl in een glas, ik giet er een laagje kokend water op (dan gaat het bruisen) en vul het aan met koud water. Ik heb de naturel variant, maar het smaakt een beetje naar citroen. Na dat ik het glas heb leeg gedronken, probeer ik ook echt even te ontspannen zodat ik makkelijker in slaap val.

Sinds kort heb ik ook een pot met magnesiumvlokken in huis staan. Een vriendinnetje van ons had tijden last van extreme oververmoeidheid en futloosheid, zonder er achter te komen wat het was. Na een lange zoektocht kwam ze ook bij magnesium uit en is ze het in de meest pure vorm gaan gebruiken; een bad vol magnesiumvlokken. De magnesiumvlokken lossen op in het warme water en dringen zo direct je lichaam in. Deze wijze zorgt ook voor directe ontspanning, soepele spieren en gewrichten en is effectief bij huidproblemen. Zij heeft er erg veel baat bij gehad en dat maakte mij ook erg nieuwsgierig. Inmiddels gaat ze niet meer in een volgelopen bad liggen, maar gebruikt ze het als voetenbadje. Zelf doe ik dat nu ook na een zware sportinspanning (1 à 2x per week). Ik voel de magnesium in mijn huid trekken (bij wondjes prikt het ook een beetje) en heb daarna voor mijn gevoel een heerlijk ontspannen lichaam. Een ander bijkomend voordeel zijn de super zachte voeten die ik krijg!

En bovenal zorg ik natuurlijk dat ik bewust en gezond eten en let op producten waar magnesium in zit. Maar met bovenstaande lijst geen probleem want dat zijn stuk voor stuk allemaal producten die ik lekker vind!

Trümag (die ik dagelijks drink) koop je bij het Superfood Centre voor €24,95.

Zechsal pure magnesiumvlokken koop je hier, voor €32.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

8 Comments

Plantaardige proteïne van Enjoy Natural - Eat.Run.Love. 28 november 2015 at 18:15

[…] – Is een vrije bekende superfood met een hoge concentratie aan antioxidanten en magnesium wat goed is voor het functioneren van het zenuwstelsel en […]

Reply
Lovechock - Eat.Run.Love. 25 augustus 2015 at 22:31

[…] is rauwe cacao de grootste natuurlijke bron van magnesium. Over magnesium schreef ik al eerder een artikel; dit is o.a. goed tegen vermoeidheid en verstijfde en verkrampte […]

Reply
Avatar
Veerle van der Stok 23 februari 2015 at 11:57

Hoeveel magnesium gebruik je voor een voetenbadje?

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 23 februari 2015 at 15:33

Er zit een maatschepje bij, daar gebruik ik 1 schep van! Vind het echt heerlijk :)

Reply
Fit diary #8 - Eat.Run.Love. 21 september 2014 at 22:35

[…] (spinazie, ananas, mango, kokoswater en proteïne poeder) en stap ik met mijn voetjes in een magnesiumbadje. Na een lange, warme douche eet ik nog 3 speltcrackers met hummus, avocado en tomaat en een […]

Reply
After running smoothie - Eat.Run.Love. 21 september 2014 at 07:11

[…] een voetenbadje vollopen met magnesiumvlokken en ontspan en geniet lekker na van de […]

Reply
Avatar
Eline 30 augustus 2014 at 12:33

Ik gebruik ook magnesium en merk het ook echt als ik het een paar kee niet neem!

Reply
Avatar
Madelon 29 augustus 2014 at 19:49

Interessant! Wat fijn dat het jou zo helpt.

Reply

Leave a Comment