ReceptenZoete tussendoortjes

Kerstbrood met margarine

posted by Jessica - Eat.Run.Love. 14 december 2017 0 comments
Kerstbrood met margarine

Er gaat geen kerst (of Pasen) voorbij zonder een kerststol. Ik koop het zelf eigenlijk nooit omdat ik de enige ben die het thuis eet en om dan zo’n heel brood in mijn eentje naar binnen te werken is ook zo wat. Maar ik zorg altijd wel dat ik een plakje bij mijn moeder of ergens anders kan eten. Nog nooit had ik het zelf gemaakt, maar toen Becel mij uitdaagde om een recept met margarine te maken dacht ik direct aan een kerstbrood, ook vanwege de tijd van het jaar! Ik zag er een beetje tegenop, want dacht dat het veel werk zou zijn maar met de tips van chefkok Anton viel het allemaal wel mee.

Het bakken van een brood

Kerstbrood bereid je op dezelfde manier als een normaal brood. Anton leerde mij dat het belangrijk is wat voor soort bloem je gebruikt. Hij raadt af om bloem uit de supermarkt te gebruiken (vertelde hij overigens nadat ik het brood had gebakken) omdat je dan nooit 100% zeker weet wat de samenstelling van het bloem is. Bij het bakken van een brood is het belangrijk dat er zo’n 12-14% eiwitten (gluten) in zitten want dit zorgt ervoor dat het brood goed ontwikkelt. Dit kun je bij een molen halen of online bestellen. Ook is het belangrijk dat je het met liefde behandelt en genoeg tijd neemt om het deeg te laten ontwikkelen (rijzen). Alle extra ingrediënten zoals noten, gedroogd fruit en zaden voeg je pas toe als het deeg als deels is ontwikkeld omdat het anders het rijsproces aantast.

Bakken met margarine

Een prangende vraag die ik natuurlijk ook had is of bakken met margarine wezenlijk anders is dan bakken met roomboter. De meeste mensen hebben een voorkeur voor roomboter omdat de smaak anders is. Maar margarine zorgt voor een veel luchtiger baksel. Dit komt doordat de smeltgraad van margarine lager ligt dan van roomboter. Je kunt roomboter in ieder geval één op één vervangen voor margarine. Becel, maar ook Blueband hebben speciale margarines voor het bakken. Door de samenstelling te veranderen (geen extra toevoegingen) doet de smaak niet onder aan roomboter en is het makkelijk om te verwerken.

Kerstbrood met margarine

En dan over naar het recept, want je bent natuurlijk razend benieuwd hoe je kerstbrood maakt. Ik heb Anton gevraagd om een lekker recept en hij wees me op een recept van Weekend Bakery. Ik heb een iets andere vulling gemaakt, maar verder durfde ik niet teveel aan het recept te zitten omdat het volgens Anton zo’n goed samenstelling heeft.

Kerstbrood met margarine

Ingrediënten

 • 250 gram bloem
 • 135 gram lauwe melk (zet dit even buiten de koelkast, boven de verwarming)
 • 40 gram zachte Becel margarine
 • 7 gram gist
 • 5,5 gram zout
 • 2x eigeel
 • 15 gram suiker
 • Rasp van een halve citroen en sinaasappel
 • Sap van 1 sinaasappel
 • 150 gram rozijnen, cranberries en krenten
 • 75 gram hazelnoten
 • 150 gram amandelspijs

Wel de rozijnen, krenten en cranberries 15 minuten in het sap van de sinaasappel. Giet daarna af, dep droog met een keukenpapiertje en bestrooi met wat bloem.

Meng de helft van de bloem, gist, melk en 1 eigeel in een kom en laat 30 minuten staan. Leg een droge theedoek over de kom heen.

Na 30 minuten voeg je de rest van de bloem, zout, suiker, rasp van de citroen en sinaasappel en de boter toe. Mix zo’n 5 tot 7 minuten met een mixer met deeghaken. Het resultaat is een glad en soepel deeg dat licht plakkerig is. Werk nu het gedroogde fruit en de noten door het deeg. Ik gebruikte hiervoor mijn handen.

Verwarm de oven voor op 30 graden. Maak een bal van het deeg, leg in een kom en dek weer af met een theedoek. Zet deze schaal in de oven en laat daar 20 minuten staat.

Rol het deeg uit, vouw het weer opnieuw op en zet het weer 20 minuten in de oven,

Bereid ondertussen het amandelspijs door het te mengen met het andere eigeel. Zorg voor een egale massa. Als het deeg klaar is, rol je dit uit tot een rechthoek van zo’n 35 x 20 cm. Maak een rol van de amandelspijs en leg dit op het deeg. Vouw het deeg over het amandelspijs en maak er de vorm van een brood van.

Leg het brood om een bakplaat en laat nog eens een uur rusten met een theedoek eroverheen. Verwarm ondertussen de ovenvoor op 190 graden. Als de laatste rijstijd is afgelopen, zet je het kerstbrood nog voor 35 minuten in de oven. Je zult merken dat de keuken heerlijk gaat geuren!

Laat het brood afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Eet smakelijk!

Kerstbrood met margarine

*Dit artikel is in samenwerking met Becel tot stand gekomen*

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Leave a Comment