SportWorkout

Leer van de Olympische Spelen

posted by Susannah - De Prestatiekwekerij 17 augustus 2016 0 comments
Leer van de olympische spelen

♦ Blog geschreven door Susannah 

Wat mooi, de Olympische Spelen! Ik kan het niet laten hier een blog over te schrijven. Voor mij zijn de Spelen een feest van prestatie, een viering van topsport in de wereld. Hoe bijzonder is het dat je van zo veel sporten de besten uit de wereld allemaal bij elkaar hebt voor het grootste sportevenement op aarde? Heel erg bijzonder.

Ik kan intens genieten van het kijken naar deze topsporters. En het maakt niet uit welke sport ze doen, in elke discipline zie ik de ongelofelijke toewijding en inspanning die nodig is om het goed te doen. Dat vind ik een van de leuke dingen van sportpsycholoog zijn – je leert kijken naar sportprestaties en ziet de uitdaging erin, je leert elke sport hierdoor te waarderen. Ik wil proberen met deze blog jou te helpen ook een beetje anders te kijken naar sport, zodat je misschien net zoals ik van elke sport kan gaan genieten.

Turnen. Natuurlijk neem ik Sanne Wevers als voorbeeld hier. Wat een geweldige prestatie leverde zij op de balk deze week! Een van de grote uitdagingen in deze sport is om op het moment dat het moet, gewoon je lichaam het werk te laten doen. Turnsters oefenen zich een slag in de rondte om hun lichaam, hun spieren, de beweging aan te leren. Bewegingen gaan namelijk het beste en het meest vloeiend op de automatische piloot – wanneer de turnster er niet meer bij na hoeft te denken. Tijdens de wedstrijd is het zaak het zelfvertrouwen te hebben dat je lichaam gaat doen wat het moet doen. Maar al te vaak gaat een turnster toch nadenken en een beweging willen controleren, en dan gaat het mis. Wevers deed haar oefening in een flow en het zelfvertrouwen spatte van haar af. Prachtig om te zien.

Sanne Wevers

Photo Credit: Boaz Guttman בועז גוטמן ГУТМАН Flickr via Compfight cc

Tafeltennis. Een sport die vooral door Aziaten wordt gedomineerd, is ongelofelijk snel. De tafeltennisser moet een waanzinnige reactiesnelheid hebben om goed te kunnen presteren en goed kunnen concentreren maakt dit mogelijk. Wat ik boeiend vind is hoe de spelers in hun focus komen en dat kun je heel goed zien wanneer ze gaan opgooien. Ze richten hun volledige aandacht op de bal en wachten tot ze alle andere signalen geblokkeerd hebben. Dan gooien ze op en begint het spel. Je zo sterk kunnen concentreren vergt veel oefening. Als het de speler niet lukt alle andere dingen buiten te sluiten zal hij te laat zijn om te reageren en ligt hij eruit. Zo simpel is het.

Samenspel en communicatie in hockey. De hockeydames doen het ook geweldig op de spelen. Gisteren versloegen ze Argentinië en stomen door naar de halve finales. In hockey heeft de spelverdeelster het overzicht over het team op het veld. Hoewel alle speelsters met elkaar communiceren tijdens het spel heeft zij de speciale rol om het overzicht te houden en aanwijzingen te geven zodat iedereen het veld maximaal kan verdedigen. De andere speelsters moeten op hun beurt aanwijzingen van de spelverdeelster en van elkaar combineren met waar de bal is. Iedereen moet in fracties van een seconde keuzes maken om te reageren op de tegenstander. Hoe beter de speelsters elkaar kennen, en hoe meer ze elkaar vertrouwen, hoe succesvoller het team.

Omgaan met een underdogpositie in volleybal. Hoewel de volleybaldames het nu echt geweldig doen (ze versloegen Zuid-Korea in de kwartfinales) hadden ze een pittige partij tegen de Amerikanen in de voorrondes. Het team uit de Verenigde Staten was favoriet en hier hadden de Nederlanders het mee te doen. Zo’n zogenaamde underdogpositie is een extra stressfactor voor sporters. Als je het toelaat zelf te geloven dat het andere team beter is en waarschijnlijk zal winnen, gaat dat ten koste van je inzet en je focus. Dit hebben de Volleybalsters uit eigen land niet laten gebeuren. Hoewel het een moeilijke wedstrijd was, hebben ze zich kunnen focussen op hun taak: volleyballen. Ze lieten zich (niet zichtbaar) afleiden door de positie van de wereldploeg die tegenover hen stonden.

Goed je techniek blijven uitvoeren wanneer de pijn ondragelijk wordt: roeien. Mijn favoriete prestatie tot nu toe is die van de Nederlandse lichte dames dubbeltwee. Ze wonnen na een schitterende twee-kilometerwedstrijd goud. Omdat ik zelf uit het roeien kom weet ik hoeveel pijn een roeier lijdt aan het einde van zo’n finale. Het melkzuur spat uit je spieren. Eigenlijk voel je die al op een kwart van de race. De grote uitdaging in deze duursport is om de techniek die nodig is om de boot snel door het water te krijgen, te blijven uitvoeren wanneer je heel veel pijn hebt en uitgeput bent. Als je toegeeft aan de drang om het jezelf wat comfortabeler te maken, lig je eruit. Maaike Head en Ilse Paulis lieten zelfs in de laatste meters, ook toen hun tegenstanders dichterbij kwamen en de spanning steeg, prachtig beheerst roeien zien. Fantastisch!

Dus als je deze dagen nog wat tijd over hebt, zoek wat Olympische wedstrijden op en laat je inspireren. Het zijn beelden waar je de rest van het jaar op kan teren in je trainingen.

Bron hoofdfoto: Photo Credit: fiets-nl Flickr via Compfight cc

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment