Lifestyle

Maak kennis met gastblogger Florence

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 24 oktober 2015 2 Comments
hoofd

Florence, van origine Française en woonachtig in Amsterdam, besloot na haar studie marketing en communicatie het roer helemaal om te gooien. Met een liefde voor koken en eten wilde ze daar meer mee te doen en startte ze bij Lavinia Good Food als kok. Dat smaakte naar meer en zo besloot ze afgelopen zomer naar Ierland te vertrekken voor een opleiding van drie maanden aan de Ballymaloe Cookery School. Een prestigieuze school gerund door Darina Allen; een bekende chefkok, kookboeken auteur en een voortrekker van de Slow Food Movement.

Ik ken Florence dus van mijn vorige baan en na een aantal keer brainstormen hebben we besloten om te gaan samenwerken! Vanaf nu kunnen jullie elke twee weken op woensdag een artikel van Florence’s hand lezen. Dit kunnen recepten zijn, maar ook kooktechnieken, achtergrondverhalen of hotspots. Ik ben hier echt super blij mee, vooral omdat ik weet hoe goed Florence kan koken! Dat wordt smullen geblazen.

Om jullie kennis te laten maken met Florence, vertelt ze in dit artikel meer over zichzelf. Mochten jullie nog vragen hebben, laat het dan vooral weten!

Liefde voor koken

Aangezien ik in Zuid-Franktijk ben opgegroeid, kon ik niet om de bourgondische levensstijl heen. Van jongs af aan ben ik dus al bezig met eten en veel te vinden in de keuken. Om mijn studie af te sluiten in Groningen schreef ik mijn scriptie bij The Walt Disney Company in Hoofddorp en verhuisde ik naar Amsterdam. Na een paar maanden achter een computer te hebben gezeten realiseerde ik me dat ik niet gelukkig ging worden van een kantoorbaan. Ik wilde graag iets met eten doen, maar wat was nog niet duidelijk.

Terwijl ik op zoek was naar een baan, begon ik in de bediening te werken bij Lavinia Good Food in Amsterdam en al snel mocht ik meewerken in de keuken. Ik vond het helemaal te gek en dat zette me aan het denken. Ik besloot mijn passie te volgen en na een paar weken tekende ik een vast contract als fulltime kok bij Lavinia. De eigenaresse inspireerde mij en raadde mij aan naar Ierland te gaan om de hoog aangeschreven koksopleiding van drie maanden te volgen bij Ballymaloe Cookery School.

Ballymaloe Cookery School is 30 jaar geleden opgericht door Darina Allen en haar man. De opleiding duurt drie maanden en samen met 61 andere studenten van over de hele wereld leef je intern in cottages tijdens deze zeer intensieve opleiding. Al het eten dat wordt gebruikt is biologisch en de school is voorzien van enorme kassen waar alle soorten en maten groenten en fruit groeien, zich een gigantische kruidentuin bevindt en eigen varkens en honderden kippen in een paradijsje opgroeien. Naast alle technieken en recepten wordt er tijdens de les veel aandacht besteed aan de oorsprong van ons eten en hoe belangrijk het is om te weten waar je eten vandaan komt en hoe het geproduceerd is.

Deze drie maanden was de meest inspirerende tijd die ik ooit heb meegemaakt, mede door “guest chefs” die over kwamen vliegen als Alice Waters, David Tanis en David Lebovitz. Ik heb mijn diploma met succes behaald en daarnaast ook een ‘wine certificate’ behaald.

Na Ballymaloe besloot ik me aan te sluiten bij Slow Food Nederland omdat ik het belangrijk vind mee te helpen aan de bewustwording van onze maatschappij op het gebied van eten en de afkomst. Slow Food is een internationale organisatie die zich inzet om doormiddel van projecten mensen bewust te maken van de afkomst van ons eten. Slow Food staat voor lekker, puur en eerlijk. Terug naar de boeren en lokale producten, zoals vroeger. Tijdens die drie maanden heb ik gezien en geproefd hoe het is om puur en echt eten te eten, zonder chemicaliën, niks uit verpakkingen en geen kunstmatige toevoegingen. Niet alleen is het veel gezonder voor ons maar ook zo veel lekkerder!

floor 2

Favoriete keuken

De Franse keuken blijft een klassieke favoriet maar ik hou ook erg van de keuken uit het Midden Oosten. Het is ontzettend leuk om te koken met al die kruiden en specerijen. Aziatisch eten blijft toch ook een van mijn favorieten en onlangs ontdekte ik de Koreaanse keuken, daar ben ik nu ook helemaal gek op.

Favoriete maaltijd van de dag

Lunch! Het liefst driegangen en warm, zoals ik van vroeger in Frankrijk gewend ben. Met de lunch kun je alle kanten op; het kan simpel met een broodje en/of soep maar je kunt ook heel verfijnd koken en heerlijke kleine gangen eten.

Vlees, vis of vegetarisch

Ik ben een echte vleeseter. Ik eet lang niet elke dag vlees of vis maar als ik uiteten ga zal ik altijd één van deze twee bestellen, het ligt er net aan waar ik ben en wat het meest vers te verkrijgen is. Op het strand zou ik bijvoorbeeld altijd vis bestellen. Thuis maak ik wel veel vegatarische gerechten. Ik vind het leuk hoe je met alleen groenten heerlijke gerechten kunt koken.

Guilty pleasure

Hmmm… heb je even? Lemon meringue cake, roast pork belly, rillettes, eigen zuurdesem toast met roomboter en zelfgemaakte jam, kaasplank en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar ook een healthy snack heb ik een flinke lijst aan producten die ik lekker vind. Amandelen, humus, 80% pure chocola, blauwe bessen of zwarte bonen, tomaat en avocado salsa. Er is weinig wat ik niet lekker vind, maar eten dat gemodificeerd is en/of bewerkt om tot “eten” te maken, laat ik toch echt staan.

floor 3

Fijnste hotspot

Dat is natuurlijk Lavinia Good Food :) Bij Lion Noir eet je altijd goed. Een van mijn favoriete restaurants in Amsterdam is ook Speijkervet, heel goed eten! Voor de lekkerste shakshuka en vers gebakken pita brood (lievelings) ga ik naar Humus Bistro in de Westerstraat! En mijn nieuwste hotspot? The Hoxton Hotel op de Herengracht!

Must visit stad in Europa 

Op dit moment zou ik Parijs zeggen. Parijs. Ik voel me er erg thuis, niet alleen omdat ik Frans ben maar ook dankzij de ontelbare heerlijke restaurantjes, klassieke Franse bistro’s, hippe cafe’s, prachtige patisserie tentjes en ambachtelijke marktjes.

Ik wil binnenkort graag op food trip naar Kopenhagen en Berlijn. Maar eerst: Londen! Volgende week vlieg in naar Londen voor tien dagen om bij Yotam Ottolenghi een week in de keuken te werken!! Zo spannend, ik kan niet wachten. Hier zal ik uiteraard uitgebreid verslag over doen.

Pop-up diners

Met twee vriendinnetjes uit London waar ik mee woonde bij Ballymaloe zetten we pop-up diners op onder de naam Hummus & Co. Wat begon met een marktstandje tijdens onze tijd in Ballymaloe groeit nu uit tot het opzetten van diners, de eerste is dit weekend in Dublin. Zo spannend! We gaan voor 40 personen een 5 gangen diner koken in een restaurant in Dublin. Binnenkort zal de volgende plaats vinden in Londen en het plan is om de derde in Parijs te doen, misschien wel van een paar dagen!

Naast deze pop up diners kook ik zo nu en dan dinertjes voor groepen om op die manier steeds meer ervaring op te doen en ik vind het te gek om zelf een menu samen te stellen en te bereiden.

Motto

Mijn motto is dat je in het leven moet doen waar je voor staat en je passie voor hebt.

 Droom

Mijn droom is om over een aantal jaar mijn eigen restaurant te openen in Frankrijk. Ik heb de plannen al duidelijk in mijn hoofd waarbij al mijn idealen bij elkaar komen. Voor die tijd wil ik heel veel ervaring opdoen, leren van grote chefs, zo veel mogelijk zien en proeven en heel goed worden in wat ik doe!

Dat is Florence in een notendop, aanstaande woensdag staat het eerste recept van haar hand online. Ik heb al mogen zien wat het is, en ik kan niet wachten! 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

2 Comments

Vijgentaart met amandelmeel en pistachenoten - Eat.Run.Love. 28 oktober 2015 at 07:04

[…] Jessica: vandaag het eerste recept van Florence’s hand. Ze is enorm fan van taarten en vroeg dus ook of haar eerste recept een taart mocht zijn. De […]

Reply
Avatar
Jildou 24 oktober 2015 at 11:39

Welkom! Ik ben erg benieuwd naar je verhalen :)

Reply

Leave a Comment