Broodjes, Wraps & OmeletDinerEatRecepten

Kipburgers met harissa saus

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 7 mei 2016 2 Comments
Kipburgers

Een goede sappige burger met lekkere toppings vind ik echt smullen. Een tijd lang maakten we op vrijdag vaste prik burgers, elke keer weer een andere variant met lekkere toppings. De laatste tijd let ik weer beter op mijn voeding en de ‘vette’ hamburgers passen even niet meer op mijn menu. Maar een kipburger natuurlijk wel! Het duurde even voor hij perfect was, maar met onderstaand recept kan ik dat wel zeggen. Bomvol eiwitten en weinig vet, win-win voor mij! Ik maakte er de perfecte zoete aardappelfrietjes bij, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Voor 4 burgers:

  • 400 gram kipfilet
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 50 gram havermout
  • 1 ei
  • 100 gram kwark
  • 40 gram fritessaus
  • 1 tl harissa
  • 8 volkoren boterhammen (ik nam Liefde & Passie van AH, omdat deze mooi klein zijn)
  • gemengde sla
  • 2 tomaten
  • 1 ui
  • 500 gram zoete aardappel

Begin een half uurtje eerder dan normaal, de burgers moeten namelijk nog even rusten.

Gebruik een keukenmachine om de kipfilet fijn te malen, ik doe dit heel vaak en zet de mengkom daarna in de vaatwasser zodat restjes kip geen enkele kans maken! Snijd de knoflook en peper grof en voeg deze toe aan de kip, samen met de havermout, het ei en flink wat zout. Wees niet te zuinig met het zout anders worden de burgers heel flauw van smaak.Β Laat de kip nu een half uurtje rusten zodat het mengsel wat steviger kan worden.

Begin met het maken van de zoete aardappelfrietjes. Schil de zoete aardappel en snijd deze in dunne repen zodat het frietjes worden. Je kunt ze vervolgens in de frituur of oven klaar maken. Voor de frituurpan verhit je de olie op 160 graden. Bak de frietjes 5 minuten, haal ze uit de pan en verwarm de frituurpan opnieuw naar 180 graden. Bak de frietjes vervolgens nog 7 minuten. Voor de oven verwarm je de oven voor op 200 graden en leg je de frietjes een half uurtje in de oven. Mijn ervaring is dat ze met het frituren meer knapperig (maar ook wat vetter) worden.

Vorm van het kipmengsel vier ovale burgers. Verhit wat boter of olie in een pan en bak de burgers op hoog vuur aan. Draai het vuur wat lager en laat in zo’n 10 minuten gaar worden.

Maak ondertussen ook een sausje van de kwark, fritessaus en harissa. Snijd de tomaat in plakken en de ui in ringen en doe deze in bakjes voor de garnering.

Beleg een boterham met sla, de burger, ui, tomaat en harissasaus en serveer samen met de zoete aardappelfrietjes. Eet smakelijk!

Voedingswaarde per persoon (incl. zoete aardappel): 500 calorieΓ«n
39 gram eiwit – 64 gram koolhydraten – 8,7 gram vet

kipburger

image_print

2 Comments

Fleur 7 mei 2016 at 14:05

Lekker!! Goed idee met harissa zeg. Tip voor de frietjes uit de oven; eerst 20 min in water weken dan met kokosolie bestrijken (kwastje)en in de heteluchtoven bakken op 200 c dan worden ze knapperig van buiten en zacht van binnen. De kokosolie maalt ze knapperiger dan anders en het weken zorgt ervoor dat ze niet verpieteren voordat ze crispy zijn.

Reply
Jessica - Eat.Run.Love.
Jessica - Eat.Run.Love. 15 mei 2016 at 12:11

Dat is een goede tip, dank je wel! En hoe lang doe jij ze in de oven dan?

Reply

Leave a Comment