Gezondheid

Lekker afkijken is goed leren!

posted by Susannah - De Prestatiekwekerij 9 juli 2016 0 comments
leren is afkijken

♦ Blog geschreven door Susannah 

Hardlopen is niet de enige sport die ik doe. Ik vind het fijn om verschillende dingen te doen, anders ga ik me vervelen. Een van de andere sporten die ik sinds september doe is zwemmen, en ik ben hiermee begonnen omdat ik – ra ra – een hardloopblessure had opgelopen. Ik mocht een tijd niet meer hardlopen. Toevallig was een vriendin van mij ook geblesseerd dus we besloten ons een keer per week in het zwembad te wagen. Een aantal weken later was mijn blessure nagenoeg weg, mijn zwembuddy was ook hersteld en kwam niet meer, maar ik had de smaak te pakken.

Inmiddels heb ik de borstcrawl goed onder de knie dus zocht ik naar de volgende uitdaging in het water, en die werd het keerpunt, in het Engels de flip turn. Dit is best een uitdaging omdat je met een halve koprol ondersteboven draait in het water en precies moet uitkomen bij de muur om je weer af te zetten, waarna je met een schroefdraai naar het wateroppervlak moet zwemmen voor het volgende baantje. Het kan bij elk van deze stappen misgaan en dat zorgt niet alleen voor heel veel water in je neus maar kan ook een beetje gevaarlijk zijn.

Hoe wij leren

Voordat ik naar slagtraining ging, wilde ik eerst kijken hoe ver ik zelf kwam door gebruik te maken van kennis uit de wetenschap over hoe mensen leren. Mensen, en vele andere zoogdieren, zijn actieve leerlingen. Dat wil zeggen dat we ons zo gedragen dat we veel leren van onze omgeving. De drie belangrijkste manieren waarop we dit doen is door te spelen, te onderzoeken en te observeren1. Ik begon maar met te observeren.

Ik had al een paar keer onder water gekeken naar hoe de snelle zwemmers hun flip turns maakten, maar ik besloot dat ik op youtube veel beter beeld zou vinden. Ik bekeek verschillende video’s waarin het keerpunt wordt voorgedaan en in stappen wordt uitgelegd. Het is handig om verschillende video’s te kijken. Ik merk dat je beter inzicht krijgt door naar verschillende uitleggen te luisteren. Tijdens het kijken beeldde ik me in hoe het zou voelen om de beweging te maken. Dit heet imagery, of verbeelding. Het hielp dat de video’s ook waarschuwden voor waar het mis kan gaan met ademen of water in je neus, en waar je op moet letten als je het oefent in het water.

Waarom werkt dit zo goed? Een goede voorbereiding met observeren en imagery prikkelt het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor beweging. Je bent dus eigenlijk al aan het trainen voordat je je sportkleren aan hebt.

Mijn eerste flip turn training

Daarna was het een kwestie van spelen en onderzoeken in het zwembad. Ik koos een rustige middag uit zodat ik anderen niet in de weg zou zitten. Ik probeerde eerst wat tussenstappen uit zoals in de video’s uitgelegd: eerst een koprol maken in het water. Dan een rol maken terwijl je al vaart hebt, etc. Voor de stappen die ik volgde kun je de videolink hieronder gebruiken2. Na maar een stuk of 10 pogingen had ik een behoorlijke flip turn te pakken, waar zelfs de badmeester – die stiekem in de gaten hield of ik mezelf niet verdronk – van opkeek. Ik had het veel sneller onder de knie dan hij had verwacht. Nu kan ik weer mijn PR aanvallen met een verbeterd keerpunt!

Mijn drie tips om snel te leren

Uit deze ervaring volgen mijn drie top tips om snel een nieuwe techniek te leren:

  1. Kijk goed af bij mensen die het al goed kunnen, het liefst op een video waarin de techniek goed wordt uitgelegd.
  2. Visualiseer hoe de techniek gaat voelen. Je kunt zelfs even ‘droog’ oefenen door je armen of benen een beetje mee te bewegen.
  3. Wanneer je echt gaat oefenen, bouw de beweging op door eerst een versimpelde versie uit te voeren en die uit te breiden. Dit is vooral belangrijk als de techniek ingewikkeld is (zoals een flip turn).

Referenties:

  1. Gray (2007) Basic processes of learning. In: P. Gray (Ed.) Psychology. (p. 91- 132). New York, NY, Worth Publishers.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=HrHg7dUBI5A
  3. Foto via Pixabay

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment