Hardlopen / TrailrunningSport

Zo loop jij stralend de Dam tot Damloop uit

posted by Manon 23 augustus 2016 0 comments
1981969_1493709817562144_5385776792756446256_n

♦ Blog geschreven door Manon 

De Dam tot Damloop is het grootste hardloopevenement van Nederland. Elk jaar weer doen er in september duizenden mensen mee: gevorderden lopers, maar ook minder ervaren lopers worden getrokken door deze race. Op 18 september is de welbekende 10 miles (16,1km), maar voor wie dat te hoog gegrepen is is er ook een 8km op zaterdagavond. Dit jaar gaat Jessica voor een snelle tijd op de 8km en loop ik zelf de 16,1km mee. Doe jij mee met de 32ste editie van de populairste loop van Nederland? In deze blog geven je een aantal tips om over minder dan een maand stralend de finish over te komen!

 1. Zorg dat je goed voorbereid en fit bent aan de start verschijnt om die 16,1km te lopen. Het is een afstand die veel mensen denken even te kunnen lopen, maar vergis je daar niet in. Daarnaast geeft het een veel gerustellender gevoel indien je goed getraind aan de start staat! Train je lange afstanden op rustig tot zeer rustig tempo. Het wedstrijdtempo kun je het beste op kortere afstanden trainen, zodat je je energie spaart voor de wedstrijd. Binnenkort zal hardlooptrainer Nils een blog schrijven over deze manier van trainen!
 2. Neem voldoende rust. Het is belangrijk om op tijd, 1 à 2 weken de wedstrijd, een stapje terug te doen in je trainingsomvang; ook wel taperen genoemd. Tijdens de taperingsperiode verminder je de omvang van je duurtrainingen met 40-60%. De intensiteit van intervaltraining blijft gelijk. Op deze manier herstel je optimaal en creëer je voldoende energie voor de wedstrijd.Damloop Asics Run house

  Damloop clinic met Asics en Run2Day Nederland

  Damloop store @Run2Day Amsterdam

 3. Draag een goede outfit! Kies een outfit die comfortabel zit. Dat staat mooi op de foto’s maar kan ook voorkomen dat je last krijgt van irritatie, schuurplekken of eventuele oververhitting. Functionele hardloopkleding houdt daar rekening mee. Kijk voor de dag van de wedstrijd wat de temperatuur wordt en kleed je alsof het 5 tot 10 graden Celsius warmer is. In deze blog staat een handige tabel met kleding suggesties. Tijdens een wedstrijd loop je normaal gesproken  harder waardoor jouw lichaamstemperatuur hoger ligt. In de Damloop pop-up store gevestigd in Run2Day Amsterdam kun je jouw eigen Damloop shirt customizen én 500 euro aan ASICS gear kunt winnen.

  Damloop Asics bloggers event

  Sprint training van Robert Lathouwers

 4. Start rustig en finish strong! Zorg dat je je energie goed verdeelt en voldoende energie over houdt voor een mooie eindsprint. Vaak kun je jezelf verbazen hoeveel je nog in je hebt. Als je de laatste kilometer denkt dat je alles gegeven hebt, geef dan nog dat beetje meer. Het geeft een gevoel van voldoening als je zeker weet dat je er alles uit hebt gehaald zondag 18 september. Ook staat een actieve loophouding, zoals een sprint, beter op de foto’s. Het is mooi om te genieten van de dag en nog mooier als je daar een prachtige foto ter herinnering aan over houdt.Voor een mooie eindsprint zorg je voor een goede knie inzet inzet en een hoge pasfrequentie (kort grondcontact en snelle passen). Je achterste been, romp en hoofd vormen een rechte lijn schuin naar voren. Je armen zwaaien langs het lichaam en zijn gebogen in een hoek van 90 graden waarbij je voorste hand niet voorbij je gezicht komt. De landing is op de midden/voorvoet, aldus tweevoudig Olympiër 800m, Robert lathouwers. Je kunt werken aan je loophouding door loopscholings-oefeningen zoals skippings, of maak gebruik van een touwladder. Deze oefeningen zijn ook te zien in de sfeer-film van de Asics Damloop Sprint clinic gegeven door Robert Lathouwers..
 5. Smile! Zorg vooral dat je geniet. Kijk lekker om je heen, geniet van het parcours, de mensen en de muziek langs de kant. Tussen kilometer 11 en 13 kilometer is het even wat rustiger, maar als je daar gewoon door blijft rennen dan zijn de laatste 3 kilometers alleen nog maar genieten. En de laatste 800 meter weet je wat je te doen staat. Een mooie eindsprint!

Zet hem op en succes! Heb jij geen startbewijs weten te bemachtigen? Een paar weken voor de wedstrijd haken er altijd mensen af en worden er startbewijzen te koop aangeboden via Marktplaats en Facebook.

Ik zie je daar,

Manon

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment